2023. október 29.

Karamellkrémes körtetorta sóskaramell-szósszal:

 

 


 
Újabban rákaptam a karamellszószra, pedig hosszú évekig ki nem állhattam, főleg a sós változatát. Pontosan tudom, melyik az a sütim, aminek köszönhetően hatalmas változás állt be, és már három éve büszkélkedhetek azzal önmagam előtt, hogy végre szeretem a karamellszószt. :D Bevallom, aztán sokáig mégsem főztem, de legalább már tudtam, hogy a nagy nap óta – finnyáskodás nélkül – bármikor terítékre kerülhetne. Szerencsére nemrégiben megint eljött nálam a karamellkészítés ideje, és ennek nyomán két ilyen süti is felkerülhetett a blogra. Ennek a mostaninak az alapötletét mástól kölcsönöztem (a lent jelzett linkre kattintva láthatjátok), de persze nem is én lennék, ha nem esett volna át egy kis átalakításon. :D Nem „nyúltam bele” olyan nagyon, és a mennyiségek csökkentésén kívül csak annyi történt, hogy a tésztába sütőport, ill. a krémbe egy kis tejszínt is tettem, hogy habosabb állagú legyen. A karamellszószt viszont teljesen másként készítettem, mert a sajátom nagyon bevált, és jobbnak is éreztem annál a másiknál. A sósság intenzitásának beállítása mindenkire rá van bízva, ki hogy szereti, készítse annak megfelelően. ;) Én nem vittem túlzásba, mert ahhoz még papírkutya vagyok, és a Kutyafült sem akartam sokkolni. :D
Bár ez egy meglehetősen vajas, kuglófszerű, és a körtétől enyhén szaftos tészta, állagában mégis könnyed lett a végeredmény, köszönhetően a sütőpornak, illetve a krém kapcsán annak a kis tejszínnek, amit önhatalmúlag beletettem. A Kutyinyeknek is ízlett, szóval ha ő mint fő kritikus jónak ítélte, akkor helye van itt, a Sünisen. ;)

 


Hozzávalók 2 db, 16 cm átmérőjű sütőformához:

a tésztához:
15 dkg vaj
10 dkg porcukor
2 cs. Bourbon vaníliás cukor
2 tojás
7 dkg finomliszt
7 dkg őrölt mandula
1 tk. sütőpor
1 körte (közepes méretű, nálam Bosc kobak)

a karamellszószhoz:
10 dkg kristálycukor
2 ½ ek. víz
60 ml tejszín
2,5 dkg vaj
egy csipet só

a krémhez:
25 dkg mascarpone
10 dkg karamellszósz
0,5 dl habtejszín

a díszítéshez:
1 nem túl nagy körtéből készített szirom
a többi karamellszósz
egy csipet só
2 ek. pirított mandulaforgács

elkészítés:
  1. A tésztához a vajat a porcukorral kihabosítjuk, majd egymás után belekeverjük a tojásokat és az őrölt mandulával, sütőporral vegyített lisztet.
  2. A tésztamasszát kettévesszük, és a sütőpapírral bélelt, oldalán enyhén kivajazott tortaformákba simítjuk.
  3. A meghámozott körtét felkockázzuk, a tésztákra szórjuk, és mindkét tortaformát előmelegített sütőbe toljuk. Ha megsültek, tortarácsra tesszük, 10 percet pihentetjük, majd lekapcsoljuk róluk a karimát, és a tésztalapokat hagyjuk teljesen kihűlni.
  4. A díszítéshez a megmosott körtét kb. 2 mm vékony szeletekre vágjuk, és kivesszük belőle a magokat. A szeleteket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, ráfektetünk egy másik sütőpapírt, és egy tepsivel lesúlyozzuk. 160°C-os sütőben kb. 15 percig sütjük, majd a tepsit és a papírt is levéve róla, további 20-30 percet szárítjuk (a szeletek vastagságától függően). Tortarácsra szedjük, és így hagyjuk kihűlni, megszáradni.
  5. A karamellhez a cukrot a vízzel lábasba tesszük, kis lángon megkaramellizáljuk, majd felöntjük a vajjal összemelegített tejszínnel. Egy percig kis lángon, kevergetve forraljuk, majd elzárjuk alatta a lángot. Teljesen kihűtjük.
  6. A krémhez a mascarponét összekeverjük a karamellszósz nagy részével, hozzáadjuk a tejszínt, és robotgéppel magas fokozaton felhabosítjuk. Hűtőbe tesszük, hogy kicsit megdermedjen.
  7. A krém felével betöltjük a tésztalapokat, a másik adagot pedig hanyagul a torta tetejére halmozzuk. Rácsorgatjuk az újra felmelegített, pici sóval bolondított többi karamellt, majd a torta tetejét (esetleg az oldalát is) körteszirmokkal, valamint pirított mandulaforgáccsal díszítjük.
sütési hőfok: 170°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 35 perc

Tipp:

Ha nem azonnal fogyasztjuk, akkor ne csorgassuk még rá a karamellszószt, hanem tegyük hűtőbe a tortát, és tálalás előtt negyedórával vegyük ki. Közvetlenül kínálás előtt locsoljuk meg a szóssszal, és díszítsük fel a körteszirmokkal, mandulaforgáccsal.

Megjegyzés:
A körteszirom szerintem inkább csak díszítésre való. :D

 


 


Ötlet: innen

2 megjegyzés:

  1. Az alkatrészek alapján finom lehet.A sós karamellszószra én is kíváncsi vagyok.A torta látványa olyan, mint egy szürrealista festmény.(A híres festő neve nem jut eszembe.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ne mááár, hát ebből kaptál 4 szeletet kóstolóba, és közölted, hogy "őrült finom"! :D

      Törlés