Még mielőtt bárki is rám borítaná az asztalt, hogy „de hát ez nem is az igazi puncs szelet!”, előre szólok, hogy ez nem az igazi puncs szelet. :D De nagyon hasonló. ;)
Egy másik sütimhez túl kevésnek bizonyult ui. a piskóta, és egy későbbi alkalomig lefagyasztottam. Úgy volt, rakott desszert lesz belőle, de amikor a félretett tészta kiolvadt, azon nyomban meggondoltam magam, és inkább Jetty tortaként szerettem volna látni. El is készült a tésztamassza, ami – mint valami újabb ihletadó – azért könyörgött, hogy olyan sütivé alakuljon, amilyet még sosem készítettem. Nevezetesen puncs szeletté, ami egyébként sosem tartozott a kedvenceim közé. :D Úgy megörültem ennek a hirtelen támadt ötletnek, hogy azon kaptam magam, hogy máris veszem elő a tojásokat a töltelék keretéül szolgáló piskótához. Utánajártam, hogyan is készül a fényes cukormáz. Úgy látszik, ha valami sikerre van ítélve, akkor a munkálatok is gyorsan zajlanak. Így hát ez a Macskanyelv -féle puncs szelet is hamar elkészült. A sikert pedig legelőször is Anya állapította meg, aki elsőként kóstolta. Elmondása szerint a savanykás meggylekvár kellemesen ellensúlyozza a tömény tésztamasszát, a rum is jól érezhető, és szerinte a cukormázra általában jellemző kis ropogósság sem tűnik ki. Utóbbival én egy csöppet vitatkoztam – nem véletlenül nem vagyok oda érte. De hát a puncs szelet rózsaszín máz nélkül nem lenne az igazi. ;)
Egy másik sütimhez túl kevésnek bizonyult ui. a piskóta, és egy későbbi alkalomig lefagyasztottam. Úgy volt, rakott desszert lesz belőle, de amikor a félretett tészta kiolvadt, azon nyomban meggondoltam magam, és inkább Jetty tortaként szerettem volna látni. El is készült a tésztamassza, ami – mint valami újabb ihletadó – azért könyörgött, hogy olyan sütivé alakuljon, amilyet még sosem készítettem. Nevezetesen puncs szeletté, ami egyébként sosem tartozott a kedvenceim közé. :D Úgy megörültem ennek a hirtelen támadt ötletnek, hogy azon kaptam magam, hogy máris veszem elő a tojásokat a töltelék keretéül szolgáló piskótához. Utánajártam, hogyan is készül a fényes cukormáz. Úgy látszik, ha valami sikerre van ítélve, akkor a munkálatok is gyorsan zajlanak. Így hát ez a Macskanyelv -féle puncs szelet is hamar elkészült. A sikert pedig legelőször is Anya állapította meg, aki elsőként kóstolta. Elmondása szerint a savanykás meggylekvár kellemesen ellensúlyozza a tömény tésztamasszát, a rum is jól érezhető, és szerinte a cukormázra általában jellemző kis ropogósság sem tűnik ki. Utóbbival én egy csöppet vitatkoztam – nem véletlenül nem vagyok oda érte. De hát a puncs szelet rózsaszín máz nélkül nem lenne az igazi. ;)
Hozzávalók 16 szelethez:
Piskótához:
6 tojás
10 dkg porcukor
12 dkg finomliszt
10 dkg olvasztott vaj
6 g sütőpor
Kakaós piskótához:
3 tojás
5 dkg porcukor
6 dkg finomliszt
1 dkg holland kakaópor
5 dkg olvasztott vaj
3 g sütőpor
Tésztamasszához:
a kész kakaós piskóta összetördelve
12 dkg vaj
8 dkg porcukor
3 ek. jó minőségű rum
10 dkg áfonyadzsem
10 dkg házi meggydzsem
15 dkg pirított, durvára darált dió
Kenéshez:
20 dkg házi meggylekvár
Mázhoz:
20 dkg porcukor
1 tojásfehérje
2 ek. meggyszörp
1 ek. rum
pár csepp piros ételfesték
elkészítés:
- A piskótához a tojások sárgáját a cukorral kihabosítjuk, hozzákeverjük a langyos olvasztott vajat, majd felváltva beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét és a sütőporral vegyített lisztet.
- A tésztamasszát a sütőpapírral bélelt gáztepsibe öntjük, egyenletesen szétkenjük, majdnem teljesen a tepsi széléig, és előmelegített sütőben megsütjük. Még melegen lehúzzuk róla a sütőpapírt, és átfordítjuk a sütő rácsbetétjére. Így hagyjuk kihűlni.
- A kakaós piskótát is a fent leírt módon készítjük el, és miután kihűlt, összetördeljük.
- A tésztamasszához a vajat a porcukorral kihabosítjuk, belekeverjük a rumot, a kétféle dzsemet, és az összetördelt piskótát is hozzáadva, krémesre dolgozzuk.
- A diót kissé megpirítjuk, és miután kihűlt, késes aprítóval durvára daráljuk. A tésztamasszába keverjük.
- A piskótát középen két lapra vágjuk, a széleket egyenesre szabjuk (én így 17x27 cm-es lapokat kaptam), és mindkettőt megkenjük meggylekvárral. Az egyik lekváros lapra rásimítjuk a kakaós masszát, és ráfektetjük a másik tésztalapot, a lekváros felével lefelé. A süteményt lesúlyozzuk és hűtőbe tesszük 1-2 órára.
- A mázhoz a porcukrot elkeverjük a tojásfehérjével, a málnaszörppel, a rummal, majd gőz fölött, kevergetve meglangyosítjuk.
- Egyenletesen elkenjük a sütemény tetején, majd hűtőbe tesszük pár percre, hogy a máz kicsit meghúzzon. Ezután a maradék mázzal becsíkozzuk a tészta tetejét, és hűtőbe téve hagyjuk, hogy megkössön. A süteményt hideg vízbe mártogatott késsel hosszúkás szeletekre vágjuk.
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 12 perc
Megjegyzés:
A fotózás csak másnap történt, ezért a mázon lévő rácsminta a hűtőben való hosszú tartózkodás miatt sajnos kissé elfolyósodott. Így nem olyan hangsúlyos.
A fotózás csak másnap történt, ezért a mázon lévő rácsminta a hűtőben való hosszú tartózkodás miatt sajnos kissé elfolyósodott. Így nem olyan hangsúlyos.