Szerintem leírtam már itt korábban, hogy az egyik legnagyobb kedvencünk a túrótorta, mégsem sütöm valami gyakran. Sőt, inkább meglehetősen ritkán. A húsvét előtt vásárolt túrót meglátva azonban egyből az ugrott be, hogy milyen jólesne most egy amolyan klasszikus fajta túrótorta. Elképzeltem, hogy a teraszra kiülve, egy csésze jó kávé kíséretében eszegetjük a Kutyafüllel. :) Az elhatározást tett követte, így a vágyból hamar valóság lett. :)
A mák nem igazán érződik rajta, de nem is ez volt a cél – az most csak arra való, hogy érdekesebbé tegye a krémet. Az eddigi túrótortáim sorában egyből díjnyertes lett nálunk ez a süti. :)
A mák nem igazán érződik rajta, de nem is ez volt a cél – az most csak arra való, hogy érdekesebbé tegye a krémet. Az eddigi túrótortáim sorában egyből díjnyertes lett nálunk ez a süti. :)
Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:
a tésztához:
20 dkg finomliszt
8 dkg vaj
7 dkg cukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
1 mk. sütőpor
egy kis csipet só
1 tojás
a töltelékhez:
3 tojás
15 dkg cukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
25 dkg túró
50 dkg tejföl
2 ek. frissen facsart citromlé
2 ek. darált mák
1 bio citrom reszelt héja
1 ½ cs. (60 g) vaníliaízű pudingpor vagy étkezési kukoricakeményítő
a tálaláshoz:
porcukor + egész mákszemek
elkészítés:
- A kétféle cukorral, sóval vegyített lisztet elmorzsoljuk a vajjal, és a tojást is hozzáadva, sima felületű tésztává gyúrjuk.
- A tészta 2/3-át enyhén lisztezett munkalapon 24 cm átmérőjű körlapra nyújtjuk, és a tortaformába fektetjük.
- A többi tésztából néhány rudat sodrunk, mindet kinyújtjuk, szögletesre szabjuk, és a forma belső pereméhez igazítva kialakítjuk a 3 cm magas tésztaszélt.
- A tésztát több helyen villával megszurkáljuk, majd nejlonzacskóba húzva, kb. 30 percre hűtőbe tesszük.
- A krémhez a pudingport tálba szórjuk, kevés tejföllel csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a többi tejfölt, a túrót, és botmixerrel krémesítjük.
- A tojást a cukorral felhabosítjuk, és a mákkal, vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal és -lével együtt a tejfölmasszához dolgozzuk.
- A krémet a tésztakosárba öntjük és előmelegített sütőben megsütjük. (50 perc elteltével ellenőrizzük, hogy átsült-e.) A formában hagyjuk kihűlni.
- Felszeleteljük, és porcukorral, egész mákszemekkel hintve kínáljuk.
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 60 perc
Tipp:
Ha még langyosan, vagy utólag kicsit megmelegítve kínáljuk, még finomabb, mint teljesen kihűtve.
Nagyon "harapós" kedvemben vagyok ettől a szépségtől.Még ha a mák nem is buzog benne--alig várom a kóstolót.
VálaszTörlés:D Holnap még harapósabb kedved legyen nekem, mert megy a sütikóstoló! ;)
Törlés