Ma nem volt túl sok kedvem a főzéshez, ezért virsliebédet terveztem. Sajnos a kenyér elfogyott, de nélküle nem lehet olyan jóízűt enni a virsliből.
Mivel régen készítettem magvas kenyeret vagy péksütit, ezért ma feltétlenül olyan kelt tésztát akartam sütni, ami magokat tartalmaz. Eredetileg kenyérrúdnak indult, de a csavarás miatt kirúgta magát. Így lett belőle patkó, mert az megtartja a csavart formát. Hű, de jót ettünk belőle! :)
Ági barátnőmnek nagy szeretettel ajánlom, és nem csak azért, mert duplán van jelen! ;) :D
Mivel régen készítettem magvas kenyeret vagy péksütit, ezért ma feltétlenül olyan kelt tésztát akartam sütni, ami magokat tartalmaz. Eredetileg kenyérrúdnak indult, de a csavarás miatt kirúgta magát. Így lett belőle patkó, mert az megtartja a csavart formát. Hű, de jót ettünk belőle! :)
Ági barátnőmnek nagy szeretettel ajánlom, és nem csak azért, mert duplán van jelen! ;) :D
Hozzávalók 8 darabhoz:
35 dkg fehér kenyérliszt
15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
2 dkg aprított tökmag
2 ek. lenmag
2 ek. tökmagolaj
1 ek. méz
2,5 dkg friss élesztő
kb. 3 dl víz
kevés napraforgóolaj a kenéshez
finomliszt a szóráshoz
elkészítés:
- Az élesztőt elkeverjük 1 dl langyos, mézes vízben, letakarva felfuttatjuk, majd a többi vízzel és az olajjal együtt a sóval, magvakkal vegyített lisztkeverékhez adjuk. Lágy tésztává dagasztjuk, majd vékonyan kiolajozott tálban, letakarva a kétszeresére kelesztjük.
- A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, majd 8 egyforma darabra vágjuk, és rudakat sodrunk belőlük. Mindegyiket megcsavarjuk, és patkó alakban meghajlítjuk.
- Lekenjük napraforgóolajjal, meghintjük liszttel, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatva, jó negyedórát folpack + konyharuha alatt pihentetjük.
- A tepsit 200°C-ra előmelegített sütőbe toljuk, majd 5 perc elteltével 190°C-ra mérsékelve a hőfokot, készre sütjük a péksüteményeket.
sütési idő: kb. 20 perc