Már bő 2 hete, hogy nem készítettem semmilyen édességet, ezért – az amerikai csokis keksz sikerén felbuzdulva – újra kekszet sütöttem. Bocsánat! :D De talán a mentségemre szolgál, hogy ez a változat bizony olyan, amit már nehéz lenne überelni, legalábbis állagra biztos.
Ezúttal a készítés módján egy kicsit változtatva, a tésztamasszát nem gombócokká formáztam, hanem hengerré, és azt felszeletelve alakult ki a kekszforma. Bár a tészta a hozzávalók arányát tekintve nem sokban tér el a fent említett, nagy sikerű változatétól, de a magvaknak és ennek a szeletelős módszernek köszönhetően mégis egészen más lett az eredmény. Ha választani kell, én inkább erre a kekszre szavazok, mert nem csak kívül, hanem teljes egészében ropogós, és túl van tolva benne minden földi jó. Így tényleg pont olyan, mint az a bizonyos, Kanadában kóstolt óriás keksz. Egyszerűen imádom! :) Egyetlen hátránya van: túl hamar elfogy. :D
Ezúttal a készítés módján egy kicsit változtatva, a tésztamasszát nem gombócokká formáztam, hanem hengerré, és azt felszeletelve alakult ki a kekszforma. Bár a tészta a hozzávalók arányát tekintve nem sokban tér el a fent említett, nagy sikerű változatétól, de a magvaknak és ennek a szeletelős módszernek köszönhetően mégis egészen más lett az eredmény. Ha választani kell, én inkább erre a kekszre szavazok, mert nem csak kívül, hanem teljes egészében ropogós, és túl van tolva benne minden földi jó. Így tényleg pont olyan, mint az a bizonyos, Kanadában kóstolt óriás keksz. Egyszerűen imádom! :) Egyetlen hátránya van: túl hamar elfogy. :D
Hozzávalók 10-12 darabhoz:
10 dkg puha vaj
4,5 dkg finomítatlan nádcukor
5,5 dkg vaníliás porcukor
1 felvert tojás fele
½ tojássárgája
15 dkg finomliszt
1 tk. holland kakaópor
½ tk. szódabikarbóna
3 g sütőpor
egy csipet só
12 dkg aprított ét-, tejcsokoládé vegyesen
3 dkg fehér csokoládé
6 dkg mandula
4 dkg pekándió
2 dkg sózatlan aprított pisztácia
elkészítés:
- Az olajos magvakat zsiradékmentes serpenyőben egymás után megpirítjuk és hűlni hagyjuk. A mandulát és a pekándiót hosszúkás darabokra vágjuk.
- A vajat a barna cukorral és a vaníliás porcukorral habosra kavarjuk, majd hozzádolgozzuk a felvert tojás és a tojássárgája felét. Belekeverjük a kakaóporral, sütőporral, szódabikarbónával vegyített lisztet, végül hozzáforgatjuk a csokidarabokat és a magvakat. (A mandulának csak a felét keverjük hozzá.)
- A tésztát folpackra vagy sütőpapírra szedjük, kb. 7 cm átmérőjű hengerré formázzuk, és a folpack/sütőpapír végeit összesodorjuk. A tésztát 1 órára vagy max. 5 napra mélyhűtőbe tesszük.
- A lehűtött tésztát 1-1,5 cm vastagra felszeleteljük, és egymástól távolabb, sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk. A kekszeket megszórjuk a félretett vágott mandulával, kissé belenyomkodjuk a tésztába, és előmelegített sütőbe tolva, egymás után megsütjük.
- A sütőből kivéve, a kekszeket néhány percig a tepsin hagyjuk, majd tortarácsra szedve, teljesen kihűtjük.
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 12-15 perc
Megjegyzés:
A kekszet 1 napon belül érdemes elfogyasztani, amíg még ropog. Ha – érthetetlen okokból :D – marad belőle, és már puhulni kezd, hideg vízzel ecseteljük át, és 190°C-os sütőben pár perc alatt újra ropogóssá válik
A kekszet 1 napon belül érdemes elfogyasztani, amíg még ropog. Ha – érthetetlen okokból :D – marad belőle, és már puhulni kezd, hideg vízzel ecseteljük át, és 190°C-os sütőben pár perc alatt újra ropogóssá válik