2018. április 16.

Segítsüti 2018 tavasz - kapucsínós túrókrémtorta







Tavaly tavasszal először vehettem részt a 30 gasztroblogger közreműködésével megrendezett Segítsüti online jótékonysági árverésén. Megtisztelő, hogy idén újra felkértek az akcióban való részvételre. Igazán nagy öröm számomra, hogy részese lehetek ennek a nagyszerű kezdeményezésnek, amely 2009 óta nyújt segítséget a rászoruló gyermekeknek.

A Segítsüti ezúttal a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítványt támogatja a befolyó összeggel, amiből gyermekmentőkocsikban használatos, különböző egészségügyi eszközöket vásárolhatnak.

A súlyos-életveszélyes állapotú gyermekek a Gyermekrohamkocsinak köszönhetően bármilyen helyszínen percek alatt profi ellátásban részesülhetnek.
A gyermekmentő szolgálatnak hála, évente több ezer súlyosan sérült gyermek kap intenzív osztály szintű orvosi segítséget a fővárosban és vidéken egyaránt.
A szolgálat kiemelkedő munkát végez, szakmai eredményei Európa szerte nagy elismerésnek örvendenek.

„Egy-egy felépült kisgyermek mosolya, a szülők köszönete az, ami élteti a Gyermekrohamkocsi csapatát.”


https://www.gyermekrohamkocsi.hu/index.html


Bízom benne, hogy a Segítsüti 2018-as tavaszi kampánya éppen olyan sikeres lesz, mint az eddigiek. :) Segíts te is, hogy a süti segíthessen! ;)

Az elkészített édességek 2018. április 16-án hétfőn, azaz a mai napon jelennek meg azokon a gasztroblogokon, amelyek részt vesznek az árverésben. A süteményekre másnap reggeltől kezdődően, azaz 2018. április 17-én kedden a Segítsüti oldalán, a SÜTIÁRVERÉS menüpontra kattintva lehet licitálni a regisztrációt követően. Amennyeiben korábban már regisztráltál, ezt nem kell újra megtenned. A 3 napig tartó árverés 2018. április 20-án 16:00 órakor fejeződik be.

Aki a licitálási idő lejártáig az adott süteményért a legmagasabb összeget ajánlja fel, az lesz a nyertes.
Előzetes egyeztetés után a frissen sütött süteményt a gasztroblogger postai úton juttatja el, vagy a megbeszélt helyen átadja a nyertesnek.

Ha egyéb módon szeretnél segíteni, válassz valamilyen kedves emléket az ajándékboltból. :)
Amennyiben nincs lehetőséged licitálni, azzal is sokat segíthetsz, ha a hírünket viszed egy megosztással, hogy minél többen értesüljenek róla. ;)
 
A Segítsüti eseményeiről itt is tájékozódhatsz.







Hozzávalók 16 cm-es tortaformához:

Piskótához:
4 tojásfehérje
2 tojássárgája
9 dkg finomliszt
1 dkg kapucsínópor
8 dkg porcukor
1 mk. sütőpor

Krémhez:
1 tojás
3 dkg finomliszt
2,5 dl tejszín
25 dkg túró
10 dkg mascarpone
2 cs. Bourbon vaníliás porcukor
1 dkg kapucsínópor
75 ml Tiramisu krémlikőr
13 dkg porcukor
13 dkg vaj

Mandula krokant-hoz:
2 dkg vágott mandula
1 ek. kristálycukor
½ tk. vaj

elkészítés:

  1. A tésztához a tojások fehérjét habbá verjük, majd kisebb adagokban a kapucsínóporral vegyített porcukrot is hozzászitálva addig verjük, hogy fényes legyen. Egymás után, óvatosan hozzáforgatjuk a tojássárgákat, majd a sütőporos lisztet.
  2. A masszát kivajazott, liszttel hintett tortaformába öntjük, a tetejét elsimítjuk, és előmelegített sütőben megsütjük. A tésztát a formában kicsit hűlni hagyjuk, majd kivesszük belőle, tortarácsra tesszük és teljesen kihűtjük.
  3. A krémhez a tojást lábasba ütjük, kézi habverővel felverjük, majd csomómentesre dolgozzuk a liszttel. Felengedjük a tejszínnel, és kis lángon, kevergetve felfőzzük. Teljesen kihűtjük, miközben többször átkeverjük.
  4. A túrót villával alaposan áttörjük, majd elkeverjük a mascarponéval, a vaníliás porcukorral, a kapucsínóporral és a likőrrel.
  5. A puha vajat a porcukorral kihabosítjuk, hozzákeverjük a likőrös túrókrémet, és simára dolgozzuk a pudinggal. A kész krémet, ha szükséges, hűtőbe tesszük.
  6. A krokant-hoz a durvára vágott mandulát a cukorral és a vajjal világosra karamellizáljuk, majd tepsi hátuljára vagy sütőpapírra öntjük és teljesen kihűtjük. Felaprítjuk és félretesszük.
  7. A piskótát 3 lapra vágjuk. A krémet 3 részre osztjuk úgy, hogy a 3. adag egy kicsit több legyen. Az egyik adag krémet elsimítjuk az alsó piskótalapon, ráhelyezzük a másik lapot, amire szintén krém kerül, majd befedjük a harmadik tésztalappal.
  8. A 3. adag krém nagyobb részével körbekenjük a torta teljes felületét. A megmaradt krémet nyomózsákba töltjük, tetszés szerint kidíszítjük a torta tetejét, majd megszórjuk a mandula krokant-tal. Tálalásig hűtőbe tesszük.
sütési hőfok: 160°C
sütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. rácson)
sütési idő: kb. 30 perc