2012. augusztus 7.

Narancsos-marcipános muffin mandulalikőrrel





A likőrök iránti szeretem kamasz koromban véget ért, de amióta sütögetek, újra bekúsztak a tudatomba. Sok receptben ui. mindenféle likőrt írnak, ami nekem sosincs itthon.
Elhatároztam, hogy sütés céljából gyűjteni fogom őket. Így tettem szert mandulalikőrre. Már csak azt kellett kigondolni, mit süssek újsütetű szeszes italom felhasználásával. Mivel nem volt sok időm bonyolultabb tortával pepecselni, a könnyen elkészíthető muffin mellett döntöttem. Citromosat már csináltam, narancsosat még nem, és úgy gondoltam, jó lesz bele a mandulalikőr. A kis maradék marcipánt pedig végre el tudtam használni.



Hozzávalók 12 darabhoz:

Tésztához:
17 dkg finomliszt
13 dkg kókuszreszelék
1 tk. sütőpor
1 mk. szódabikarbóna
1 narancs reszelt héja
2 tojás
17 dkg cukor
3 ek. mandulalikőr
1/2 narancs leve
15 dkg 20%-os tejföl
1 dl tej
5 dkg olvasztott vaj
5 dkg kakaóporral színezett marcipánmassza
vaj a sütőformához

Díszítéshez:
10 dkg étcsokoládé
1 tk. napraforgóolaj
1,5 dkg pirosra színezett marcipánmassza vagy 12 szem piros francia drazsé

elkészítés:

  1. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, a langyosra hűlt, olvasztott vajjal, hozzádolgozzuk a tejfölt, a tejet (vagy 1 pohár natúr joghurtot), a narancslevet, a likőrt, majd felváltva, óvatosan beleforgatjuk a sütőporral, szódabikarbónával, kókuszreszelékkel, narancshéjjal vegyített lisztet és a kemény habbá vert tojásfehérjét.
  2. A kakaóporos marcipánt kissé kinyújtjuk, kisebb kockákra vágjuk. A piros marcipánból kis golyócskákat gömbölygetünk.
  3. 1-1 evőkanál tésztamasszát elosztunk a kivajazott sütőforma mélyedéseiben, mindegyikbe 4-4 db marcipánkockát nyomunk, és újabb 1-1 evőkanál tésztát kanalazunk rájuk. Előmelegített sütőben megsütjük.
  4. A megsült muffinokat előbb a formában, majd tortarácsra szedve hűlni hagyjuk, majd megmártjuk az olajjal kevert, gőz fölött megolvasztott étcsokoládéban. A csokoládét kanállal körkörösen elkenjük, és minden muffin tetejére 1-1 marcipángolyócskát biggyesztünk. Tálaljuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése