Itt volt az ideje, hogy fánkot készítsek, s bár ez nem az általam annyira szeretett élesztős fánk, hanem égetett tésztájú, mégis legalább olyan jól tud esni. A Kutyánkszki azonban fura mód nem rajong az élesztős változatért (pedig kelt tészta rajongó), ezért ezzel a könnyű mandulás fánkkal próbálkoztam, hátha az majd jobban csúszik. Jól gondoltam, és nem csak én, hanem ő is örömmel eszegette ezeket a kis labdácskákat.
Hozzávalók 30 darabhoz:
2,5 dl víz
6 dkg vaj
egy csipet só
10 csepp mandulaaroma
15 dkg finomliszt
3 tojás
3 ek. őrölt mandula (nem túl finomra darálva)
1 ek. porcukor + a tálaláshoz
1,5 l napraforgóolaj a sütéshez
elkészítés:
- A vajat, a sót, a mandulaaromát lábasba tesszük, felöntjük a vízzel, és felforraljuk,
- Hozzáadjuk a lisztet, és addig kavarjuk, amíg a tészta elválik az edény falától, és gombóccá áll össze.
- A tésztát tálba tesszük, kicsit hűlni hagyjuk, majd egyenként hozzákeverjük a tojásokat, a cukrot és a mandulát. Kihűtjük.
- A tésztából két, olajba mártogatott teáskanál segítségével kis labdacsokat formázunk, és óvatosan a bő, forró olajba pottyantjuk. (A lángot közben mérsékeljük.)
- A fánkokat adagonként 3-4 perc alatt aranybarnára sütjük, miközben egyszer fordítunk rajtuk.
- A kisült fánkokat szűrőkanállal papírtörlőre szedjük és meghintjük porcukorral. Langyosra hűlve tálaljuk.