Szombaton, a kanapén való ücsörgés közben azon filóztam, hogy miért nincs itthon semmilyen édesség, mire bevillant, hogy van még egy csomag bolti tejberizs, éppen az ilyen esetekre. Előző nap is megfogalmazódott bennem, hogy édesség nélkül maradtunk – sütisütési kedv híján, és akkor a receptjeim között keresgélve rábukkantam egy ezidáig csak egyszer elkészített desszertre. Úgy gondoltam, a kettőt akár össze is házasíthatnám. Nem hagytam ki belőle a tejberizsbe nálam alapból mindig használatos kandírozott sárgadinnyét. Így született meg ez a félig bolti, félig házi sütemény. :)
Készítés közben rádöbbentem, hogy igencsak hasonlít a legutóbbi sütimhez, az alj nélküli őszibarackos túrótortához, sőt szerintem a rizskochra még inkább. Ettől egy csöppet megszeppentem (hiszen hogy lesz így vadiúj süti a blogra?), de az eredményt megkóstolva megnyugodtam, hogy ez azért egy csöppet mégis eltér mindkét fent említett süteménytől, viszont éppen annyira szerethető. :) A rizskochnál krémesebb állagú, és ha lehet, nekünk még jobban is ízlett így. Muszáj volt hát itt is megmutatnom. :D
Készítés közben rádöbbentem, hogy igencsak hasonlít a legutóbbi sütimhez, az alj nélküli őszibarackos túrótortához, sőt szerintem a rizskochra még inkább. Ettől egy csöppet megszeppentem (hiszen hogy lesz így vadiúj süti a blogra?), de az eredményt megkóstolva megnyugodtam, hogy ez azért egy csöppet mégis eltér mindkét fent említett süteménytől, viszont éppen annyira szerethető. :) A rizskochnál krémesebb állagú, és ha lehet, nekünk még jobban is ízlett így. Muszáj volt hát itt is megmutatnom. :D
Hozzávalók 21x32 cm-es tepsihez:
5 dl tej
1 cs. vaníliaízű tejberizs (Dr. Oetker)
7 dkg kandírozott sárgadinnye
13 dkg porcukor
2 cs. Bourbon vaníliás porcukor
10 dkg vaj
1 cs. reszelt, szárított bio citromhéj (pl. Alnatura)
3 tojás
25 dkg túró
1 ½ cs. vaníliaízű pudingpor
savanykás ízű lekvár vagy dzsem a tálaláshoz (pl. meggylekvár)
elkészítés:
- A tejet felforraljuk, majd elzárjuk alatta a lángot, és kézi habverővel hozzákeverjük a tejberizst.
- Beletesszük a felaprított kandírozott sárgadinnyét, negyedórát lefedve hagyjuk, majd hozzáadjuk a fele mennyiségű porcukor és vaníliás porcukor keverékét. Teljesen kihűtjük.
- A puha vajat kihabosítjuk a többi porcukorral, citromhéjjal ízesítjük, és egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat, az áttört túrót, valamint a pudingport.
- A tejberizst a tojásos túrómasszához keverjük és beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét.
- A masszát a kivajazott, liszttel behintett tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben megsütjük.
- A süteményt tortarácsra tesszük, és a tepsiben hagyjuk kihűlni. 15 szeletre vágjuk és meghintjük porcukorral, vagy a lekvárból mintát rajzolunk a tetejére.
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 45 perc