2012. november 5.

Fehérborban párolt mézes-mustáros pulykaragu





Szeretjük a mézes-mustáros husit, de én eddig saját fejem szerint készítettem. Kíváncsi voltam a fehérborral készült változatra is, ezért választottam ezt a Kifőztükben talált receptet. Nem is gondoltam volna, hogy a "jesszus, de finom!" kategóriába tartozik. A bor savanykás aromája kellemesen pikánssá teszi ezt az ételt, és jól harmonizál a méznek köszönhető enyhén édeskés ízzel. Kifejezetten ajánlom kipróbálásra, akár csirkemellből vagy pulyka-/csirkecombból is.
Én hagymás, kukoricás borsóköretet adtam mellé, de rizzsel is fogyaszthatjuk.



 
Hozzávalók 3 személyre:

50 dkg pulykamellfilé

őrölt fekete bors
5 dkg vaj
1 ek. méz
1 púpozott ek. mustár
2 dl száraz fehérbor
1 púpozott ek. liszt
2,5 dl tejszín
fél csokor petrezselyemzöld
1 ek. citromlé

elkészítés:

  1. A pulykamellet vékony csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk és jól összeforgatjuk.
  2. Serpenyőben vajat hevítünk, rátesszük a húst, és fehéredésig sütjük.
  3. Hozzákeverjük a mézet, a mustárt, felöntjük a borral, és addig pároljuk, amíg a levét teljesen elfövi és kicsit pirulni kezd.
  4. Rászórjuk a lisztet, hozzákeverjük a tejszínt, a citromlevet (ha szükséges, még egy kevés vízzel is hígíthatjuk), és hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet. Összeforraljuk és tálaljuk.