Kategóriák

2018. november 19.

Fűszervajas körkifli






Olyan régen sütöttem kiflit, hogy éppen itt volt az ideje. Ahogy sorra tekergettem őket, egyszer csak azon kaptam magam, hogy valami agyi rövidzárlat folytán az egyiknek a végeit összecsippentettem. :D Úgy megtetszett ez a kör alakú kiflike, hogy a maradék tésztát is ilyen formában készítettem el. Persze nem idegen tőlem a „körösítés”, hiszen kalács esetében már nem egyszer csináltam ilyet.
De hogy ne legyen olyan, mint a jól megszokott, egyszerű, békebeli kifli, a következő alkalommal fűszervajjal kentem meg a tésztát. Így nem csak formájában újult meg, de kapott egy kis plusz ízesítést is.
Kívül ropogós, belül puha és foszlós, illatos péksüti lett a jutalmam. :) Ha a hátralévő életemben kötelezően csak egyfajta ételt ehetnék, én erre a kiflire adnám le a voksomat. :D



Hozzávalók 12 darabhoz:

a tésztához:
50 dkg finomliszt
2,5 dkg cukor
1 ek. só
3 dkg vaj
2,5 dkg friss élesztő
1 dl habtejszín
2 dl víz

a kenéshez:
5 dkg vaj
1 tk. Toscana fűszerkeverék
1 csapott tk. fokhagyma-granulátum vagy 1 gerezd zúzott fokhagyma

elkészítés:
  1. A tálba mért liszt közepébe morzsolt élesztőhöz adunk 1 dkg cukrot, elkeverjük egy kevés langyos vízzel, egy kis liszttel, és liszttel betakarva felfuttatjuk.
  2. Hozzáadjuk a sót, a többi cukrot, a langyos vizes tejszínt, olvasztott vajat, és közepesen lágy tésztává dagasztjuk. Vékonyan kivajazott tálban, letakarva megkelesztjük.
  3. A vajat felolvasztjuk és hozzákeverjük a fűszereket.
  4. A megkelt tésztából 12 egyforma gombócot formázunk, és lisztezett munkalapon negyedórát letakarva pihentetjük.
  5. A tésztagombócokat olajjal vékonyan megkent munkalapon háromszög alakúra nyújtjuk, megkenjük a fűszeres olvasztott vajjal, feltekerjük, és kör alakban meghajlítjuk. A végeket összedolgozzuk. A péksüteményeket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és letakarva 20 percet kelesztjük.
  6. A kifliket bespricceljük vízzel (meghinthetjük szezámmaggal), és előmelegített sütőben készre sütjük. Tortarácsra szedve hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 230°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 15 perc

Megjegyzés, tipp:
A kenéshez olvasztott vaj helyett lágy vajat is használhatunk, de ez esetben dupla mennyiség, azaz 10 dkg kell belőle.




 





3 megjegyzés:

  1. Guríthatnál erre párat, csodásak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Köszi! :) Máris gurítom, vacsira odaér. ;)

      Törlés
  2. Eletem elso jol sikerult kelt kiflije, hala a Te reszletesen es pontosan leirt receptednek!Eddig hiaba probalkoztam mas receptoldalakrol, nem igazan sikerultek.Koszonom a csalad neveben is.

    VálaszTörlés