Szeretem az ilyen alaprecepteket. Ez a krém például sok mindenhez felhasználható, és garantáltan az van benne, amit az ember beletesz, nem hol-mi bolti, adalékanyagoktól hemzsegő krémporból főzött ál-akármi.
A receptet Michel Roux könyvéből vettem, és elsőként egy tortához használtam fel. Nagyon finom önmagában elnyalogatva is. :)
Hozzávalók 70-75 dkg krémhez:
6 tojássárgája
12,5 dkg kristálycukor
4 dkg finomliszt
5 dl tej
1 vaníliarúd
kevés porcukor vagy vaj
elkészítés:
- A tojássárgájákat a cukor egyharmadával hőálló tálba tesszük, fehéredésig keverjük, majd simára dolgozzuk benne a lisztet.
- A tejet a többi cukorral, a vanília kikapart magjaival, az üres vaníliarúddal lábasba tesszük, forrásig hevítjük, majd kivesszük belőle a vaníliarudat.
- A forró, cukros-vaníliás tejet vékony sugárban, állandó keverés mellett a tojásos keverékhez csorgatjuk, majd visszaöntjük a lábasba, és közepes lángon, folyamatosan kevergetve addig melegítjük, amíg már bugyogni nem kezd. Ezután még 2 percig főzzük.
- A forró krém tetejét meghintjük porcukorral, vagy vajdarabkákat szórunk rá, hogy ne bőrösödjön be (vagy folpackkal letakarjuk). Hűlni hagyjuk, majd hűtőbe tesszük. 3 napig eltartható.
A csokoládés változathoz:
Az elkészült, még forró krémhez hozzáadunk 7,5 dkg jó minőségű, darabokra tördelt étcsokoládét, és alaposan elkeverjük az alapkrémmel.
Ebben az esetben érdemes kevesebb cukorral elkészíteni az alapkrémet, mert a csokoládé is édesíti.
Receptek cukrászkrém felhasználásával:
Almás-leveles tortácskák
Csokis szívsütik
Csokis-vaníliás krémtorta
Japán szilvás torta
Az elkészült, még forró krémhez hozzáadunk 7,5 dkg jó minőségű, darabokra tördelt étcsokoládét, és alaposan elkeverjük az alapkrémmel.
Ebben az esetben érdemes kevesebb cukorral elkészíteni az alapkrémet, mert a csokoládé is édesíti.
Receptek cukrászkrém felhasználásával:
Almás-leveles tortácskák
Csokis szívsütik
Csokis-vaníliás krémtorta
Japán szilvás torta
...hmmm... no így még nem csináltam krémet, de ki fogom próbálni! :)
VálaszTörlés:) Nekem azért tetszett meg, mert kevesebb liszt van benne, mint a főzött krémben, amit rendszerint készítek, mégis besűrűsödik. Jó talán nem lesz annyira sűrű, de azért lehet szabályozni pl. kevesebb tejjel vagy picit több liszttel. Selymes állagú, pedig nincs is benne vaj. Szerintem ízlene neked.
TörlésAz biztos! :) Ó! ...és közben megérkezett a csokoládés is! ♥
TörlésIgen, mert pont sütni akartam valamit, amihez csokis cukrászkrém kell. Kapóra is jött, mert nem tetszettek a képek, aznap ui, amikor fotóztam, tiszta borús és sötét volt az idő. Na nem mintha tegnap reggel sokkal jobbak lettek volna a fényviszonyok, de talán egy fokkal jobbak lettek. :D A csokis is nagyon fincsi.
TörlésNagyon csábító krém! A következő alkalomnál kipróbálom:)
VálaszTörlésKöszönöm, örülök, hogy tetszik! :) Remélem, ízleni fog.
TörlésFincsi lehet mindkettő! Nem szabad este ilyeneket nézegetnem, mert megint előtör belőlem az édesség utáni vágy! :)
VálaszTörlés:D Örülök, hogy tetszik! Egyébként nagyon meg tudlak érteni, mert én meg az előbb néztem a te blogodat, és megakadt a szemem a pizzás háromszögeden. Azóta is korog a gyomrom. :D
TörlésEddig olvasott receptekben azzal ijesztgettek, hogy tojásos krémet csak gőz fölött lehet főzni, és nehogy felforrjon, mert kicsapódik a tojás, és rántotta lesz. Ezek szerint nem. :) Móni
VálaszTörlésKedves Móni! Nem vagyok krémszakértő, de sokszori tapasztalatból tudom, hogy ha ügyesen csináljuk, nem fog kicsapódni. Éppen ezért kell lassan, vékony sugárban a tojáshoz önteni a tejet, mert akkor nem lesz probléma. A tojásos krémet, pl. ha zabaionét csinál az ember, azt valóban gőz fölött kell kavarni, de az más jellegű, sokkal folyósabb, habosabb, mint a tortába való főzött krémek.
TörlésRemélem, nem csalódsz ebben a cukrászkrémben, ha elkészíted. :)
Szerinted a maracujás cukrászkrémhez mennyi maracuját érdemes tenni?
VálaszTörlésIzgalmasan hangzik, de őszintén szólva még sosem kevertem hozzá csokin kívül mást. A gyümölcsben lévő folyadék ráadásul biztosan elfolyósítja a krémet, úgyhogy gyanítom, hogy több liszttel kell majd készítened, hogy szilárdabb legyen. Szerintem elsőre csak 1 db maracujával próbáld ki, és ha úgy látod, tegyél még hozzá. Sok sikert! És köszi az ötletet, lehet, hogy én is kipróbálom majd valamilyen gyümölccsel turbózva. :)
TörlésKöszi, praliné paradicsomnál látta, hogy sok maracuját használ és én is szeretem.
VálaszTörlésÉn még sosem vettem, mifelénk nemigen lehet kapni, de tervben van, hogy egyszer teszek vele egy próbát én is. Csak tartok tőle, hogy nem pont olyan lesz ízre, mint ott, ahol valójában megterem.
Törlés