2013. április 26.

Provence-i fűszeres aprópecsenye





Ezt az ételt is csirkemellből szoktam készíteni a Kutyafül miatt, de már nagyon fel kellett használnom a hűtőben lévő nyesedék sertéshúst. Így ez csak az én ebédem lett az egész délelőttön át tartó fűnyírózás után.
Mivel a comb sokszor elég kemény tud lenni, előfordul, hogy tejbe áztatom, mint ahogy a májat szoktam, és akkor kellemesen felpuhulnak az inak. A tejbe tehetünk zúzott fokhagymát is.
A tejföl kimondottan jót tesz ennek az ételnek (is), mert neki köszönhetően nem lesz olyan száraz az aprópecsenyénk. Tudom, sokan eleve szaftosan készítik, de én gyerekkoromban mindig olyan száraz típusút ettem, s bár nagyon szerettem, mégis hiányzott róla egy kis kenőanyag. Ennek a problémának az orvoslására találtam ki a tejfölös módszert, és nagy sikert arattam vele a családom körében.




Hozzávalók 2-3 személyre:

50 dkg sertéscomb
75 dkg krumpli (hámozva)
1 nagy fej vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
őrölt fekete bors
Provence-i fűszerkeverék

2 ek. tejföl
tej
mangalicazsír a sütéshez

elkészítés:

  1. A húst felkockázzuk, tálba tesszük, felöntjük annyi tejjel, amennyi ellepi, lefedjük, és 1 éjszakára hűtőbe tesszük.
  2. Másnap leöntjük róla a tejet, jól lecsepegtetjük, megszórjuk a borssal, a fűszerkeverékkel, és alaposan összeforgatjuk.
  3. A vöröshagymát felaprítjuk, a fokhagymát vékonyra szeljük. Előbbit  1 evőkanál zsíron üvegesre pároljuk, majd a fokhagymát is hozzáadva tovább pirítjuk.
  4. A hagymás alapra rátesszük a húst, fehéredésig sütjük, majd megsózzuk és a levét majdnem teljesen elforraljuk.
  5. A meghámozott krumplit kockára vágjuk, megsütjük, majd lecsepegtetjük és megsózzuk.
  6. A krumplit a húshoz forgatjuk, majd a tejföllel szaporítjuk a szaftját, hogy a krumpli megpuhuljon. Tálaljuk.