Az elmúlt hónapokban a köles hatalmas kedvenc lett, főleg a Kutyinyek van érte oda, és a minap azt mondta, tiszta veszteség, hogy nem szoktunk már rá évekkel korábban. Igazat adok neki, mert azon túl, hogy finom, egészséges is, ill. sokféle módon variálható, legyen szó akár a köretként való felhasználásról, akár más egyéb ételről. Én most édességet készítettem belőle – elsőnek felfújtat, mivel maga a köles leginkább a rizs helyettesítésére alkalmas. Mivel személy szerint rizskoch párti vagyok, így aztán valószínűsítettem, hogy a kölesfelfújttal sem lövök mellé. Így is lett. :)
A kölesfelfújt tökéletesen bevált „rizskók” helyett, és ezzel a fincsi málnamártással különösen élvezetes szombati édesség lett. :) Persze nem csak szombaton lehet élvezetes. :D
A mennyiséggel csöppet elszámoltam magam, sőt a sütőtál is lehetett volna nagyobb, de ha már így adódott, legalább szép magas, emberes szeleteket tudtam belőle kikanyarítani. :D 3 napig elvoltunk vele. :)
A kölesfelfújt tökéletesen bevált „rizskók” helyett, és ezzel a fincsi málnamártással különösen élvezetes szombati édesség lett. :) Persze nem csak szombaton lehet élvezetes. :D
A mennyiséggel csöppet elszámoltam magam, sőt a sütőtál is lehetett volna nagyobb, de ha már így adódott, legalább szép magas, emberes szeleteket tudtam belőle kikanyarítani. :D 3 napig elvoltunk vele. :)
Hozzávalók 22-24 cm-es sütőformához, 8-12 szelethez:
Felfújthoz:
20 dkg hántolt köles
15 dkg finomítatlan nádcukor
5 dkg vaj
5 dkg kókuszreszelék
6 tojás
8 dl tej
1 vaníliarúd
1 tk. őrölt citromhéj vagy 1 citrom reszelt héja
csipet só
darált nádcukor a tetejére
Mártáshoz:
50 dkg málna (lehet fagyasztott is)
1,5 dl kókusztejszín
7 dkg finomítatlan nádcukor
elkészítés:
- A mártáshoz a málnát a cukorral lábasba téve addig főzzük, amíg a málnaszemek meg nem puhulnak. Kivesszünk belőle néhány, még egészben maradt gyümölcsszemet, és félretesszük.
- A már pépes málnát egy másik lábasra tett szűrőkanálba öntjük, és átpasszírozzuk, hogy ne maradjanak benne magok. Felöntjük a kókusztejszínnel, és addig főzzük, amíg kissé be nem sűrűsödik. Hozzáadjuk a félretett málnaszemeket, és teljesen kihűtjük.
- A kölest alaposan átmossuk, lábasba tesszük, felöntjük a tejjel, és lefedve felforraljuk. Levesszük róla a fedőt, és kis lángon, többször megkeverve, kb. 15 perc alatt puhára főzzük. Elzárjuk alatta a lángot, és negyedórát fedő alatt hagyjuk. Langyosra hűtjük.
- A tojássárgákat a cukorral és a puha vajjal habosra kavarjuk, majd hozzádolgozzuk a vaníliarúd kikapart magjait, az őrölt citromhéját, a kókuszreszeléket, a sót és a kölest.
- A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a kölesmasszához forgatjuk, majd vajjal kikent sütőtálba simítjuk, és előmelegített sütőben készre sütjük. Miután langyosra hűlt, a tetejét megszórjuk porcukorral, és a mártással együtt tálaljuk.
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 45 perc
Tipp:
Nagyobb tepsiben is elkészíthetjük – akkor fele ilyen magas lesz, és hamarabb megsül.
Megjegyzés:
Dupla adag mártással javaslom. :)
A recept a Kifőztük gasztromagazin júniusi számában is megjelent.
Azt hiszem a köles nálunk is gyakori vendég lesz a konyhában. :) Ez a felfújt nagyon tetszik! Málna és kókusz... ♥ A fotók csodásak! El is emeltem ez a tányért itt elöl, de azt hiszem kérek majd repetát! :D
VálaszTörlésJuj, de jó, juj, de jó, úgy örülök, hogy most már te is kipróbáltad a kölest! :) Azt hiszem, a te golyóbisod meg az én felfújtam a két legjobb találmány, ami csak a kölessel történhet. :D Na jó, biztos kitalálunk még mást is belőle. ;)
TörlésÉpp most vettem egyébként a dm-ben bio kölest, mert a kicsi, zöld zacsisat nem annyira szeretem, az valahogy mindig mászkosra fő. Na, de elég a beszédből, inkább küldök kóstolót, nehogy elmaradjon! :D
Köszönöm a fotókra vonatkozó dicséretet is! :) ♥