2024. január 18.

Sonkás-sajtos-fűszervajas túrókifli

 

 


 
A szilveszteri menübe szánt sonkából kimaradt 2 tálcányi, amit néhány napig pakolgattam, nem tudva, mit készítsek belőle. Aztán elfogyott az ünnepi időszakra sütött réteges sajtos kifli, ill. Anya is jelezte, hogy időszerű lenne újabb adag zsemlét prezentálnom neki. Rögtön beugrott, mi legyen a sonkával. :D Mivel mindannyian imádjuk a fent nevezett kiflimet, ezért ismét azt sütöttem, de a tésztát és a tölteléket is jól felturbóztam (tobzódjunk a tejtermékekben felkiáltással :D). Igaz, Anya a sonka nélküli változatot kapta, mert neki gyorsan kellett a péksütemény (sőt, a borús idő miatt a fotózás is esélytelen volt), ezért a felturbózott finomságok itthon maradtak a mélyhűtőben, így később lencsevégre tudtam őket kapni. :)
A fotózás napján a Kutyafüllel nagy lakomát csaptunk belőle – királyi reggelink lett ebédidőben. :D

 


Hozzávalók 24 darabhoz:

a tésztához:
25 dkg fehér búzakenyérliszt
25 dkg finomliszt
25 dkg túró
1 tojás
2,5 dkg cukor
1 ek. só
3 ek. olívaolaj
2,5 dkg friss élesztő
kb. 2,3 dl víz

a töltelékhez:
10 dkg puha vaj
1 tk. oregánó
1 tk. petrezselyemzöldje
1 tk. bazsalikom
1 tk. fokhagyma-granulátum

20 dkg Morva sonka (Pikok márka – Lidl)
15 dkg vörös Cheddar sajt

a tetejére:
1 tojásfehérje
szezámmag

elkészítés:
  1. Az élesztőt tálba morzsoljuk, 1 púpozott evőkanál liszttel, egy kis cukorral és 1 dl langyos vízzel csomómentesre keverjük. Betakarjuk egy kevés liszttel, és hagyjuk felfutni.
  2. A többi lisztet elvegyítjük a cukorral, a sóval. A szobahőmérsékletű túrót áttörjük, elkeverjük a tojással, az olajjal és a többi langyos vízzel.
  3. A sós, cukros liszthez adjuk a tojásos túrómasszát, a felfutott élesztőt, és robotgéppel jól megdagasztjuk. Kevés liszttel hintett munkalapon átgyúrjuk, és olajjal vékonyan kikent tálban, letakarva megkelesztjük.
  4. A megkelt tésztát 3 egyenlő részre vágjuk, meggömbölygetjük, és lisztezett munkalapra tesszük. Letakarva jó negyedórát pihentetjük.
  5. A puha vajat közben alaposan kikeverjük a fűszerekkel, a sóval.
  6. A tésztagombócokat lisztezett munkalapon 40 cm átmérőjű körlapokra nyújtjuk (én az első két körlapot konyharuhára szoktam tenni, és betakarom, amíg a 3. lapot is kinyújtom).
  7. Az egyik körlapot megkenjük a fűszeres vaj felével, kitapétázzuk a sonkaszeletekkel, és ráreszeljük a fele mennyiségű sajtot. Befedjük a másik tésztalappal, azt is megkenjük fűszeres vajjal, de erre a rétegre csak sajtot reszelünk. Rátesszük a 3. lapot, és épp csak áthengerítjük rajta a sodrófát.
  8. A töltött tésztát 24 cikkre vágjuk, mindegyiket felgöngyöljük, és a kifliket kissé ellapítjuk. Sütőpapírral bélelt tepsikre rendezzük, és előmelegített sütőben megsütjük, majd rácsra szedve hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés (középső sín)
sütési idő: kb. 18 perc