2014. február 4.

Tökmagos-húsos csiga






Ezt az finomságot egy jól sikerült tökmagos kifli és a maradék szaftos husi ihlette. Történt ui., hogy a szaftos hús, amit ezúttal nem karajból, hanem csirkemellből készítettem, kissé kemény volt. Már nyersen is elég nehezen lehetett szeletelni, és hiába áztattam előzőleg tejbe, hogy puhuljon, elkészülve se lett túl jó az eredmény. Nagy nehezen mégis megettük a felét, de a maradékhoz nem volt kedvünk. Mit is csináljak vele? Mert hogy ételt ki nem dobunk, legalábbis nem szívesen. Kitaláltam, hogy ledarálom, az aztán felpuhítja a hús rostjait. Így is lett. Csak épp nem volt itthon szikkadt péksüti (sőt még friss se), amire szendvicskrémként rákenhettem volna, hogy melegszendvicsnek együk meg. Így hát kifundáltam, hogy csiga lesz belőle, és a három nappal korábban készült tökmagos kifli tésztáját mentem át picit újragondolva. Meg is született ez a nagyon finom, enyhén zöld színű és másnap is puha húsos csiga.
A töltelékhez persze nem muszáj ugyanolyan kemény husit használni, mint amilyet én. :D Nyugodtan tölthető bele másféle maradék is, amit épp otthon találunk. Utólag is készíthetünk a sült húshoz szaftot, amivel aztán összekeverhetjük, sőt még sajtot is reszelhetünk rá.
Mi halmoztuk az élvezeteket, mert másnap reggelire a csiguszt kettévágtam, mint a zsemlét, megkentem vajjal, tettem rá sonkát, sajtot és tejfölt. :D



Hozzávalók 16 darabhoz:

40 dkg finomliszt
5 dkg Graham-liszt
1 ek. cukor
1 tk. só
2 tojássárgája
8 dkg vaj + a tepsihez és a kenéshez
2 ek. tökmagolaj

2,5 dkg friss élesztő
kb. 2,3 dl tej + a kenéshez
40 dkg megmaradt sült hús (nálam most csirkemellből e recept szerint)
4 dkg tökmag a tetejére

elkészítés:

  1. A megmaradt szaftos húst késes aprítóval ledaráljuk. A tökmagot zsiradékmentes serpenyőben, kis lángon megpirítjuk, és miután kihűlt, felaprítjuk. A vajat felolvasztjuk, langyosra hűtjük.
  2. Az élesztőt 1 evőkanál Graham-liszttel elkeverjük 1,5 dl langyos, cukros tejben, és egy kis liszttel betakarva felfuttatjuk.
  3. A sót az átszitált liszthez vegyítjük, majd hozzáadjuk az élesztős tejet, a többi tejben elkevert tojássárgákat, a tökmagolajat és a langyos olvasztott vajat.  Lágy tésztává dagasztjuk, majd kiolajozott tálban, letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
  4. A megkelt tésztát 3-4 mm vastag, 40×50 cm-es téglalapra nyújtjuk, majd úgy kenjük el rajta a húspépet, hogy a tőlünk távolabbi hosszabb oldala mentén kb. 2 cm szélességben szabadon hagyjuk a tésztát.
  5. A tésztát a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük, és 3 cm vastag szeletekre vágjuk. A csigákat lekenjük tejjel, és egyenként megmártjuk a pirított, aprított tökmagban. Vajjal vékonyan kikent tepsibe rendezzük egymástól távolabb.
  6. A csigák oldalát körben megkenjük olvasztott vajjal, majd folpackkal+konyharuhával letakarva 20-30 percet kelesztjük.
  7. Előmelegített sütőben megsütjük (ha nagyon pirulna, egy szinttel lejjebbi rácsra tesszük), majd a tepsit tortarácsra téve hűlni hagyjuk. Langyosan kínáljuk.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés (középső sín)
sütési idő: kb. 25 perc