2020. április 5.

Ananászos répatorta krémsajtos habbal






 
Már csak 1 hét és húsvét vasárnap. :) Itt az idő agyalni az ünnepi édességeken! A répatorta például abszolút a húsvéthoz illő édesség. :)
Tudom, mostanában sokat emlegetem az edzőmet, de mit tehetnék, ha a vegán sütikről mindig ő jut az eszembe?! :D Pár héttel ezelőtt a répatortát is ő hozta szóba, mivel ez a fajta süti az egyik kedvence, és akkor elhatároztam, hogy húsvétra megsütöm neki tej- és tojásmentesen, azaz vegánosítva. Aztán nagyot fordult a világ, és lőttek az állati alapanyagoktól mentes répatortának. Nem mintha vegán módra nem süthetném meg úgy is, hogy ő most nem kap belőle, de ezúttal mégis a tojással készült verzió mellett döntöttem, kedvezve azoknak, akiknek nem kell mellőzniük ezt a hozzávalót.
Bár én nem vagyok annyira oda a sárgarépával dúsított sütikért, de ez a torta azonnal kedvenc lett. :) A tésztája könnyű, levegős, és nem nehezíti el, ill. teszi nyers hatásúvá a répa. A lágy hab pedig szó szerint hab a tortán! :D Szerintem jó választás húsvétra. ;)






Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

Tésztához:
20 dkg finomliszt
1 tk. sütőpor
1 tk. szódabikarbóna
1 csapott tk. őrölt fahéj
2 tojás
12 dkg finomítatlan nádcukor
1 tk. vaníliapaszta
60 ml növényi olaj
80 ml alacsony zsírtartalmú író
1 nagy (12-15 dkg) finomra reszelt sárgarépa
15 dkg konzerv ananász
5 dkg pirított, aprított pekándió

Krémsajtos habhoz:
1 doboz (125 g) natúr krémsajt (pl. Philadelphia)
5 dkg nádporcukor
1 tk. vaníliapaszta
1,5 dl habtejszín

elkészítés:

  1. A tojást a cukorral, az olajjal és a vaníliával robotgéppel közepes fokozaton sűrűsödésig keverjük.
  2. Hozzáadjuk az írót, a répát, az aprított ananászt, a sütőporral, szódabikarbónával, fahéjjal vegyített kétféle lisztet, és alacsony fokozaton tovább keverjük.
  3. Beleforgatjuk a durvára vágott pekándiót, és a masszát a sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben készre sütjük (tűpróba!), majd a formában hagyjuk kihűlni.
  4. A habhoz a krémsajtot kikeverjük a nádporcukorral, a vaníliapasztával, majd beleforgatjuk a tejszínhabot, és körkörösen a torta tetejére nyomjuk. Fogyasztásig hűtőbe tesszük.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 30 perc


Megjegyzés:
A képen látható tortára nem pötyögtettem rá az összes habot, mert jobban mutat kevesebb díszítéssel, de persze mindenképp javaslom a receptben leírt mennyiséget. A kimaradt habot mi is utólag tettük rá a sütire.

Tipp:
Vegán módra is elkészíthetjük – író helyett tehetünk bele narancslevet, a tojás kiváltásra pedig adjunk hozzá 1 evőkanál citromlevet, hogy a szódabikarbóna ki tudja fejteni a hatását.
 






2 megjegyzés:

  1. Nagyon ízléses a tálalás.Továbbá megerősítem, hogy valóban finom a répatorta húsvét előtt is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :) Na igen, a répatorta bármikor finom. :D

      Törlés