2020. szeptember 13.

Birshabos tiramisu







Az öreg birsalmafánk még mindig ragaszkodik az anyaföldhöz, de a törzse jó része annyira rossz állapotban van, hogy az egyik oldalon lévő ágai idén épp csak levelet tudtak hozni, gyümölcsök érlelésére már nem maradt erejük. A fa másik fele viszont új ágakat növesztett, levelet hajtott, virágot bontott, és pontosan 10 darab birsalmával ajándékozott meg bennünket. Ezek jó része méretesre nőtt. Mivel nem permetezzük (eszünk ágában sincs!), a rovarok előszeretettel indítanak felfedező utat a gyümölcshúsba, ami a konyhaasztalon való érlelődés közepette a kis szörnyetegek szorgos munkája nyomán hamar romlásnak is indul.
A legkorábban lepotyogott birsalmák még ép gyümölcsrészeinek felhasználására ötlöttem ki ezt a desszertet, mert épp nem volt kedvem sütni. Kapóra jött a babapiskóta, ami már hónapok óta a polcon várt a sorára, akárcsak a felbontatlan üveg csokilikőr, amit most végre – e desszertnek hála – megkóstolhattunk.
Ez a könnyed, enyhén citrusos pohárkrém pont jól jött a délutáni olvasás mellé, a napsütéses kora őszi időben. :)






Hozzávalók 6 személyre:

25 dkg birsalma (hámozva, magozva)
8 dkg kristálycukor
½ citrom leve + 1 ek.
1 ek. vaníliapaszta
1 dl kókuszkrém
0,5 dl birsalma főzőlé
2 tojás
20 dkg tejföl vagy mascarpone
5 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
1,2 dl presszó kávé
4 ek. csokoládé krémlikőr + 1 ek. porcukor
14 dkg babapiskóta (16 db)

elkészítés:
  1. A felkockázott birsalmát a citromlével lábasba tesszük, felengedjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi, és fedő alatt puhulásig főzzük. Leszűrjük, miközben a levéből felfogunk 0,5 dl-nyit.
  2. A gyümölcsöt botmixerrel pépesítjük, felöntjük a kókuszkrémmel, a félretett főzőlével, hozzáadunk 5 dkg cukrot, 1 evőkanál citromlevet, és összeforraljuk. Belekeverjük a vaníliapasztát, és teljesen kihűtjük.
  3. A tojássárgáját a többi kristálycukorral vízgőz fölött kézi habverővel krémesre és kissé habosra verjük, majd a tűzről levéve rögtön beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét.
  4. A tejfölt/mascarponét kikeverjük a porcukorral, a reszelt citromhéjjal, hozzádolgozzuk a birskrémet, és beleforgatjuk a fehérjehabot.
  5. A babapiskótákat háromba vágjuk, és egy pillanatra megmártjuk a likőrrel, 1 evőkanál porcukorral kevert kávéban.
  6. Mindegyik üvegpohárba lerakunk 4 babapiskótakockát, ráteszünk 1 púpozott evőkanál birshabot, majd a rétegezést az előbbi módon megismételjük.
  7. A desszertet meghintjük őrölt fahéjjal, és behűtve kínáljuk.