2021. október 31.

Körtés-csokoládés pite

 

 

 



A telekszomszédunk kertjében van egy növendék körtefa. Igazából nagyon gyerek még, mégis roskadozott az érett gyümölcstől. A termésből néhány darabot a segítségem fejében megkaptam ajándékba, aminek nagyon örültem, mert nem emlékszem, mikor ettem utoljára ilyen finom körtét. :) Bár az összeset bepuszilhattuk volna frissen, de én mindenképp meg akartam menteni belőle egy süteményhez is.
A minap szembejött velem egy kecsegtető videós recept, és abból a csokis tölteléket átmentettem ehhez a pitéhez – a cukormennyiség felére redukálásával. A tészta hozzávalói nem voltak megadva, de ugyan ki ne tudna hozzá linzertésztát készíteni. ;) Ezúttal az is kakaós lett. A tetejére azonban nem cseresznye, hanem a szomszédunk-féle ízletes clapp körte került. A díszítgetéssel elmolyoltam egy kicsit, de szerintem megérte. Nagyon csokis süti ez, pont olyan, ami a hűvös őszi időhöz passzol. Anya meg én imádtuk! :)

 



Hozzávalók 35x12 cm-es pitesütőformához:

a tésztához:
23 dkg omlós tészta süteményliszt
2 dkg holland kakaópor
10 dkg finomítatlan nádcukor
12 dkg vaj
1 tojás
1 ek. hideg víz (elhagyható)

a töltelékhez:
15 dkg étcsokoládé (50% kakaótartalmú)
12 dkg vaj
8 dkg finomítatlan nádcukor
5 dkg teljes értékű nádcukor
1 tk. vanília esszencia
6,5 dkg finomliszt
4,5 dkg kókuszreszelék
7 dkg pekándió, durvára vágva
2 tojás
2 körte (nálam clapp körte)

elkészítés:
  1. A tésztához a száraz hozzávalókat összevegyítjük, morzsalékosra dolgozzuk a feldarabolt, hideg vajjal, majd a tojást (szükség szerint a vizet is) hozzáadva összeállítjuk, és téglatest alakúra formázzuk a tésztát.
  2. A tésztát liszttel hintett munkalapon kb. 42x18 cm-es téglalapra nyújtjuk és kibéleljük vele a sütőformát. Az alját villával több helyen megszurkáljuk.
  3. A túlnyúló tésztaszéleket levágjuk, (nedves kézzel) újra összegyúrjuk, és kör alakúra kinyújtjuk. Tálcára tesszük, és a tésztakosárral együtt nejlonzacskóba húzva, 30 percre hűtőbe tesszük.
  4. A töltelékhez a vajat felolvasztjuk, a felaprított csokoládéra öntjük, és 1-2 perc elteltével összekeverjük. Vanília esszenciával ízesítjük.
  5. A cukrokat elvegyítjük a liszttel, a kókuszreszelékkel, a pekándióval, és a felvert tojással együtt az olvasztott csokoládéhoz keverjük.
  6. A kinyújtott tésztából sablon segítségével falevél alakú mintákat vágunk ki. A megmosott, kimagozott körtéket negyedeljük és felszeleteljük.
  7. A tölteléket a tésztakosárba simítjuk, elrendezzük rajta a körteszeleteket, és a levélkékkel kidíszítjük a tetejét. A kimaradt tésztából tetszés szerinti díszeket is tehetünk még rá, pl. csigaformát.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 40 perc

Megjegyzés:
A süteményt a fent leírt mennyiségekből kerek piteformában is megsüthetjük.

 


2021. október 27.

Tejes zsemle tangzhong technikával

 

 

 



Pár éve már szemeztem ezzel a készítési móddal, de aztán valahogy feledésbe merült. A minap tök véletlenül találtam rá újra, amikor ébredés után az ágyban híreket olvastam, és többek között Az igazán jó hamburger nyomában c. írást is végigolvastam. Már aznap ki is próbáltam a cikkben található hambizsömi receptet, csak én friss élesztővel és picit több folyadékkal készítettem.
Maga a technika egyébként japán, de a tangzhong (ejtsd: tangdzsong) elnevezés kínai. Japánul ugyanezt az eljárást yudane (ejtsd: jüdane) néven ismerik. De nem bonyolódnék mélyebb nyelvi és néprajzi elemzésbe, mert egyrészt nem tudok se japánul, se kínaiul, másrészt a módszer annyira egyszerű, hogy a szövegelés róla így is hosszabb a kelleténél. Lényeg, hogy a folyadék (víz vagy tej) egy részét kevés liszttel összefőzik, majd a kihűlt „matyit” a többi hozzávalóhoz keverik. A zselatinos állagú izé a tésztát egy sor pozitív jellemzővel vértezi fel: javul a folyadékfelvevő képessége; könnyebben gyúrható lesz; a nagyobb folyadéktartalomnak köszönhetően sütés közben magasabbra emelkedik; a kisült péktermék pedig tovább marad friss. Kell ennél több?! :D A felsorolt pozitívumok 99%-át sajnos azonban nem volt módom megtapasztalni, mert robotgéppel készítve, a tészta eleve nem ragad a kezemhez, továbbá a túlzottan magasra emelkedést szándékosan akadályoztam meg azzal, hogy formázás után lenyomkodtam a zsemléket, mert hamburgernek jobb szeretem laposabban; valamint az, hogy tovább marad puha, nálunk nem derülne ki, mivel reggelire eleve darabonként szoktam kiolvasztani a zsemlét, és így a Kutyafül mindig frissen eszi.
Azon túl, hogy ennek a zsemlének a tésztája klassz, ruganyos, az én hamburgerzsemlével szemben támasztott elvárásaimnak nem igazán felel meg. Persze ízlés dolga, de nálam a kalácsszerű, tojással és vajjal készített, habkönnyű, „szájbanolvadós” zsömi a nyerő. Ez meg inkább egy sima reggelire vagy vacsira való zsemle. Annak viszont tökéletes. :)

 


 


Hozzávalók:

50 dkg finomliszt
1 ek. (1,5 dkg) cukor
1 csapott ek. só
3,5 dl tej
2,5 dkg friss élesztő
0,5 dl napraforgóolaj
1 tojássárgája +1 ek. víz a kenéshez (elhagyható, helyette olajjal is megkenhetjük)
szezámmag a szóráshoz (elhagyható)

elkészítés:
  1. A tangzhonghoz 5 dkg lisztet kis lábasba szórunk, és fokozatosan csomómentesre keverjük 1,5 dl tejjel. Őrlángon, folyamatos keverés mellett épp csak addig melegítjük, amíg sűrűsödni nem kezd. A híg besamel (vagy sűrített tej) állagú masszát átöntjük egy tálkába, és hagyjuk langyosra hűlni.
  2. A cukorral vegyített többi liszt közepében kialakított mélyedésbe morzsoljuk az élesztőt, simára keverjük egy kis tejjel, és kevés liszttel betakarva felfuttatjuk.
  3. A tangzhonghoz öntjük a megmaradt tejet, és a sóval együtt az élesztős liszthez adjuk. Robotgéppel megdagasztjuk, majd az olajat több részletben hozzáadva, jól kidagasztjuk a tésztát. Liszttel hintett munkalapon kicsit átgyúrjuk, majd olajjal vékonyan kikent tálban, letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt megkelesztjük.
  4. A megkelt tésztát liszttel hintett munkalapon tetszés szerinti mennyiségű darabra osztjuk (én 12 darabot készítettem), meggömbölygetjük, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk és kissé ellapítjuk. Letakarva 30-60 percet kelesztjük.
  5. A megkelt bucik tetejét lekenjük vízzel kevert tojássárgájával (megszórjuk szezámmaggal), és 200°C-ra előmelegített sütőbe toljuk. A hőmérsékletét rögtön 185°C-ra csökkentjük és megsütjük a zsemléket. Rácsra szedve hagyjuk kihűlni.
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc

Megjegyzés:
A megformázott zsemléket 3-4-szer ellapítottam, mert én speciel nem kedvelem, ha a hamburger bucija túl magas – kicsi a szám, nem tudom túl nagyra nyitni, na! :D A belepakolt cuccnak köszönhetően így is meglesz a kellő magassága. ;)

 



 

2021. október 23.

Almakrémes desszert

 

 

 



Erről a finom desszertről most már mindig a telekszomszédunk fog eszembe jutni, aki sajnos már nincs köztünk. Ő és az anyukája kedvesek a szívünknek, és elmondhatom, hogy náluk jobb szomszédokat nem is kívánhattunk volna magunknak. Az utóbbi időben úgy összebarátkoztunk, hogy több alkalommal is együtt kávéztunk náluk, a kemény munka közbeni pihenő gyanánt. Amíg ők a sok-sok növényük körül tevékenykedtek, addig mi nem kevésbé megerőltető munkálatokat végeztünk a telkünkön. Közben oda-odakiabáltunk egymásnak, vagy hosszabban beszélgettünk. Úgy érzem, az elmúlt év volt az, amikor a jó kapcsolat igazán elmélyült köztünk – a természet szeretete és a világnézeti hasonlóságok is közel hoztak bennünket egymáshoz.
A hirtelen jött betegség sajnos egykettőre megváltoztatott mindent: hiába vártuk őket. Végül megtudtuk az okát. A tragikus hír sokkolt bennünket. Olyan hirtelen történt minden… Majd együtt búcsúztunk.
A fájdalom terhe alatt megroppant édesanya számára a kert elveszített lányát jelentette – képtelen volt egyedül és zokogás nélkül tevékenykedni ott. Egy napon együtt mentünk ki, kettesben – ő a kis büszke bokrokat metszette, én almát szedtem; közben beszélgettünk. Mindketten hisszük, hogy mindez nem véletlenül alakult így...
A munkámért cserébe kapott gyümölcsből lett ez a selymes krém a csokoládés babapiskóta tetején. Itt, a Sünisen ezzel emlékezem Rád, aki már nem lehetsz köztünk. Bárcsak több közös emléket gyűjthettünk volna még!

 


Hozzávalók 4 személyre:

az almakrémhez:
3 dl frissen facsart almalé (savanykás – pl. Idared – almából)
½ citrom leve
8-10 dkg finomítatlan nádcukor
1 cs. vaníliaízű pudingpor
2 dl kókusztejszín (pl. Delcoco)

a csokoládéöntethez:
4,5 dkg finomítatlan nádcukor
1,5 dkg holland kakaópor
1 dl kókusztejszín
0,5 dl frissen facsart almalé

továbbá:
8 babapiskóta
5 dkg mazsola a rétegek közé
holland kakaópor (+ őrölt fahéj) a díszítéshez


elkészítés:

  1. A cukrot a pudingporral lábasba szórjuk, csomómentesre keverjük az almalével, a citromlével, és közepes lángon, kevergetve, pudingot főzünk belőle. Teljesen kihűtjük, majd jól átkeverjük.
  2. A kókusztejszínt magas falú edénybe öntjük, 30 percre mélyhűtőbe tesszük, majd kemény habbá verjük. Összeforgatjuk az almapudinggal. A krém egyik felét cső nélküli habzsákba töltjük.
  3. A mazsolát 0,5 dl almalében megduzzasztjuk, majd leszűrjük. Félretesszük. Az almalét a csokiöntethez használjuk fel.
  4. A csokiöntethez a hozzávalókat kávékiöntőbe tesszük, összemelegítjük, majd hagyjuk kihűlni.
  5. A babapiskótákat megmártjuk a csokiöntetben, jénai tál vagy desszertes poharak aljába lerakjuk, elosztjuk rajta a megmaradt csokiöntetet, és rászórjuk a mazsolát.
  6. Az egyik adag krémet a babapiskótára simítjuk, majd a habzsákban lévő krémből gömböket nyomunk rá. Fogyasztásig hűtőbe tesszük. Tálalás előtt meghintjük (fahéjjal kevert) kakaóporral.

 


 

2021. október 16.

Q 1 Suprematistic-torta

 

 

 



Ennek a tortának az ikertesóját egy elbaltázott kuglófból készítettem, az abból kimaradt tésztából kreált desszerttel pedig egy kedves rokonomnak akartam örömet szerezni. Egyrészt ui. már nagyon vágyott a Sünis kanál-féle finomságra, másrészt komoly okom volt rá, hogy meglepjem vele. Az előző édességhez nagyon hasonlót szerettem volna, de most étcsokoládéból és „rendes” habtejszínből. Mazsola, kávé, ill. rum is került bele, és kicsit férfiasabb kivitelű lett. A díszítést egyébként a Q 1 Suprematistic c. alkotás ihlette, nem véletlenül. A tortát ui. egy sokáig tartó közös munka eredményének, nevezetesen egy művészeti kiadvány megjelenésének szűk körű megünneplésére szántam. A hiánypótló tanulmányt az unokatestvérem írta Moholy-Nagy László avantgárd festőművész szegedi éveiről, én pedig olvasószerkesztőként (és bizonyos értelemben tanácsadóként) vettem részt a munkában. Megtiszteltetésnek érzem, hogy részese lehettem ennek a komoly projektnek, és általa nem csak a nemzetközi avantgárd egyik kiemelkedő alakját ismerhettem meg, hanem a rendkívül tehetséges restaurátorművészhez és tanárhoz, a harmad-unokatestvéremhez is közel kerültem. Úgy érzem, mi ketten kifejezetten jól tudunk együtt dolgozni. :) Különösen szórakoztat a tény, hogy egyformán maximalisták és szigorúak vagyunk mind a képi, mind a nyelvi megjelenítés terén – a munka során a tanulmányon dolgozók egyike pikírten ki is nyilatkoztatta rólunk, hogy „zsák a foltját”, amit én inkább dicséretnek vettem, mint negatív kritikának. :D
Bár a könyv kereskedelmi forgalomban nem kapható, de biztosan lesznek majd néhányan, akik a kezükbe vehetik, és örömmel olvasnak a művész kezdeti magyarországi munkásságáról – a szegedi alkotó tevékenységéről, korai műveiről.
A kiadvány megjelenése azért is fontos, mert fellebbenti a fátylat arról a tényről, hogy Moholy Szegeden érezte és nevezte magát először festőművésznek.


Kedves Rokonom, köszönöm, hogy engem kértél fel a munkára.
Öröm volt veled dolgozni!


 


Csokoládémousse-os rakott torta:


Hozzávalók 18 cm-es tortához:


a rétegezéshez:
35-40 dkg kakaós kuglóftészta vagy egyéb, kimaradt tészta (utóbbi súlyban eltérhet a kuglófétól)
5 db babapiskóta
60 ml frissen főzött presszókávé
2 ek. barna rum
5 dkg mazsola

a csokoládé mousse-hoz és a díszítéshez:
5 dl habtejszín
12 dkg étcsokoládé
5 dkg porcukor
holland kakaópor
étcsokoládé-reszelék

elkészítés:
  1. A kuglóftésztát ujjnyi vastag szeletekre vagy kisebb kockákra vágjuk. A mazsolát a rumos kávéban megduzzasztjuk, majd leszűrjük, és a kávét felfogjuk.
  2. A habtejszínből 1 dl-t felhevítünk, a feldarabolt csokoládéra öntjük, és 1 perc után alaposan összekeverjük. Kihűtjük.
  3. A jól behűtött többi tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük, majd rácsorgatjuk és óvatosan hozzáforgatjuk a tejszínes csokoládét.
  4. A tortagyűrűt karton tortaalátétre állítjuk. A tészta felét lerakjuk a tortagyűrű aljába, rászórjuk a fele mennyiségű mazsolát, és rásimítjuk a hab harmadát.
  5. A babapiskótákat félbevágjuk, megmártjuk a rumos kávéban, és csillag alakban, hézagosan elrendezzük a csokoládés habon. A hézagokba szórjuk a többi mazsolát.
  6. Rásimítjuk a 2. adag habot, elosztjuk rajta a többi kakaós tésztát, majd befedjük a megmaradt habbal. Néhány órára hűtőbe tesszük, majd lehúzzuk róla a karimát.
  7. A díszítéshez papírból csíkokat vágunk, átlósan a tortára helyezzük, és annak mentén meghintjük kakaóporral. Óvatosan leemeljük róla a papírcsíkokat, és tálaljuk a tortát.


Megjegyzés:
A tortához használt kuglóftésztához az itt leírt mennyiségnek kb. a felét használtam fel.
Helyette természetesen kerek piskótalapot is süthetünk.
 
 


2021. október 10.

Fehércsokoládé-habos rakott torta

 

 


 

 


Írhatnám azt is, hogy pont ilyenre terveztem ezt a desszertet, de akkor hazudnék, és azt még itt, a Sünisen is elfogadhatatlannak tartom. ;)
Valójában kuglófot akartam sütni, de a kisült tészta csak félig jött ki a szilikon sütőformából – gondolom, a rizsliszt, a kókusztejszín és -olaj törékenyebbé tette. Menthetetlen volt, ezért a balesetes maradványok felhasználására egyéb édességet kellett kitalálnom. Maga a tészta kifejezetten finom volt, és mivel az utóbbi időben nem normális módon rákaptam a tiramisura, ezért valami ahhoz hasonlót szerettem volna készíteni. Ha már a tésztához részben kókusztermékeket használtam, gondoltam, legyen a krém is abból.
Ez az egyszerű, ám mutatós (akár karácsonyra/szilveszterre is elkészíthető) és igen laktató rakott torta lett belőle, és a kóstolás után egyáltalán nem bántuk, hogy elbaltázódott a kuglóf. :D

 



Hozzávalók 18 cm-es tortához:

a tésztához:
10 dkg fehér tönkölyliszt
3 dkg fehér rizsliszt
2 dkg holland kakaópor
4 g sütőpor
11 dkg finomítatlan nádcukor
1 tojás
1 kis narancsból nyert 0,5 dl narancslé és -héj
0,5 dl kókusztejszín (pl. Delcoco)
25 ml kókuszolaj
3 dkg mazsola

a habhoz és a díszítéshez:
5 dl kókusztejszín
10 dkg fehér csokoládé
2 cs. Bourbon vaníliás cukor
holland kakaópor
reszelt narancshéj
fehércsokoládé-reszelék


elkészítés:

  1. A kétféle lisztet elvegyítjük a kakaóporral, a sütőporral, a narancs lereszelt héjával. A mazsolát felöntjük az átszűrt narancslével, és hagyjuk megduzzadni.
  2. A tojást a cukorral kihabosítjuk és hozzáadjuk a kókusztejszínt, a kókuszolajat, valamint a mazsolát a narancslével együtt.
  3. Beleszitáljuk a lisztkeveréket, alaposan összekeverjük, és egy kis méretű, vajjal kikent, liszttel behintett tepsibe öntjük. 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük (tűpróba!).
  4. Az elkészült süteményt kiborítjuk a tepsiből, és tortarácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
  5. A habhoz 1 dl kókusztejszínt felhevítünk, az összetördelt csokoládéra öntjük, és 1 perc elteltével alaposan összekeverjük. Kihűtjük.
  6. Közben a többi kókusztejszínt magas falú edénybe öntjük, 30 percre mélyhűtőbe tesszük, majd a vaníliás porcukrot is hozzáadva, robotgéppel kemény habbá verjük. Óvatosan beleforgatjuk a kókusztejszínes fehér csokoládét.
  7. A süteményt ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és a felét lerakjuk a sütőpapírral bélelt, kapcsos tortaforma aljába (én tortagyűrűt használtam). Rásimítjuk a hab felét, elrendezzük rajta a többi tésztát, és elsimítjuk rajta a megmaradt habot. Néhány órára hűtőbe tesszük.
  8. A díszítéshez papírból sablont készítünk, és annak mentén a torta tetejét meghintjük kakaóporral. Az üresen maradt közöket csoki- és narancshéjreszelékkel díszítjük, a torta szélére pedig körben szintén reszelt narancshéjat szórunk.

Megjegyzés:

  • Ha nincs kedvünk tésztát sütni hozzá, akkor megmaradt kakaós süteményből vagy csokiöntetbe mártogatott babapiskótából is elkészíthetjük.
  • Ehhez a desszerthez kb. 45 dkg kuglóftésztát használtam fel, a többit pedig lefagyasztottam. (Hiszen én a receptben megadott mennyiségeknek a duplájából sütöttem a kuglófot. A dupla adag tészta kb. 45 perc alatt sült meg, és bár nem próbáltam, de úgy tippelem, hogy a fele mennyiség – tepsibe sütve – kb. 25 perc alatt biztos elkészül.)

 



2021. október 3.

Babaköszöntő torta ikreknek

 

 


 


A kalandos afrikai út helyett egy gólya itt maradt, és sokkal izgalmasabb feladatnak téve eleget, rögtön két kisbabával ajándékozta meg a barátainkat. :D Régóta várták már a pillanatot, hogy szülők lehessenek, és most végre beköszöntött az életükbe a legnagyobb boldogság – az álmuk valóra vált. :)
A várandósság hónapjait végigszurkoltuk, az utolsó hetekben pedig lázas készülődésbe kezdtünk – részben ugyanis saját készítésű ajándékokkal szerettük volna meglepni az újdonsült anyukát és apukát. Én napokon át cuki képek szerkesztésével foglalatoskodtam, a Kutyafül pedig lézergravírozóval formába öntötte az elkészült műveket, hogy azok egy része bekeretezve díszíthesse majd az ikrek szobáját. Továbbá a babaköszöntő képeslapot is mi eszkábáltuk össze. A másik fő sk. meglepinek naná, hogy tortának kellett lennie, hiszen olyan nincs, hogy a Sünis kanál elszalasszon egy olyan kivételes alkalmat, mint a gyerekszületés. :D Mivel a tortát a kórházban tett látogatásunkkor szerettem volna átadni, semmiképp nem akartam nagy méretűt sütni. Ez a kis szívecske pont akkora, hogy a mi Drágáink szinte egy ültő helyükben bepuszilhatják, és így nem okozhat gondot a hűtés a nem otthoni körülmények között.
Az alkalom kiemelt fontossága miatt rendeztem egy próbasütést, és miután a teszt 95%-ban jól sikerült, a nagy alkalomra már tökéletesítve került ki a kezem alól kedvenc ikreink első, igazából nulladik szülinapinak tekinthető, pihepuha tortája. :)
A tegnapi látogatásunkkal és az ajándékokkal nagy meglepetést és örömet szereztünk a mi csodaszép anyukánknak, ill. a büszke apukának. Most is, mint mindig, csak úgy repült az idő négyesben. :)

Drága Barátaink, nagyon büszkék vagyunk rátok!
A boldogságotok nekünk is nagy öröm. :)
Sok egészséget és örömteli éveket kívánunk nektek!


Isten hozott, Nátániel és Ramóna!
+




 

Kókuszkrémtorta:

Hozzávalók 18 cm-es tortaformához:

a piskótához:
4 tojás
8 dkg porcukor
8 dkg olvasztott vaj
7 dkg fehér tönkölyliszt
7 dkg őrölt mandula vagy mandulaliszt
3 g sütőpor

a kókuszkrémhez:
1 nagy (kb. 60 g) tojás
3 dkg kókuszreszelék, darálva
1,5 dkg fehér tönkölyliszt
1 dkg étkezési kukoricakeményítő
3 dl kókusztejszín
1 vaníliarúd kikapart magjai vagy 2 cs. Bourbon vaníliás cukor
5 dkg vaj
7 dkg porcukor
gél állagú, királykék, azúrkék és piros ételszínezék (pl. Fractal Colors)

elkészítés:
  1. A szív sablonhoz sütőpapírból 18 cm átmérőjű körlapot vágunk ki, amit félbehajtunk és kiszabunk belőle egy fél szív formát. Félretesszük.
  2. A piskótához a tojássárgáját a porcukorral felhabosítjuk, hozzáadjuk a langyosra hűlt olvasztott vajat, majd felváltva beledolgozzuk a sütőporral vegyített tönköly- és mandulalisztet, valamint a felvert tojásfehérje felét. Óvatosan hozzáforgatjuk a többi fehérjehabot is.
  3. A tésztamasszát a sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben megsütjük. A piskótát 2-3 percig a formában hagyjuk, majd abból kivéve, tortarácson hagyjuk teljesen kihűlni. Két lapra vágjuk, és egyben hagyjuk.
  4. A szív sablon széleit körben lekenjük egy kevés vajjal, ráfektetjük a tésztára, és ennek mentén kivágjuk a szív formát.
  5. A krémhez a tojást lábasba ütjük, majd a kókusztejszínt fokozatosan hozzáöntve, csomómentesre keverjük a darált kókuszreszelékkel, a keményítős liszttel, a porcukor felével és a vaníliamagokkal. Kis lángon, kevergetve sűrű pudinggá főzzük. Teljesen kihűtjük, miközben többször átkeverjük.
  6. A puha vajat a többi (vaníliás) porcukorral habosra kavarjuk, és a pudinghoz dolgozzuk. Hűtőbe tesszük.
  7. A lehűtött krémet kétfelé vesszük, az egyik adagba kétféle kék színű, a másikba piros ételfestéket keverünk.
  8. Mindkét krémet 2/3-1/3 arányban kettévesszük, és a kisebbik mennyiségeket külön-külön, csillagcsöves habzsákokba töltjük. Ezt a díszítéshez fogjuk használni.
  9. A többi kék és a rózsaszín krémmel betöltjük a tésztát úgy, hogy együtt szív alakot formázzanak, és befedjük a másik piskótalappal.
  10. A megmaradt krémekkel körbekenjük a torta szélét és tetejét, és középen szépen összedolgozzuk.
  11. A habzsákokba töltött krémmel tetszőlegesen kidíszítjük a torta tetejét. Fogyasztásig hűtőbe tesszük. (Ha a tortát ajándékba szánjuk, a közepére díszt is helyezhetünk.)
sütési hőfok: 170°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 35 perc