2013. augusztus 16.

Túrókarika sósan





Gyerekkori kedvenc a túrókarika. Anya nagyon sűrűn készítette, és mindig nagy volt az öröm, ha ezt tette elém. Egy ideje valamiért elég ritkán készül, de ha mégis, akkor mindig kapunk belőle kóstolót.
Túró nálunk mindig van itthon (akárcsak tejföl és sajt), mert ha nincs kedvem bíbelődni a főzéssel, akkor mindig túrógaluskát dobok össze belőle. Most eszembe jutott, hogy ezúttal mást kellene csinálni a túróból, és miután a túrókarikát még mindig nagyon szeretjük, én is elkészíthetném. Anya mindig sósan csinálta, nem édesen, ahogy sokan ismerik. Ettől függetlenül nagyon jól illik hozzá a kissé savanykás meggydzsem – amivel mi rendszerint esszük –, de tejföllel és sajttal is tökéletes. Én most azt a variációt osztom meg itt, aminek a tésztájában nincs főtt krumpli, de Anya egyébként azzal is szokta készíteni. Úgy talán még lágyabb lesz a tészta. Én szeretem így is, úgy is, de számomra mégis a krumpli nélküli változat a kedvesebb. :)


Hozzávalók 15 darabhoz:

a tésztához:
25 dkg finomliszt

25 dkg túró
1 kis tojás
1 tk. só
1 mk. cukor
1,5 dkg friss élesztő
1 dl tej
napraforgóolaj a sütéshez

a tálaláshoz:
savanykás ízű dzsem
tejföl (ízesíthetjük áttört fokhagymával)
reszelt sajt

elkészítés:

  1. Az élesztőt elkeverjük a langyos, cukros tejben, és letakarva felfuttatjuk.
  2. A tojást tálba ütjük, felverjük, hozzákeverjük a túrót, a sót, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt és a lisztet. Lágy tésztává dagasztjuk, majd vékonyan kiolajazott tálban, letakarva megkelesztjük.
  3. A megkelt tésztát lisztezett munkalapon 1 cm vastagságúra nyújtjuk, és 6-7 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A közepüket az ujjunkkal átlyukasztjuk, és a lyukat kicsit kiszélesítjük. A fánkokat letakarva, negyedórát pihentetjük.
  4. Nagy serpenyőben kb. 2 cm mély olajat forrósítunk, és a karikákat közepes lángon mindkét oldalukon pirosra sütjük. Papírtörlőre szedjük. Dzsemet és/vagy tejfölt, valamint reszelt sajtot kínálunk hozzá.