Az utóbbi időben állandóan kalácshoz hasonló tésztájú zsömlét sütök, és a kenyér valahogy háttérbe szorult. Pedig milyen jó látni, amikor kisül, és az ember kíváncsian és mohón megszegi, hogy vajon milyen lett a belseje – az ízéről nem is beszélve! :) Így aztán most megint kenyeret készítettem, és örömmel kísérleteztem a hozzávalókkal. Az eredmény egy finom, fűszeres kenyér lett, amit jóízűen falatoztam ebéd gyanánt egy kis vajjal, szalámival és lila hagymával.
Hozzávalók 35 cm hosszú sütőformához:
45 dkg fehér kenyérliszt
15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
10 dkg reszelt trappista sajt
1 ek. majoránna
1 púpozott tk. őrölt kömény
1 csapott ek. só
1 tk. cukor
2 ek. olívaolaj
3 dkg friss élesztő
kb. 2,5 dl víz
1 dl tej
elkészítés:
- A langyos, cukros tejben 1 evőkanál kenyérliszttel csomómentesre keverjük az élesztőt, és egy kis liszttel betakarva felfuttatjuk.
- A fűszerekkel, reszelt sajttal vegyített lisztkeverékhez hozzáadjuk az olajat, a felfutott élesztőt, a langyos vizet, és lágy tésztává dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
- A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, majd újabb fél óra kelesztés után lisztezett munkalapon a kezünkkel téglalap alakúra kihúzzuk (az egyik oldala akkora legyen, mint a sütőformánk).
- A tésztát feltekerjük, a végeit eldolgozzuk, kissé aláhajtjuk, és a kivajazott, liszttel beszórt sütőformába tesszük. A tetejét meghintjük liszttel, ferdén bevágjuk, és letakarva 20 percet pihentetjük. Ezután vízzel bespricceljük.
- A kenyeret 220°C-ra előmelegített sütőbe toljuk, majd a hőfokot 190°C-ra csökkentve megsütjük.
- A kész kenyeret 5 percig a formában hagyjuk hűlni, majd kivesszük belőle, és rácsra téve teljesen kihűtjük.
sütési idő: kb. 40 perc