Olyan régen sütöttem kiflit, hogy éppen itt volt az ideje. Ahogy sorra tekergettem őket, egyszer csak azon kaptam magam, hogy valami agyi rövidzárlat folytán az egyiknek a végeit összecsippentettem. :D Úgy megtetszett ez a kör alakú kiflike, hogy a maradék tésztát is ilyen formában készítettem el. Persze nem idegen tőlem a „körösítés”, hiszen kalács esetében már nem egyszer csináltam ilyet.
De hogy ne legyen olyan, mint a jól megszokott, egyszerű, békebeli kifli, a következő alkalommal fűszervajjal kentem meg a tésztát. Így nem csak formájában újult meg, de kapott egy kis plusz ízesítést is.
Kívül ropogós, belül puha és foszlós, illatos péksüti lett a jutalmam. :) Ha a hátralévő életemben kötelezően csak egyfajta ételt ehetnék, én erre a kiflire adnám le a voksomat. :D
Hozzávalók 12 darabhoz:
a tésztához:
50 dkg finomliszt
2,5 dkg cukor
1 ek. só
3 dkg vaj
2,5 dkg friss élesztő
1 dl habtejszín
2 dl víz
a kenéshez:
5 dkg vaj
1 tk. Toscana fűszerkeverék
1 csapott tk. fokhagyma-granulátum vagy 1 gerezd zúzott fokhagyma
elkészítés:
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 15 perc
Megjegyzés, tipp:
A kenéshez olvasztott vaj helyett lágy vajat is használhatunk, de ez esetben dupla mennyiség, azaz 10 dkg kell belőle.
De hogy ne legyen olyan, mint a jól megszokott, egyszerű, békebeli kifli, a következő alkalommal fűszervajjal kentem meg a tésztát. Így nem csak formájában újult meg, de kapott egy kis plusz ízesítést is.
Kívül ropogós, belül puha és foszlós, illatos péksüti lett a jutalmam. :) Ha a hátralévő életemben kötelezően csak egyfajta ételt ehetnék, én erre a kiflire adnám le a voksomat. :D
Hozzávalók 12 darabhoz:
a tésztához:
50 dkg finomliszt
2,5 dkg cukor
1 ek. só
3 dkg vaj
2,5 dkg friss élesztő
1 dl habtejszín
2 dl víz
a kenéshez:
5 dkg vaj
1 tk. Toscana fűszerkeverék
1 csapott tk. fokhagyma-granulátum vagy 1 gerezd zúzott fokhagyma
elkészítés:
- A tálba mért liszt közepébe morzsolt élesztőhöz adunk 1 dkg cukrot, elkeverjük egy kevés langyos vízzel, egy kis liszttel, és liszttel betakarva felfuttatjuk.
- Hozzáadjuk a sót, a többi cukrot, a langyos vizes tejszínt, olvasztott vajat, és közepesen lágy tésztává dagasztjuk. Vékonyan kivajazott tálban, letakarva megkelesztjük.
- A vajat felolvasztjuk és hozzákeverjük a fűszereket.
- A megkelt tésztából 12 egyforma gombócot formázunk, és lisztezett munkalapon negyedórát letakarva pihentetjük.
- A tésztagombócokat olajjal vékonyan megkent munkalapon háromszög alakúra nyújtjuk, megkenjük a fűszeres olvasztott vajjal, feltekerjük, és kör alakban meghajlítjuk. A végeket összedolgozzuk. A péksüteményeket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és letakarva 20 percet kelesztjük.
- A kifliket bespricceljük vízzel (meghinthetjük szezámmaggal), és előmelegített sütőben készre sütjük. Tortarácsra szedve hagyjuk kihűlni.
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 15 perc
Megjegyzés, tipp:
A kenéshez olvasztott vaj helyett lágy vajat is használhatunk, de ez esetben dupla mennyiség, azaz 10 dkg kell belőle.
Guríthatnál erre párat, csodásak!
VálaszTörlés:D Köszi! :) Máris gurítom, vacsira odaér. ;)
TörlésEletem elso jol sikerult kelt kiflije, hala a Te reszletesen es pontosan leirt receptednek!Eddig hiaba probalkoztam mas receptoldalakrol, nem igazan sikerultek.Koszonom a csalad neveben is.
VálaszTörlés