2021. szeptember 11.

Zabmorzsás őszibarackos tarte

 

 



 
Leszámítva Anya névnapját, idén nyáron nemigen használtam a sütőt sütisütésre. Most azonban, hogy beköszöntött a szeptember, ideje volt elővenni a sütőformát. Első körben az idei meggytermésből készítettem el ezt a tortát, és miután óriási sikert aratott, másodjára már a szomszéd Józsi bácsi termesztette őszibarack adományt használtam fel hozzá – amolyan igazi, fehér húsú, édes, őszi őszibarackot. :) A krémes puding a ropogós morzsával együtt imádni való. Mindkét gyümölcsből nyerő, bár nálam egy hangyányival mégis a meggyes változat győzött. :D

 


 


Hozzávalók 24 cm-es tortához:

a tésztához:
10 dkg félfogós búzaliszt vagy omlós tészta süteményliszt
10 dkg zabpehelyliszt
8 dkg finomítatlan nádcukor
10 dkg vaj
1 bio narancs reszelt héja
egy csipet só
1 tojás

a töltelékhez:
75 dkg őszibarack (fehér húsú; magozott mennyiség)
3 dkg cukor
1 csapott tk. őrölt gyömbér
1 lime vagy citrom leve
5 dkg étkezési kukoricakeményítő
5 ek. kókusztejszín
1 csapott ek. zsemlemorzsa

a morzsához:
5 dkg zabliszt
5 dkg zabpehely
5 dkg mandulapehely, aprítva
7 dkg finomítatlan nádcukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
1 mk. őrölt gyömbér
7 dkg vaj

elkészítés:
  1. A barackokat héjastól tálba tesszük, leforrázzuk annyi vízzel, hogy a gyümölcsöt teljesen ellepje, és 1-2 percig állni hagyjuk. Ezután lehúzzuk a héjukat, a gyümölcshúst levágjuk a magról, majd a cukorral és a citromhéjjal együtt lábasba tesszük.
  2. A keményítőt csomómentesre keverjük a kókusztejszínnel, a citromlével, a gyümölcshöz adjuk, és kis lángon, kevergetve, sűrű pudingot főzünk belőle. Őrölt gyömbérrel ízesítjük és hagyjuk teljesen kihűlni.
  3. A tésztához a kétféle lisztet elvegyítjük a cukorral, a sóval, a reszelt narancshéjjal, morzsalékosra dolgozzuk a kis kockákra vágott, hideg vajjal, és a tojással összeállítjuk a tésztát. Ujjnyi vastag, kerek lapra lapogatjuk, és folpackba csomagolva, negyedórára hűtőbe tesszük.
  4. A tésztalapot lisztezett munkalapon 26-27 cm átmérőjűre nyújtjuk, és kibéleljük vele a sütőformát. Villával több helyen megszurkáljuk, és nejlonzacskóba húzva, 30 percre visszatesszük a hűtőbe.
  5. A zabmorzsához a hozzávalókat összemorzsoljuk, és azt is hűtőbe tesszük.
  6. A zsemlemorzsát egyenletesen a tésztakosárba szórjuk, elsimítjuk benne a barackpudingot, és egyenletesen rászórjuk a zabos-mandulás morzsát.
  7. Előmelegített sütőben megsütjük, majd tortarácsra téve hagyjuk kihűlni. Felszeletelve tálaljuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 40 perc