2012. október 4.

Amerikai sajtos kenyér

 

 


Ez a kenyér nagyon megtetszett nekem Fahéj receptjei között, nem is bántam meg, hogy megsütöttem. Tulajdonképpen bármilyen kemény vagy közepesen kemény sajtot használhatunk hozzá, amit otthon találunk.
A kenyér amerikai voltának igazolására sajnos semmilyen forrást nem találtam (talán mert Fahéj is egy könyvben olvashatta az alapreceptet, amit ő továbbfejlesztett), de az egyértelmű, hogy a legtöbb, angol nyelvű oldalon látható sajtos kenyér szögletes formájú, úgyhogy én is a dobozformában való sütést választottam.
Igazán finom, a sajtnak és a köménynek köszönhetően kellemes aromájú, és az illata valami csodás, pont olyan, mint amikor a melegszendvicsre rápirul a sajt. :D

Hozzávalók 1 formakenyérhez:

35 dkg fehér kenyérliszt
15 dkg Graham-liszt
10 dkg reszelt sajt + a tetejére (nálam Grana Padano és ementáli vegyesen)
4 dkg zabpehely (elhagyható)
1 tk. őrölt kömény
1 ek. cukor
1 tk. só
2 tojás
3 dkg friss élesztő
kb. 3 dl víz

elkészítés:
  1. Az élesztőt egy kis liszttel kevés langyos, cukros vízben elkeverjük, és letakarva felfuttatjuk. A tojást a többi vízben felverjük.
  2. A sóval, köménnyel, zabpehellyel vegyített lisztekhez adjuk a sajtot, a felfutott élesztőt, a tojásos vizet, és megdagasztjuk. Vékonyan kiolajozott tálban, letakarva kb. 1 óra alatt megkelesztjük.
  3. A megkelt tésztát lisztezett munkalapon szögletesre húzkodjuk, felgöngyöljük, és a sütőpapírral bélelt (vagy kivajazott) sütőformába fektetjük. A tetejét hosszában bevágjuk, és letakarva, bő 30 perc alatt megkelesztjük.
  4. Bespricceljük vízzel, kevés félkemény sajtot reszelünk rá, és előmelegített sütőben megsütjük. Még forrón kiemeljük a formából, és rácson hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 35 perc

Megjegyzés, tipp:

Én most (2024-ben) csak egy kis kenyeret sütöttem, a fenti hozzávalók mennyiségét felezve.