2016. január 26.

Sajtos-magos tönkölykifli






Jópofának tartom a gondola sütőformámat, élvezem az azon való agyalást, hogy hányféle tésztatípust lehet benne megsütni. :D Linzertésztából már jól vizsgázott, így most kelt tésztával kellett kipróbálnom. Először töltetlen minivekniket akartam sütni, de aztán gondoltam egyet, és máris megvariáltam. Persze nem valami nagy találmány, de nem is ez a lényeg, hanem az eredmény, ami nagyon ízlett. Persze ez a péksüti akkor is finom, ha nem ilyen formában sütjük.;)



 
Hozzávalók 5 darabhoz:

30 dkg fehér tönkölybúzaliszt
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
2 dkg héj nélküli tökmag
2 dkg hántolt napraforgómag
2 dkg szezámmag
1 csapott ek. só
3 dkg olvasztott vaj + a kenéshez
7 dkg reszelt trappista, eidami vagy ementáli sajt
2,5 dkg friss élesztő
kb. 1,8 dl víz
1 dl tej
1 tk. méz

elkészítés:
  1. A tökmagot durvára daraboljuk, zsiradékmentes serpenyőben kis lángon enyhén megpirítjuk. Tányérra téve hűlni hagyjuk. Ugyanígy járunk el a napraforgó- és a szezámmaggal is.
  2. Az élesztőt a mézzel és kevés langyos, vizes tejjel simára keverjük, és letakarva felfuttatjuk.
  3. A lisztkeverékhez vegyítjük a sót, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a többi folyadékot, a langyos olvasztott vajat, és megdagasztjuk. Letakarva 10 percet pihentetjük.
  4. A tésztát kissé kihúzkodjuk, rászórjuk a magkeverék harmadát, összegyúrjuk, majd 2 részletben hozzádagasztjuk a többi magot is. Vékonyan kiolajozott tálba tesszük, és huzatmentes helyen letakarva megkelesztjük.
  5. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, kb. 0,5 cm vastagra kinyújtjuk, kiszaggatunk belőle 5 db gondola formát, és kibéleljük vele a tepsit. Mindegyiket megkenjük a maradék olvasztott vajjal, és megszórjuk reszelt sajttal.
  6. A lehulló tésztaszéleket újra összegyúrjuk, kis pihentetés után kinyújtjuk, kiszaggatjuk, és megszórjuk kevés liszttel.
  7. A tetejüket hosszában (vagy keresztben 3 helyen) bemetsszük, befedjük velük a sajttal megszórt alsó tésztalapokat, és kelesztés után előmelegített sütőben megsütjük. Tortarácsra szedve hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 190°C
sütési mód: alul-felül sütés, (alulról a 2. rácson)
sütési idő: kb. 25 perc

    Megjegyzés, tipp:
    Gondola alakú sütőforma híján a tésztát 10 egyenlő részre osztjuk, gombócokká formázzuk, kis pihentetés után nyelv alakúra nyújtjuk, és a fent leírt módon járunk el. Az elkészítés felgyorsítható, ha a magvakat még dagasztás előtt a liszthez adjuk.
    A péksütemény a sajt mentén szétválasztható, megkenhetjük vajjal, és ízlés szerint tölthetjük.
     
     

     







    A recept a Kifőztük gasztromagazin januári számában is megjelent.