Idejét sem tudom, mikor sütöttem utoljára túrótortát! Pedig ez mindannyiunk egyik kedvence. Csakis azért felejtődhetett el, mert annyi recept várakozik kipróbálásra, hogy mindig valami mást részesítek előnyben. Aztán mégis elérkezett a pillanat, amikor ez a méltatlanul háttérbe szorult sütemény újra színpadra léphetett. Sőt, rögtön két egymást követő hétvégén is! :D
Bár egy korábbi tortámat szerettem volna megsütni és újrafotózni, de ahogy az sokszor lenni szokott, újragondoltam, és egy még szerethetőbb torta kerekedett ki belőle. :)
Bár egy korábbi tortámat szerettem volna megsütni és újrafotózni, de ahogy az sokszor lenni szokott, újragondoltam, és egy még szerethetőbb torta kerekedett ki belőle. :)
Hozzávalók 18-24 cm-es tortaformához:
Tésztához:
10 dkg vaj
14 dkg porcukor
1 cs. Bourbon vaníliás porcukor
2 tojás
50 dkg túró
10 dkg tejföl
1 cs. vaníliás pudingpor
2,5 dkg finomliszt
3 dkg búzadara
1 mk. sütőpor
egy csipet szódabikarbóna
1 nagy citrom lereszelt héja
3 ek. citromlé
5 dkg mazsola
2-3 ek. édes fehérbor
Tetejére:
4 dkg vágott mandula vagy mandulapehely
1 ek. finomítatlan nádcukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
2,5 dkg vaj
elkészítés:
- A mazsolát felöntjük a borral, és fél órát hagyjuk állni benne. A vágott mandulát/-pelyhet felaprítjuk és összekeverjük a vaníliás cukorral.
- A puha vajat a kétféle porcukorral kihabosítjuk, belekeverjük a tojást és a tejfölt, majd hozzádolgozzuk a túrót, a búzadarát és az alaposan lecsepegtetett mazsolát.
- Reszelt citromhéjjal, citromlével ízesítjük, majd beleforgatjuk előbb a sütőporral, szódabikarbónával, liszttel vegyített pudingport, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét.
- A tésztamasszát a sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben 40 percig sütjük.
- A tetején elosztjuk a kis darabokra vágott vajat, megszórjuk a cukros mandulával, és további kb. 20 perc alatt készre sütjük. (A remegős állag megtévesztő lehet, de a tűpróba segít.)
- A tortát a formában hagyva tortarácsra tesszük, majd negyedóra elteltével lekapcsoljuk róla a forma peremét, és így hagyjuk teljesen kihűlni.
sütési mód: alul-felül sütés
Megjegyzés:
Ha kisebb formában sütjük, érdemes a forma belső oldalát is kibélelni sütőpapírral, hogy emelkedés közben is szép maradjon a torta oldala.
Valóban finom volt. Csak a kis "boglyák" nem tetszettek.
VálaszTörlés"Ánnye, de érdekös vagy!" :D Én meg pont azt imádtam rajta! De tudom, te nem szereted az olajos magvakat így durvára törve, sem csokiban, sem süti tetején.
TörlésNem a tetejére gondoltam, hanem a torta melletti "boglyákra".
VálaszTörlésHmmm, akkor is "ánnye, de érdekös vagy", mert a többi fotómon díjaztad a kis boglyáimat. :D
Törlés