2024. január 31.

Kolbászos-főtt tojásos sült krumpli tejfölösen

...avagy a „zutyult krumpli” reinkarnációja (air fryerrel)
 

 


 
Ennek az ételnek a blogon évek óta fent lévő eredeti verziójához az alábbi előszót írtam anno, és mivel azt a receptet töröltem, de nem akartam, hogy vele a szöveg is odavesszen, ezért közlöm itt újra, némileg rövidítve/átírva:
– A „zutyult krumpli" nálunk a rakott krumpli, amit én el sem tudok képzelni másként, mármint nem sült krumplival. Anya ui. mindig azzal csinálta, mert nem szerette hagyományosan, főtt krumplival (persze, hogy én se), valamint azt sem, hogy az elkészült étel levet ereszt. Mindezekre megoldásként találta ki a sült krumplis, tejföllel utólag összekeverős módszert. Gyerekkoromban szinte heti rendszerességgel asztalra került. :) Egyszerű, viszonylag gyorsan elkészíthető és nagyon finom étek ez, még ha látványra nem is túl esztétikus, hiszen össze van zutyulva. :D – Eddig szólt a korábbi duma, amit most kiegészítenék azzal, hogy az újrafotózás okán nem csak a róla készült képek lettek (szerintem) esztétikusabbak, hanem magát az ételt is kicsit feljavítottam – már ha egyáltalán bármiféle turbózásra szorult volna. Viszont tény, hogy amibe hagymát teszünk (legyen az vörös-, lila- vagy akár póré), az csak jobb lehet! :D Bevallom, én már évek óta nem csináltam zutyult krumplit, pedig a szeretet iránta nem lankadt, sőt a blogon szereplő életlen képeket is rég le akartam cserélni. Most sor kerülhetett rá, már csak azért is, mert végre elkészült a házi szalámink, kolbászunk! :)
Meg kell említenem azt is, hogy a krumplisütéshez ezúttal az Anyától karácsonyi ajándékba kapott forrólevegős-sütőt (air fryert) használtam. Imádom ezt a küyüt, mert a benne készült ételek némelyike finomabb a rendes sütőben sült társainál, ill. több szempontból is hasznos. Pölö, neki köszönhetően búcsút inthetünk a mély olajos sütésnek, miközben az eredmény (jelen esetben a kész sült krumpli) pontosan olyan vagy még jobb is, mintha olajfürdőben készült volna. Persze, csak akkor, ha jól használjuk a szerkezetet. Elcsépelt, ám nagyon igaz megállapítás az is, hogy egészségesebb, ha kevesebb zsiradékot juttatunk a szervezetünkbe, nem beszélve a kellemetlen szaganyag intenzitásának lakótérbe való kijuttatása mértékének csökkentése felett érzett örömünkről – csak hogy ilyen firnyákosan fogalmazzak! :D Szóval, Anyának kétszeres köszönet jár: a recept alapötletéért és a nagyszerű ajándékért.♥


Hozzávalók 2 személyre:

60 dkg sárga krumpli (pucolt mennyiség)
2 szál póréhagyma (tisztítva kb. 20 dkg) vagy más hagyma
15 dkg házi kolbász
4 nagy főtt tojás
30 dkg tejföl
fokhagyma granulátum (elhagyható)

2 ek. olívaolaj (vagy mély olajban sütve annyi, amennyi a krumplit ellepi)

elkészítés:
  1. A meghámozott, megmosott krumplit nagyobb kockákra vágjuk, alaposan leöblítjük, lecsepegtetjük, és konyharuhára szedve szárazra töröljük. Mély tálba tesszük (meghinthetjük fokhagyma-granulátummal), meglocsoljuk az olajjal, és alaposan összeforgatjuk.
  2. A forrólevegős-sütőt néhány perc alatt 180°C-ra előmelegítjük, majd a krumplit a kosarába öntjük, és elkezdjük sütni. Közben néhányszor megrázogatjuk vagy átforgatjuk. (Kb. 25 perc alatt szép pirosra sül, de aki világosabbra szereti, az süsse rövidebb ideig).
  3. Közben a főtt tojást és a pórét karikára szeljük. A kolbászt szintén felkarikázzuk (vagy ha vastagabb, akkor fél karikára vágjuk), és zsiradékmentes serpenyőben addig sütjük, hogy félig kiengedje a zsírját. A kolbászkarikákat kiszedjük a zsírból, és félretesszük.
  4. A visszamaradt kolbászzsíron fedő alatt megpároljuk a pórét, hozzáadjuk a sült kolbászt, a tojást, a tejfölt, és kis lángon elkezdjük melegíteni.
  5. Amint a krumpli megsült, átszedjük a serpenyőbe, megsózzuk, és óvatosan összerázzuk-forgatjuk az ételt. Savanyúságot vagy friss salátát, esetleg kenyeret kínálunk hozzá.

Megjegyzés/tipp:

A valóságban a frissen elkészült étel jóval tejfölösebb küllemű, de a fotózással töltött idő alatt a krumpli magába szívta a kenőanyagot (régen és most is :D).
A krumplit karikára szelve is megsüthetjük (korábban én is így készítettem, de az air fryerben könnyebben megsül, és jobban is kezelhető, ha kockázva van), majd kedvünk szerint (kicsit több) tejföllel rétegezve, sütőtálban később is összemelegíthetjük. Ezt a változatot akkor ajánlom, ha nem azonnal tálaljuk az ételt, mégis előre el szeretnénk készíteni, hogy már csak összesütni kelljen, amikor együtt a család.
Természetesen a hagyományos módon: olajban/zsírban is megsüthetjük a krumplit.