2021. február 20.

Parenyicás minizsemle

 

 


 

 

A gomolya mellett a parenyica a másik kedvenc Gabriella-féle sajtunk, sőt igazából ezt még jobban szeretjük. Általában magában esszük – én például imádom szálaira szedni és így csemegézni belőle. Most azonban kelt tésztába gömbölygettem bele, miközben biztos voltam benne, hogy így is imádni fogjuk. "Veszélyes", pláne tejfölbe tunkolva. :D Borkedvelőknek klassz borkorcsolya lehet belőle. ;)

 




Hozzávalók 50 darabhoz:

50 dkg finomliszt
1 ½ ek. Toscana fűszerkeverék
3 dkg cukor
1 mk. őrölt fekete bors
1 ek. só
3 ek. extra szűz olívaolaj + a kelesztéshez és a sütéshez
3 dkg friss élesztő
25 dkg görög joghurt
kb. 1,5 dl víz
18 dkg (házi) parenyica
8 dkg vaj
4 gerezd fokhagyma
1 tk. morzsolt petrezselyem + a tálaláshoz

elkészítés:
  1. A cukrot a liszthez vegyítjük, a közepébe mélyedést készítünk és belemorzsoljuk az élesztőt. Simára keverjük a vízzel fellazított, meglangyosított joghurttal, betakarjuk egy kevés liszttel, és hagyjuk felfutni.
  2. Hozzáadjuk a fűszerkeveréket, a sót, a borsot, az olívaolajat, és előbb villával összeállítjuk, majd a kezünkkel megdagasztjuk a tésztát. Kiolajozott tálba tesszük, és letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
  3. A sajtot lereszeljük, és pici golyócskákat gyúrunk belőlük. A megkelt tésztából 2 dkg-os gombócokat gömbölygetünk, és letakarva negyedórát pihentetjük.
  4. A gombóckákat ellapítjuk, a közepükbe ültetünk 1-1 sajtgolyócskát, és fölötte összecsippentjük a tésztát. Kiolajozott sütőtálakban vagy egy gáztepsin körkörösen elrendezzük (nem túl szorosan), és letakarva megkelesztjük.
  5. Miközben a tészta kel, a vajat felolvasztjuk, hozzákeverjük a zúzott fokhagymát, a petrezselymet, és hagyjuk langyosra hűlni.
  6. A zsemlécskék tetejét lekenjük a fűszeres vajjal, és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Sütőtálastól tortarácsra tesszük, lekenjük a megmaradt fűszervajjal, megszórjuk friss petrezselyemzölddel, és langyosra hűlve kínáljuk.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés (középső sín)
sütési idő: kb. 20 perc