Ezt az egyszerű, de mutatós sütit már harmadjára sütöm, annyira ízlik nekünk. Igaz, elsőre vaníliakrémmel készítettem, de úgy éreztem, illene hozzá a fehérborból főzött krém is. Nem lőttem mellé, a bor fanyarsága kellemesen ellensúlyozza az alma édességét. A télies karakterű fűszerektől csak úgy illatozott az egész ház! Melengető őszi-téli desszert ez, a maga egyszerűségében tökéletes – Anya szerint is, aki ezt a tortát rendelte tőlem a szülinapjára, ami épp ma van.
♥
Hozzávalók 24 cm-es sütőformához:
a tésztához:
23 dkg finomliszt
13 dkg vaj
9 dkg kristálycukor
1 tojás
1 kezeletlen citrom reszelt héja
egy csipet só
½ mk. sütőpor
a borkrémhez:
2 dl tej
1,5 dl száraz vagy félédes fehérbor (esetleg almás cider vagy almalé; én Cserszegi fűszeres fehérbort használtam)
2 tojássárgája
6 dkg cukor
2,5 dkg étkezési kukoricakeményítő
1 tk. vanília paszta vagy 1 vaníliarúd kikapart magjai
1 kezeletlen citrom reszelt héja
az almatöltelékhez:
4 alma (Golden a legjobb, de lehet valamilyen savanykás almával vegyesen is)
2 csapott ek. finomítatlan nádcukor
1 csapott tk. őrölt fahéj
1 mk. őrölt gyömbér
¼ mk. őrölt szegfűszeg
késhegynyi őrölt szerecsendió
½ citrom leve
1 ek. zsemle- vagy kekszmorzsa
elkészítés:
- A tésztához a cukorral, sóval, sütőporral, reszelt citromhéjjal vegyített lisztet elmorzsoljuk a felkockázott, hideg vajjal, és a tojást is hozzáadva, gyors mozdulatokkal sima felületű tésztává gyúrjuk.
- A tésztát enyhén lisztezett munkalapon rögtön kinyújtjuk, kibéleljük vele a piteformát, és az alját villával körkörösen megszurkáljuk. Nejlonzacskóba húzva 1 órára hűtőbe tesszük. (Akinek úgy szimpatikusabb, előbb hűtse le a tésztát, majd gyúrja át kicsit, és utána nyújtsa ki.)
- A borkrémhez a keményítőt a cukorral lábasba szórjuk, hozzáadjuk a tojássárgákat, a vaníliapasztát, és a bort fokozatosan adagolva hozzá, csomómentesre keverjük.
- Belereszeljük a citromhéjat, és állandó keverés mellett, vékony sugárban hozzácsorgatjuk a felhevített tejet. Kis lángon, folyamatosan kevergetve, lágy krémmé főzzük. Folpackkal letakarva, teljesen kihűtjük.
- Az almákat meghámozzuk, négyfelé vágjuk, és a magházat kivesszük. Mindegyik darabot további 3-3 cikkre szeljük (így almánként 12 cikket kapunk). Tálba tesszük, meglocsoljuk a citromlével, és alaposan átforgatjuk.
- A tésztát behintjük morzsával, és óvatosan rásimítjuk az előzőleg alaposan átkevert krémet. Kívül körkörösen, belül pedig tetszés szerint elrendezzük rajta az almacikkeket, és megszórjuk a fűszeres cukorral.
- Előmelegített sütőben megsütjük, még forrón kiügyeskedjük a kivehető aljú piteformából, és tortarácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 35-40 perc
Megjegyzés:
A dekorálástól függően még több vagy akár kevesebb almára lehet szükségünk. Az enyémek kb. 120 grammosak voltak.