2022. június 10.

Zöldségtallér cukkinis bulgurral

(Reg-Enor diétába beilleszthető)






 
Ahogy a Reg-Enor tisztítókúrában szépen haladtunk előre, úgy kezdett alábbhagyni a fáradtságérzet, és egyre nagyobb kedvvel mentem ki a konyhába, megfőzni az ebédet. Egy ilyen jó napon született meg ez az étel, ami ugyan szintén nem bonyolult, de azért mégiscsak több időt vesz igénybe, mint egy tojáspöri elkészítése. :D
A főleg leveszöldségekből lévő fasírt igazán kellemes ízű és állagú, a bulgurral együtt laktató ebéd. :) Nem utolsó sorban jó hatással van az egészségünkre is. :)

 



Hozzávalók 2-3 személyre:

a zöldségtallérhoz:
2 szál (kb. 15 dkg) sárgarépa (tisztított mennyiség)
2 szál (kb. 10 dkg) gyökér (tisztított mennyiség)
10 dkg póréhagyma (tisztított mennyiség)
1 tk. őrölt pirospaprika
1 tk. morzsolt oregánó
1 tk. szárított kakukkfű
őrölt fekete bors

2 tojás
5 dkg finom szemcsés zabpehely
teljes kiőrlésű házi zsemlemorzsa a forgatáshoz
mangalicazsír a sütéshez

a cukkinis bulgurhoz:
10 dkg bio bulgur
15 dkg cukkini
1 fej lila hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 ek. morzsolt oregánó
1 tk. szárított kakukkfű
1 csapott tk. őrölt pirospaprika
1 mk. őrölt kömény
őrölt fekete bors

3 dkg mangalica-, liba- vagy kacsazsír
1 dl víz  

elkészítés:

  1. A megtisztított sárgarépát a gyökérrel késes aprítóban ledaráljuk, vagy kis lyukú reszelőn lereszeljük, megsózzuk. 10-15 percig állni hagyjuk, majd a levétől kinyomkodjuk.
  2. Hozzáadjuk a késes aprítóval ledarált póréhagymát, és befűszerezzük. Elkeverjük benne a tojást és a zabpelyhet.
  3. A masszából kicsit púpozottabb fagylaltos kanálnyi mennyiségű adagokat veszünk ki, és 10 darab tallért formázunk belőle. Zsemlemorzsába forgatjuk.
  4. A bulgurt másfélszeres mennyiségű vízben nagy lángon felforraljuk, majd fedő alatt, kis lángon, néha megkeverve puhára főzzük. Lefedve hagyjuk.
  5. A lila hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk, a felhevített zsíron, fedő alatt aranysárgára pároljuk, majd megfűszerezzük, rátesszük a cukkinit, enyhén sózzuk, és fedő alatt puhára pároljuk. Hozzáforgatjuk a főtt bulgurt, utánasózzuk, és lefedve melegen tartjuk.
  6. A zöldségtallérokat közepesen mély, felhevített zsírban mindkét oldalukon kisütjük, és papírtörlőre szedjük. A bulgurral együtt tálaljuk. Paradicsomsalátát is kínálhatunk hozzá.

Megjegyzés:

  • Reg-Enor tisztítókúra esetén a főtt bulgurhoz plusz 2 dkg olvasztott zsírt keverünk, és ezután tesszük rá a cukkinis alapra.
  • Reg-Enor diétán kívül a tallérokat kókusz- vagy egyéb növényi olajban is kisüthetjük, ill. a köretet extra szűz olívaolajjal készíthetjük. Adhatunk mellé finoman fűszerezett növényi tejfölt mártogatónak.

 


 

2022. június 2.

Rozsos csomó

 

 

 

Minden héten megsütöm a Kutyinyeknek a szokásos, reggelinek való péksütit, és egy ideje mindig ugyanolyanra fazonírozom: 8-as alakúra. Ez a forma nagyon bevált, és csak a lisztek arányával szoktam játszadozni. Teljes kiőrlésű rozslisztet is gyakran használok, de nem olyan arányban, mint a képeken látható csomózott zsemle esetében. Ebben ugyanis jóval több a fent említett liszt. Meg kell mondjam, sokszor jobban is esik ilyen fajta kelt tésztát enni, mint sima lisztből vagy fehér tönkölyből lévőt. Imádom, ahogy a fagyóból kiolvasztott, újramelegített péksüti tésztája kívül ropog, és jobban igénybe veszi a fogaimat, mint a nem egészségesnek mondott lisztből készült társai. :)
Ez a rozsos csomó kedvenc lett mindkettőnknél, a készítési technika pedig pofonegyszerű. Jó is, hogy nincs vele sok varia, mert éppen elég, hogy a nyers tészta robotgéppel való bedagasztása több időt vesz igénybe. Szerintem érdemes tenni vele egy próbát, nem okoz csalódást. ;)


Hozzávalók 10 darabhoz:

35 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
15 dkg fehér tönkölyliszt
1 ek. cukor
1 csapott ek. só
3 ek. extra szűz olívaolaj + a munkálatokhoz és a kenéshez
3 dkg friss élesztő
3,5-4 dl víz

elkészítés:
  1. A cukrot a kétféle liszthez vegyítjük, a közepébe morzsoljuk az élesztőt, elkeverjük a fele mennyiségű langyos vízzel, egy kevés liszttel, és egy kis liszttel betakarva felfuttatjuk. Hozzáadjuk a sót, az olajat, a többi vizet, és robotgéppel jól kidagasztjuk.
  2. A tésztát a lisztezett munkalapra borítjuk, beolajozott kézzel (kevés lisztet adva hozzá) átgyúrjuk, majd visszatesszük a vékonyan kiolajozott tálba, és letakarva megkelesztjük.
  3. A tésztából 10 gombócot gömbölygetünk, és 10 perc pihentetés után 15 cm hosszú rudakat sodrunk belőlük. Csomót kötünk rájuk, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.
  4. A tetejüket lekenjük olívaolajjal, és folpackkal + konyharuhával letakarva 20 percet kelesztjük.
  5. A péksüteményeket megszórjuk kevés rozsliszttel, és előmelegített sütőben megsütjük. Tortarácsra téve hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód:alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc