Ezer éve készültem rá, hogy végre kelt kuglófot sütök. Nekem ui. a kuglóf valamiért tipikusan kevert tésztás sütemény, ezért eddig csak ilyeneket készítettem. Pedig valószínűleg az utóbbi lehet az eredeti, és csak később kezdték el kuglófformában sütni a kevert tésztás változatokat is. De ennek kapcsán kivételesen eszem ágában sincs most történetkutatást végezni. :D
Ezt a kuglófot egyébként egy 10 napig tartó tisztítókúra után sütöttem (amiről majd a későbbiek során szándékozom bővebben írni), így nem véletlen, hogy annyi minden került bele. :D Hiszen végre újra ehetünk csokit, olajos magokat, gyümölcsöt és tejtermékeket (persze azért módjával)! Másrészt viszont karácsony táján éppen hogy ilyen gazdagon töltve dukál. Úgyhogy szépen beleaprítottam mindent, amit csak elbírt a tészta. :D
Számomra mindig izgalmas, amikor olyasmit csinálok, amit még soha, még akkor is, ha ez a kuglóf valójában kalács, amit persze már rengetegszer készítettem. A kuglófformában történő sütés azonban újdonságnak hatott. Alig vártam, hogy lekerüljön róla a sütőforma, és belenézzek a belsejébe, majd pedig a fotózkodást követően meg is kóstoljam. Szerencsére nem csalódtam, sőt! Most már én magam is bátran sütök kalácsot kuglófformában. :) Mi több, ajánlom is az ünnepi asztalra! ;)
Ezt a kuglófot egyébként egy 10 napig tartó tisztítókúra után sütöttem (amiről majd a későbbiek során szándékozom bővebben írni), így nem véletlen, hogy annyi minden került bele. :D Hiszen végre újra ehetünk csokit, olajos magokat, gyümölcsöt és tejtermékeket (persze azért módjával)! Másrészt viszont karácsony táján éppen hogy ilyen gazdagon töltve dukál. Úgyhogy szépen beleaprítottam mindent, amit csak elbírt a tészta. :D
Számomra mindig izgalmas, amikor olyasmit csinálok, amit még soha, még akkor is, ha ez a kuglóf valójában kalács, amit persze már rengetegszer készítettem. A kuglófformában történő sütés azonban újdonságnak hatott. Alig vártam, hogy lekerüljön róla a sütőforma, és belenézzek a belsejébe, majd pedig a fotózkodást követően meg is kóstoljam. Szerencsére nem csalódtam, sőt! Most már én magam is bátran sütök kalácsot kuglófformában. :) Mi több, ajánlom is az ünnepi asztalra! ;)
42 dkg fehér tönkölyliszt
8 dkg finomítatlan, sötét nádcukor, darálva
2 cs. Bourbon vaníliás cukor, darálva
1 mk. só
1,5 dkg holland kakaópor
6 dkg ghí (tisztított vaj) vagy vaj
2 tojássárgája
1 bio narancs reszelt héja
4 dkg étcsokoládé, aprítva
4 dkg fehér csokoládé, aprítva
6 dkg aszalt cseresznye
6 dkg pekándió, aprítva
2,4 dkg friss élesztő
2 dl tej
vaníliás porcukor a tálaláshoz
elkészítés:
- A lisztet összeszitáljuk a porcukorral, a vaníliás porcukorral, és kettévesszük.
- Mindkét adag közepébe 1,2-1,2 dkg élesztőt morzsolunk, elkeverjük 0,5-0,5 dl langyos tejjel, és egy kevés liszttel betakarva felfuttatjuk.
- Az egyik adaghoz szitáljuk a kakaóport, majd a fenti módon felezve a mennyiségeket, mindkettőhöz hozzáadjuk a sót, az olvasztott ghít, a tojássárgáját, reszelt narancshéjat, többi tejet, és robotgéppel egymás után jól kidagasztjuk a tésztákat.
- A kakaós tésztába beledolgozzuk a fehér csokoládét, a fehér tésztába az étcsokoládét, ill. a két tészta között elosztva, az aszalt cseresznyét és a pekándiót. Mindkettőt gömbölyűre formázzuk, és kivajazott kelesztőtálba téve megkelesztjük.
- A megkelt tésztagombócokból 50 cm hosszú rudakat sodrunk, a szálakat összecsavarjuk, és a kivajazott szilikon kuglófformába helyezzük. Letakarva 30 percet pihentetjük.
- A kuglófot előmelegített sütőben megsütjük. Még melegen kivesszük a sütőformából, és tortarácsra téve hagyjuk kihűlni. Porcukorral hintve kínáljuk.
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 35 perc
Nagyon-nagyon hangulatos a tálalás, és "természetesen" igen finom volt a kuglóf. Bármikor vevő vagyok rá.
VálaszTörlésHehe... köszi! :) Legalább a tálalás legyen téli tájat idéző, ha már karácsonykor mellőznünk kellett a havat. Oké, vettem a kívánságot, legközelebb is adok a kalácsból. ;)
Törlés