Ezeket a kis kalácsokat a húsvéti sós kalács tésztája alapján készítettem, hiszen ha az embernek van egy jó alapreceptje, akkor annak arányain már nemigen kell változtatni, egyéb módokon viszont újjá lehet varázsolni. Na tessék, már én is varázsolok! :D Pedig a sós kalácsnál már leírtam, hogy a kelt tészták kapcsán nem kedvelem a csoda szót, így aztán varázsolni sem kell vele, maximum variálni a töltelékekkel vagy az ízesítéssel, és különféle módokon tetszetősebbé lehet tenni a külsejét.
Ez egy jól bejáratott recept, korábban megsütöttem már egyetlen nagy kalácsnak is, de akár ketté is oszthatjuk a tésztát. Én most háromfelé vettem, mert így olyan aranyosak, és megkelve nem annyira kicsik ám. :)
Bár húsvétkor a mazsolával dúsított kalács kevésbé keresett péktermék, Anya mégis mindig ilyet vett, amikor kicsi voltam. Már csak ezért is ajánlom. Igazán finom, foszlós, és pl. az én Kutyafülem még ezt is képes volt sajttal és sonkával enni. :D
Ez egy jól bejáratott recept, korábban megsütöttem már egyetlen nagy kalácsnak is, de akár ketté is oszthatjuk a tésztát. Én most háromfelé vettem, mert így olyan aranyosak, és megkelve nem annyira kicsik ám. :)
Bár húsvétkor a mazsolával dúsított kalács kevésbé keresett péktermék, Anya mégis mindig ilyet vett, amikor kicsi voltam. Már csak ezért is ajánlom. Igazán finom, foszlós, és pl. az én Kutyafülem még ezt is képes volt sajttal és sonkával enni. :D
60 dkg finomliszt
2 tojássárgája
8 dkg barna cukor
2 dkg Bourbon vaníliás cukor
1 mk. só
5 dkg vaj
5 dkg mazsola
3 ek. Portorico rum
3 dkg friss élesztő
3 dl tej
1 kis tojássárgája+1 ek. tej a kenéshez
elkészítés:
sütési mód: alul-felül sütés (középső sín)
sütési idő: kb. 25 perc
5 dkg vaj
5 dkg mazsola
3 ek. Portorico rum
3 dkg friss élesztő
3 dl tej
1 kis tojássárgája+1 ek. tej a kenéshez
elkészítés:
- A mazsolát rumba áztatjuk. Kevés langyos, cukros tejben elkeverjük az élesztőt, és letakarva felfuttatjuk.
- A többi cukorral, vaníliás cukorral, sóval vegyített liszt közepébe öntjük a tojássárgájával kevert tejet, a felfutott élesztőt, a rumos mazsolát, és összeállítjuk a tésztát. Két részletben beledagasztjuk a langyos olvasztott vajat, majd vajjal vékonyan kikent tálban, letakarva a kétszeresére kelesztjük.
- A megkelt tésztát háromfelé vesszük, és mindegyikből 3 gombócot gömbölygetünk. 10-15 perc pihentetés után szálakra sodorjuk, és hármas fonással megformázzuk a kalácsokat.
- Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük egymástól távolabb, és letakarva kb. 30 percet kelesztjük.
- A kalácsokat lekenjük 1 evőkanál tejjel kevert tojássárgájával, és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni. (Lágy vajat, lekvárt vagy mogyorókrémet kínálunk hozzá.)
sütési mód: alul-felül sütés (középső sín)
sütési idő: kb. 25 perc
Ó, milyen szép kalácsok! A fotók csodásak. Olyan igazi, békés tavaszi hangulatot árasztanak. :) ...azok a virágok... no és Bob és Bobek! :D ♥
VálaszTörlésDe cuki vagy, köszi! :) Bevallom, nem volt egyszerű, mert sehol sem találtam virgányát a természetben, úgy kellett venni 3 szálat. :D De nem baj, mert napokig díszelegtek a lakásban. Most viszont már nyíladoznak több helyen is, de azokból nem lophatok. :D
Törlés