A hűtőben pár napja árválkodott 2 tojássárgája, és hirtelen nem jutott más az eszembe, csak az, hogy megint valamilyen csigát sütők belőle. Sósat, mert hogy ebédnek akartam. Aztán eszembe jutott, hogy mindig is tetszettek a kerek pitesütőformában csücsülő kis bucik, és inkább amellett döntöttem. Mostanában sűrűbben használok tönkölylisztet, úgyhogy ez a sor bukta ezúttal abból készült. Sajnos a tésztával kicsit elszámoltam magam, ui. 2 kis bucika nem fért már bele az én 22,5 cm-es belső átmérőjű sütőformámba, ezért ők külön sültek egy kis tepsiben. Utólag azonban nem szerettem volna módosítani a hozzávalók arányát, ezért javaslom, hogy akinek van, az nagyobb formában süsse meg, 26-28 cm belső átmérő elegendő lehet. Persze tepsire sorakoztatva is megoldható a sütés.
A tészta egyébként extra puha, a krémsajtos töltelék pedig nagyon jól illik hozzá. Még Anya is kapott belőle, mert mostanában ráállt a tönkölylisztből készült, (sajnos) boltban vásárolt kiflire. Annyira ízlett neki, hogy ebéd előtt előétel gyanánt azonnal bepuszilta az egyiket. :D A Kutyafül pedig kijelentette, hogy ilyet máskor is süthetek. :)
A fotókra nézve pedig megjegyezném, hogy nem is tudom, minek örüljek jobban: annak, hogy jók a fényviszonyok, vagy annak, hogy rosszak. A bukta fényképezése közben ui. „sajnos” jók voltak, ezért olyan sok értékelhető képet sikerült készítenem, hogy a válogatáskor képtelen voltam dönteni, így ez a bejegyzés tartalmazza az eddigi legtöbb fotót. :D Ez már tényleg betegség nálam, és azt hiszem, az újévi fogadalmam az egy bejegyzésben látható képek számának limitálásával lesz kapcsolatban. :D
Az asztali futóért pedig köszönet az én kedves Anyósomnak, aki szülinapom alkalmából lepett meg többek között ezzel a szépséggel, amit én a buktával avattam fel. :)
A tészta egyébként extra puha, a krémsajtos töltelék pedig nagyon jól illik hozzá. Még Anya is kapott belőle, mert mostanában ráállt a tönkölylisztből készült, (sajnos) boltban vásárolt kiflire. Annyira ízlett neki, hogy ebéd előtt előétel gyanánt azonnal bepuszilta az egyiket. :D A Kutyafül pedig kijelentette, hogy ilyet máskor is süthetek. :)
A fotókra nézve pedig megjegyezném, hogy nem is tudom, minek örüljek jobban: annak, hogy jók a fényviszonyok, vagy annak, hogy rosszak. A bukta fényképezése közben ui. „sajnos” jók voltak, ezért olyan sok értékelhető képet sikerült készítenem, hogy a válogatáskor képtelen voltam dönteni, így ez a bejegyzés tartalmazza az eddigi legtöbb fotót. :D Ez már tényleg betegség nálam, és azt hiszem, az újévi fogadalmam az egy bejegyzésben látható képek számának limitálásával lesz kapcsolatban. :D
Az asztali futóért pedig köszönet az én kedves Anyósomnak, aki szülinapom alkalmából lepett meg többek között ezzel a szépséggel, amit én a buktával avattam fel. :)
Hozzávalók 13 darabhoz, 28 cm-es pitesütő- vagy tortaformához:
Tésztához:
40 dkg fehér tönkölybúzaliszt
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
1 csapott ek. só
1 csapott tk. őrölt fekete bors
2 tojássárgája
6 dkg olvasztott vaj
2,5 dl zsíros tej
2,5 dkg élesztő
1 dkg cukor
Töltelékhez:
1 szál (kb. 3 dkg) újhagyma
10 dkg pritaminpaprika
5 dkg sonka
1 doboz (125 g) natúr krémsajt
10 dkg mascarpone
2 ek. frissen aprított petrezselyemzöldje
só
1 ek. olívaolaj
Tetejére:
5 ek. olvasztott vaj
1 nagy gerezd fokhagyma
szezámmag
elkészítés:
- A kenéshez a zúzott fokhagymagerezdet elkeverjük az olvasztott vajjal, és állni hagyjuk, hogy az íze kioldódjon. (Ha időközben megszilárdul, újra felolvasztjuk).
- A tésztához az élesztőt a cukorral, a meglangyosított tej felével simára keverjük, és letakarva felfuttatjuk. A többi tejben felolvasztjuk a vajat, és hűlni hagyjuk.
- A sóval vegyített liszt közepébe beleütjük a szobahőmérsékletű tojássárgákat, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a vajas tejet, és tésztává dagasztjuk. Liszttel behintett tálban, letakarva 15 percet kelesztjük, majd újra megdagasztjuk, és letakarva, a kétszeresére kelesztjük.
- A töltelékhez a felkarikázott újhagymát és a felaprított paprikát a felhevített olívaolajon megdinszteljük, közben enyhén sózzuk, majd összesütjük a felkockázott sonkával.
- A krémsajtot kikeverjük a mascarponéval, a felaprított petrezselyemzölddel és a sonkás zöldségekkel, ízlés szerint sózzuk, majd hűtőbe tesszük.
- A megkelt tésztát lisztezett felületen 13 egyenlő részre osztjuk, mindegyiket meggömbölygetünk, majd korong alakúra ellapítjuk, és a közepükre halmozunk 1-1 púpozott teáskanálnyi tölteléket.
- A töltelék fölött összecsippentjük a tésztát, kis batyukat képezve, és körben az oldalukat megkenjük 2 evőkanálnyi fokhagymás vajjal.
- A batyukat hajtással lefelé, körkörösen a vékonyan kiolajozott sütőformába rendezzük (vagy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk), és meleg helyen, letakarva kelesztjük, amíg a sütő bemelegszik.
- A zsemlék tetejét megkenjük a megmaradt fokhagymás vajjal, megszórjuk szezámaggal, és készre sütjük. A sütőformában hagyva, rácsra tesszük, és így hagyjuk kihűlni.
sütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. rácson)
sütési idő: kb. 25 perc
Juj, ezek a bukták nagyon-nagyon guszták lettek! A krémsajtos töltelékkel azt hiszem nagyon finomak is. Minél tovább nézem a fotókat (25? :D) annál jobban tetszenek és annál éhesebb is leszek. Légy oly drága és küldj nekem kóstolót, mert már nagyon korgok. :D A tálalás csodás, a fények úgyszintén, a futó pedig igazán szép ajándék. :) Egyszóval úgy jó ez itt "kéremszépen", ahogy van! ♥
VálaszTörlésÓ, de kedves vagy, köszönöm! Most itt vigyorgok. ♥ Ja, igen, 25, de én a kollázst 1 képnek veszem, és azzal áltatom magam, hogy csak 18 kép. :D De ez a 25 most mellbe vágott. :D No sebaj, amíg értetlenkedem magam miatt, addig csomagolok neked egy kosár buktát. ;)
Törlés