2019. július 31.

Marcipános túrókrémfagylalt ribizlivel







Ennek a fagyinak az elődje fent volt a blogon, de végül annyit változtattam rajta, hogy jobbnak láttam törölni az előzőt. Annál is inkább, mert ez az új finomabbra sikerült. Pedig már az a korábbi is az egyik kedvencem volt. :D Eredetileg mascarponével készítettem, de mivel mostanában rákaptam a krémsajtra, kipróbáltam fagyiban is. Nem lepett meg, hogy jól működött. :D
Az imádott túró, a selymes krémsajt, az izgalmas marcipán és a fanyar ribizli jól harmonizálnak egymással ebben a desszertben, ami a mostani kánikulában igazán kellemes enyhülést jelent. :)






Hozzávalók 1 l-es kuglófformához:

Fagylaltalaphoz:
25 dkg túró
20 dkg natúr Philadelphia krémsajt
5 dkg tejföl
10 dkg porcukor
1 ek. Bourbon vaníliapaszta
3 ek. frissen facsart narancslé
10 dkg cukrozott marcipánmassza
2,5 dl habtejszín

Öntethez:
15 dkg ribizli
3 dkg cukor
1 ek. frissen facsart narancslé

Díszítéshez:
ribizlifürtök

elkészítés:

  1. Az öntethez a ribizlit a cukorral lekvárrá főzzük, teljesen kihűtjük, majd összekeverjük a narancslével.
  2. A túrót összetörjük, hozzádolgozzuk a krémsajtot, a tejfölt, porcukrot, és vaníliapasztával, narancslével ízesítjük.
  3. Beleforgatjuk a nagy lyukú reszelőn lereszelt marcipánt, a kemény habbá vert tejszínt, és a krémalapot szilikon kuglófformába töltjük. Folpackkal letakarva mélyhűtőbe tesszük.
  4. A fagylaltot kivesszük a mélyhűtőből, lehúzzuk róla a formát, rácsorgatjuk a ribizlilekvárt, és ribizlifürtökkel díszítve tálaljuk. Forró vízbe mártott késsel felszeleteljük.
Tipp:
A lekvárt hanyagul a krémalaphoz is hozzákeverhetjük. A fagylaltot nem szükséges formába tölteni, műanyag dobozba is önthetjük, így fagyasztjuk le, majd gombócozzuk.












2019. július 24.

Málnás pohárkrém kekszmorzsával





 

Július 1-én beindult nálunk a lakás festése, ui. a felújítás óta eltelt 5 év alatt kisebb-nagyobb mértékben már meglátszódott a falakon az elhasználódás. Ugyan a fő ok a szépítésre nem ez volt, hanem az, hogy végre úgy döntöttük, berendezzük a nappalit is. :D Eddig ui. folyton a házépítésről ábrándoztunk, és fölöslegesnek tartottuk a nagyszobára is pénzt költeni. Mivel az építkezés költségeiről kiderült, hogy az jóval magasabb annál, amiről a fáma eredetileg szólt, ezért úgy határoztunk, csak akkor vágunk bele, ha nyerünk a lottón. :D Az álomház méretei kapcsán ui. nem köthetünk kompromisszumot. És amíg az új otthon csak vágy marad, addig muszáj a meglévőt kicsinosítani. Bár mi eddig nagyon jól megvoltunk nappali nélkül is (a szomszéd jóvoltából amúgy is cigifüstben úszik évek óta), mégis egyre cikibbnek éreztük, hogy a barátainkat nincs hova leültetni a vendégeskedések alkalmával. Így hát belevágtunk a berendezésbe, és ezzel a lakás utolsó, raktárként funkcionáló, legnagyobb helyisége is megszépülhet. Végre lehet nagy ülőgarnitúránk, polcrendszerünk, ill. régi vágyam, konzolasztal is ékesítheti a szobát; azokról a kis részletekről nem is beszélve, amiktől igazi otthonná válik a kégli.
Miközben a munkálatok zajlottak, persze nem maradhatott el az édesség sem, csak hogy könnyebben menjen a munka. A jóból ezúttal a mi ügyes kezű barátunk sem maradhatott ki, ő is megkóstolta ezt a pohárkrémet, és mivel szerinte is nagyon finom, mindenképp meg kellett mutatnom itt a blogon. :) Nekünk annyira ízlett, hogy egymás után kétszer is elkészítettem. :) Gyorsan összedobható, könnyű, habos, friss, és ami a legfontosabb számomra – saját málnával készült, amiből idén ez idáig már legalább 1 kilónyit szüreteltünk. És bizony ez hatalmas öröm. :) Éljen a megszépült lakás, éljen a pohárkrém! :D






Hozzávalók 4-6 személyre:

25 dkg mascarpone
2,5 dl habtejszín
6-7 dkg porcukor
1 tk. Bourbon vaníliapaszta
3 ek. frissen facsart citromlé
25 dkg málna
kb. 5 dkg kakaós keksz

elkészítés:

  1. A mascarponét simára keverjük 5 dkg porcukorral, a vaníliapasztával és a citromlével.
  2. A tejszínt kemény habbá verjük, és a felét határozott mozdulatokkal a krémsajthoz dolgozzuk.
  3. A megmosott, lecsepegtetett málnát a többi porcukorral ízesítjük, és a habos krémsajthoz vegyítjük.
  4. A többi tejszínhabot óvatosan a gyümölcsös krémhez forgatjuk, és elosztjuk 4 vagy 6 üvegpohárban. 1-2 órára hűtőbe tesszük.
  5. A kekszet durvára törjük, rászórjuk a pohárkrémre, és friss málnaszemekkel díszítjük.










2019. július 21.

Meggyes-málnás crumble vaníliás tejfölöntettel







A Kutyafülnek a múltkor nagyon ízlett a cseresznyés morzsasüti, viszont annyira azért nincs kibékülve a kakaós tésztával úgy általában. Kérte, hogy legközelebb ne kakaóporral csináljam. Úgy volt, tortát készítek az igényeit figyelembe véve, de úgy alakult, hogy nem volt már idő komolyabb édességre, így ezt a pofonegyszerű desszertet hoztam össze a meggyfánkon lévő utolsó meggyszemekből. Közben a málna is érésnek indult – naponta szüretelünk is a kis bokrainkról –, és azt a keveset, ami épp megért, beletettem a crumble-ba. Én nagyon szeretem az efféle édességet, mert hamar megvan, és közben nagyon finom. :) A tejfölöntettel kimondottan jó párost alkot, egy kis pluszt ad hozzá, és lágyít rajta.






Hozzávalók 20x24 cm-es sütőtálhoz:

12 dkg finomliszt
6 dkg zabpehelyliszt
10 dkg barna nádcukor
1 kezeletlen citrom reszelt héja
egy csipet só
9 dkg vaj + egy kevés a sütőtálhoz
35 dkg magozott meggy
20 dkg málna
4 dkg nádporcukor
2 dkg étkezési kukoricakeményítő

elkészítés:

  1. A kétféle lisztet elvegyítjük a cukorral, a sóval, a citromhéjjal, és a felkockázott hideg vajjal morzsalékos tésztává dolgozzuk. 20 percre hűtőbe tesszük.
  2. A málnát a meggyhez adjuk, összeforgatjuk a keményítővel vegyített porcukorral, és egyenletesen elosztjuk a kivajazott sütőtálban. (A keményítőnek köszönhetően a kész desszert krémes állagú lesz és nem folyós.)
  3. A tésztamorzsát a gyümölcsre szórjuk, és előmelegített sütőben pirosra sütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni, majd a tejfölöntettel együtt tálaljuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 25 perc











2019. július 17.

Parmezánleves karamellizált koktélparadicsommal és bazsalikompesztóval







Íme egy leves, ami cseppet sem fogyókúrás, ellenben nagyon-nagyon finom! :D De nem kell megijedni a kalóriatartalma miatt, ha nem eszünk utána második fogást – mi pl. nem is kívántunk egyebet. Kész haszon ez a fürdőruhaszezon közepette. :D
Annak ellenére, hogy nem sok minden került bele a sajton, a krumplin és a paradicsomon kívül, annyira laktatónak éreztük, hogy 2 dl is épp elég volt belőle. Az a kis pirítós, amit mellé ropogtattunk, inkább csak mutatóba készült, csak mert én kényszert érzek arra, hogy a krémlevesekhez pirított zsemleszeleteket kínáljak (a levesbe áztatva még jobb). De anélkül is laktató ám!
Ez a leves csupa olaszos hozzávalóból készült, és a parmezán jellegzetes íze szeretni valóan hangsúlyos. :) A bortól kissé savanykás, a pesztónak köszönhetően izgalmas, és ezt az egészet megkoronázza a karamellizált paradicsom édeskés íze. Már-már költői magasságokba magasztaltam ezt a levest, de ennél jobban nem tudok kedvet csinálni hozzá. :D






Hozzávalók 4 személyre:

20 dkg reszelt parmezán vagy Grana Padano sajt
20 dkg krumpli
2 salottahagyma (kb. 10 dkg)
4 gerezd fokhagyma
5 dl csirkehúsalaplé
1 dl száraz fehérbor
1,5 dl habtejszín
2 ek. olívaolaj
őrölt fehér bors

12 koktélparadicsom
1,5 ek. porcukor
4 tk. bazsalikompesztó
pirított zsemleszeletek a tálaláshoz (nálam bolognai raguval töltött kifliből)

elkészítés:

  1. A felaprított salottahagymát és a fokhagymát 1 evőkanál felhevített olívaolajon megdinszteljük, majd rátesszük a meghámozott, kockákra vágott krumplit, és néha megkeverve, rövid ideig együtt pároljuk.
  2. Felöntjük a borral, a csirkehúsalaplével, és forrástól számítva, kis lángon, lefedve puhára főzzük.
  3. Hozzáadjuk és felolvasztjuk benne a reszelt sajtot, belekeverjük a lágy habbá vert tejszínt, botmixerrel vagy turmixgépbe öntve pürésítjük. Sóval, borssal és 1 teáskanál porcukorral fűszerezzük.
  4. A koktélparadicsomokat a felhevített olívaolajon többször megkeverve, 3-4 perc alatt átforrósítjuk, közben meghintjük ½ evőkanál porcukorral, és kissé megkaramellizáljuk.
  5. A levest elosztjuk 4 csészében, személyenként 3 db karamellizált koktélparadicsomot teszünk bele, és 1-1 teáskanál bazsalikompesztóval díszítjük. Pirított zsemleszeleteket kínálunk hozzá.










2019. július 13.

Túrós morzsasüti cseresznyével







Nem gondolom, hogy baj lenne, hogy az utóbbi időben túlsúlyban vannak nálam a cseresznyével készült édességek, de ígérem, ez most már az utolsó. ;) Egyszerűen muszáj volt felhasználnom a fotózáshoz félretett szemeket is. :D Dzsemnek kevés lett volna, meg az nálunk kicsit nehezebben fogy, úgyhogy inkább ráerősítettem a friss cseresznyével készült receptekre, mert a Sünisen elég gyér belőle a felhozatal. Ez a morzsasüti hamar belopta magát a szívembe, már csak azért is, mert irtó hamar össze lehet dobni, és a tetejébe még őrült finom is – legalábbis szerintem, mert én eleve linzertészta rajongó vagyok. Naná, hogy túróval készíttetem, mert azért is odavagyok. Így együtt a kettő pedig számomra pazar desszert. :) A ropogós morzsa imádni valóan keretezi a lágy túrókrémet. Ez az a süti, amit sosem tudnék megunni. :)






Hozzávalók 30x20 cm-es tepsihez:

Morzsalékos tésztához:
40 dkg finomliszt
3,5 dkg holland kakaópor
30 dkg vaj
15 dkg kristálycukor
2 cs. vaníliás cukor
egy csipet só

Töltelékhez:
3 tojás
5 dkg puha vaj
14 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
40 dkg túró
12 dkg tejföl
1 cs. vaníliaízű pudingpor
40 dkg magozott cseresznye

Tálaláshoz:
porcukor

elkészítés:

  1. A tésztához a kakaóporral, cukorral, vaníliás cukorral, sóval vegyített lisztet elmorzsoljuk a felkockázott, hideg vajjal, és kicsit több, mint az 1/3-át hűtőbe tesszük. A többit a kivajazott tepsibe nyomkodjuk, kb. 0,5 cm vastagon.
  2. A töltelékhez a puha vajat 3 dkg porcukorral kihabosítjuk, hozzákeverjük a tojássárgákat, a túrót, a többi cukrot, a vaníliás cukrot, a tejfölt, botmixerrel krémesítjük, elkeverjük benne a pudingport, majd kisebb adagokban, óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot.
  3. A krém felét a tésztára simítjuk, elosztunk rajta 30 dkg gyümölcsöt, és befedjük a többi krémmel.
  4. A félretett morzsalékos tésztát a maradék gyümölcsszemekkel együtt a krémre szórjuk, és a süteményt előmelegített sütőben, alulról a 2. rácson megsütjük.
  5. A sütő rácsbetétjére téve teljesen kihűtjük, majd meghintjük porcukorral, és felszeleteljük.
sütési hőfok: 175°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 60 perc













2019. július 9.

Málnás kókuszkrémpuding áfonyával







Egyszerűen odavagyok a kókuszkrémért, azaz a kókusztejszínért, mint alapanyagért, mert nem tolakodóan kókuszos, selymesen lágy, és isteni krémeket, pudingokat, leveseket lehet belőle készíteni. Bár jó ideje tudatában vagyok a finomságának, mégse gondoltam volna, hogy ezért a pohárkrémért ennyire oda meg vissza leszek. :D Pedig rettentően egyszerű. De talán pont ezért is annyira imádni való. :) Persze a málna is nagyot dob rajta, hiszen ez az egyik legfinomabb gyümölcs, ami csak létezik. Arról nem is beszélve, hogy az, amit ehhez a desszerthez felhasználtam, most részben saját termésből van, és ez bizony nagy szó, mert amúgy nem vagyunk nagy kertészkedők. :D
A tavalyi első, néhány szem málnatermés után idén egy kicsit több lett a jutalmunk, mert most már a kertszomszédunktól kapott tövek is termést hoztak. Nagy gonddal locsolgattuk, kapálgattuk, és bevallom, becézgettük, simogattuk is a kis bokrokat. :D Ők pedig meghálálták a törődést, és szép nagy szem gyümölcsöket érleltek. Az idei első két szüretkor még csak a szánkba szedtük a málnát, de a 3. alkalommal, amikor egyedül mentem ki lecsippenteni az érett szemeket, már nem volt szívem azonnal megenni. A Kutyinyek ui. külföldön volt, és mindenképp meg akartam várni őt a málnaevészettel. Igaz, egyelőre nem sok érett termést tudtam felmutatni, de ez éppen elég volt ahhoz, hogy ezt a finomságos pohárkrémet feldíszítsem vele. Egyébként oltári jó érzés a fotókon viszontlátni a saját málnát. :) Vétek lett volna azokat a szép, nagy málnaszemeket pürésíteni, úgyhogy maga a málnapuding nem saját termésből készült. De annyi baj legyen, legközelebb már tuti teljes egészében a mi málnánkat használhatom. :) Az áfonya pedig már csak a díszítés kedvéért került oda, hogy legyen benne egy kis plusz. ;)
Ha komoly reklámot akarnék ennek a desszertnek, akkor a nyári melegben egy árnyas fa alatt ülő nőt képzelek el, aki nagy odaadással kanalazza a hűsítő pohárkrémet. :D Kb. úgy, ahogy Cindy Crawford issza a kólát. :D Ehhez képest „éjféli kísértés” lett belőle, mert a Kutyafül akkor ért haza, és köszöntés gyanánt ezzel kényeztettem. :)






Hozzávalók 2 személyre:

Kókuszkrémpudinghoz:

2 dl kókuszkrém (pl. Cocomas)
2 dl víz
3 dkg cukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
1,5 dkg étkezési kukoricakeményítő
2 dkg vaj

Málnapudinghoz:
20 dkg málna
3 dkg cukor
6 g étkezési kukoricakeményítő
1,5 dkg vaj

Díszítéshez:
málna- és áfonyaszemek
durvára tört csokis keksz
tejcsokoládé forgács

elkészítés:

  1. A pudinghoz a kókuszkrémet 1,5 dl vízzel, a kétféle cukorral lábasba tesszük, és kis lángon, kevergetve besűrítjük a többi vízzel simára kevert keményítővel. Még forrón hozzádolgozzuk a puha vajat, és folpackkal lefedve hűlni hagyjuk.
  2. A málnát pürésítjük, szűrőkanálba öntjük, és átpasszírozzuk. A keményítőt lábasba szórjuk, simára keverjük egy kevés tiszta málnavelővel, majd hozzáadjuk a többi málnavelőt, a cukrot, és kevergetve, kis lángon felfőzzük. Teljesen kihűtjük.
  3. A kókuszkrémpuding negyedét üvegpohárba kanalazzuk, elosztunk rajta egy adag málnapudingot, majd újabb réteg pudingot simítunk rá. A pudingokat így rétegezzük a másik pohárban is. Folpackkal lefedve, 1-2 órára hűtőbe tesszük.
  4. Tálaláskor friss málna- és áfonyaszemekkel, valamint durvára tört csokis keksszel és tejcsokoládé forgáccsal díszítjük.