2024. február 16.

Vajas péksütemények Graham- és teljes kiőrlésű búzaliszttel

 

 


 
Megint elfogyott a heti zsemle, de most kedvet éreztem valamilyen érdekesebb forma kialakításához, ill. a kiflihez is. Így lett ez a kétféle péksütemény. :) Igaz, hogy el lehet vele pepecselni, de néhanapján, főleg hétvégén belefér. ;) Már csak azért is kellett a péksüti, mert előző nap megkaptuk a kóstolót az anyósoméknál érlelődő szaláminkból, és az magában ugyebár nem az igazi. :D
Mivel vasárnap lévén kicsit később keltünk, ezért a kifli és a zsemle ebédidőre sült ki, de ezt cseppet sem bántuk; amolyan reggeli típusú ebéd lett belőle. Mind a péksütemények, mind a szalámi nagyszerűen vizsgázott – úgy belakmároztunk belőle, hogy kifejezetten jólesett utána a szokásos séta. :)
Csak azt sajnálom, hogy a kifli szép, réteges belsejét már nem tudtam lefotózni, mert váratlanul kisütött a nap (kulisszatitok következik: sosem jó ui. ha a fotózás során eltérőek a fényviszonyok, mert legtöbbször az utómunkával sem lehet kiigazítani a különbségeket), de szerencsére a zsemle bélzetének megörökítésére még épp volt időm. Bízom benne, hogy így is sikerült kedveznem azon olvasóimnak is, akik szeretnek a dolgok mélyére tekinteni. ;)

 

 

Hozzávalók 12-12 darabhoz:

50 dkg finomliszt vagy fehér kenyérliszt
25 dkg Graham-liszt
25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
6 dkg cukor
2 csapott ek. só
6 ek. olívaolaj
5 dkg friss élesztő
kb. 7 dl víz
8 dkg vaj a töltéshez
1 tojássárgája a kenéshez
zabpehely a szóráshoz

elkészítés:
  1. A liszteket elvegyítjük a cukorral. 3 evőkanálnyit átszedünk egy kis tálkába, belemorzsoljuk az élesztőt, és egy kevés langyos vízzel csomómentesre keverjük. Betakarjuk egy kis liszttel, és hagyjuk felfutni.
  2. A sót a többi liszthez vegyítjük, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, az olajat, a többi vizet, és robotgéppel jól kidagasztjuk.
  3. A tésztát liszttel hintett munkalapon kicsit átgyúrjuk, majd kiolajozott tálba tesszük, és letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
  4. A megkelt tésztát lisztezett munkalapon 24 egyenlő részre osztjuk, mindet meggömbölygetjük, és letakarva pihentetjük jó negyedórát.
  5. 12 tésztabuciból kiflit készítünk: a tésztagombócot ellapítjuk, ovális alakúra nyújtjuk, miközben a hozzánk közelebb lévő tésztarészt szélesebbre formázzuk. A tésztaháromszög felületét megkenjük puha vajjal, és az alapjától fogva feltekerjük. Így járunk el a többi tésztagombóccal is, miközben a kifliket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. Letakarva hagyjuk megkelni. (Én a kiflik kenéséhez kb. 6 dkg vajat használtam el, a többi ment a zsemlékbe.)
  6. A másik 12 tésztából kagyló alakú zsemlét készítünk: a fakanál nyelét a tésztabuci közepére helyezzük, és jól lenyomjuk. Az így kialakult vájat egyik felét kissé ellapítjuk-megnyújtjuk, és ezt a részt, valamint a vájatot is megkenjük puha vajjal. Ráhajtjuk a púpos részt, a széleket összenyomkodjuk és eldolgozzuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük, és addig kelesztjük, amíg a kiflik sülnek.
  7. Mindkét péksütemény tetejét lekenjük vízzel felvert tojássárgájával, megszórjuk zabpehellyel, és előmelegített sütőben egymás után megsütjük. Rácsra szedve hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés (középső sín)
sütési idő: kb. 18 perc