2023. augusztus 18.

Vaníliás parfétorta őszibaracköntettel

 

 


 
Kánikulában nem sok kedvem van bekapcsolni a sütőt, ezért ha édességet kívánok, és kedvem is van hozzá, bekeverek egy kis fagyi- vagy jégkrémalapot. Sajnos azt már nem írhatom le, hogy olcsóbb és környezetkímélőbb is otthon elkészíteni a hűsítő desszertet, hiszen az alapanyagok ára az egekben van, és a dobozok, zacskók, amikben megvesszük azokat, ugyanúgy műanyagból vannak, mint a kész jégkrémek esetében. És akkor még munka is van vele, sőt a habos-babos bolti változatokkal ellentétben a házi tényleg kőkeményre képes fagyni, ami ugyebár nem annyira buli. Nahát, jó kis reklámot csináltam ennek a receptnek – felejtsük is el gyorsan! :D Vagy inkább ne! :D
Két előnye azért a házi jégkrémnek is van: kevesebb oda nem illő anyagot tartalmaz, azaz nincs, vagy csak mérsékelten van benne ízfokozó, és állományjavítóból is kevesebbet tartalmaz: csak annyit, ami a készítésére használt mascarponéban esetleg van. Persze, a szerencsések megtehetik, hogy a felsoroltak helyett is házilagosan előállított tejtermékeket használjanak. ;) Továbbá az is egy plusz pozitívum, hogy otthon azért kiélhetjük a kreativitásunkat, és olyan ízű és formájú jégkrémeket találhatunk ki, amilyeneket a boltban hiába is keresnénk. ;)
De hogy a desszertem ne csupán a fenti kritériumokra legyen kihegyezve: minden előnyével és hátrányával együtt ez a parfétorta finom, és a nyári forróság idején kellőképpen hűsít. :)

 



Hozzávalók 16 cm-es tortaformához:

a parféalaphoz:
2 tojássárga
3,5 dl habtejszín
1 dl tej
14 dkg porcukor
2 cs. Bourbon vaníliás cukor
3 zselatinlap
25 dkg mascarpone

az őszibaracköntethez:
25-30 dkg (zamatos) őszibarack
porcukor ízlés szerint (ha szükséges)
1 ek. frissen facsart citromlé
1 ek. sűrű kókusztejszín

a díszítéshez és a tálaláshoz:
kekszmorzsa
őszibarackszeletek

elkészítés:

  1. Az őszibarackokat tálba tesszük, felöntjük annyi forrásban lévő vízzel, amennyi ellepi, és 2-3 percet állni hagyjuk.
  2. A héjukat lehúzzuk, magjukat kivesszük, és a gyümölcshúst a porcukorral, valamint a citromlével együtt tálba tesszük – ha nem elég érettek, előbb kis lángon puhára főzzük –, majd botmixerrel pürésítjük és hozzákeverjük a kókusztejszínt. Félretesszük.
  3. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk.
  4. A tojássárgákat a porcukor felével fém tálba tesszük, simára keverjük 1 dl tejszínnel, a tejjel, és vízgőz fölött, kis lángon, folyamatosan kevergetve besűrítjük.
  5. A tojáskrémet levesszük a tűzről, feloldjuk benne az alaposan kinyomkodott zselatint, és hagyjuk langyosra hűlni.
  6. A mascarponét kikeverjük a többi porcukorral, a vaníliás cukorral, a tojáskrémhez dolgozzuk, majd óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt.
  7. A jégkrémalap felét a tortaformába simítjuk, a tetejére kanalazunk egy keveset a baracköntetből (akár még kekszmorzsát és friss barackdarabkákat is szórhatunk rá), és villával körkörösen a jégkrém alá forgatjuk.
  8. A többi krémalapot (cső nélküli) habzsákból (körkörösen) a krémre nyomjuk, és a tetejét egy kevés gyümölcsöntettel díszítjük, valamint megszórjuk kekszmorzsával. Mélyhűtőben néhány óra alatt megdermesztjük. (A többi öntetet fogyasztásig hűtőbe tesszük.)
  9. A jégkrémtortát a mélyhűtőből kivéve, forró vízbe mártott, vékony pengéjű késsel elválasztjuk a forma oldalától, és lekapcsoljuk róla a karimát. Szintén forró vízbe mártott késsel felszeleteljük, és kínáláskor meglocsoljuk a félretett gyümölcsöntettel, szórhatunk még rá kekszmorzsát, és őszibarackszeletekkel díszítjük.