A receptet AzEszternél az egyik ismert, receptgyűjtő oldalon láttam, aki ezt az italt latte macchiatónak nevezte, ám utánanézve rájöttem, hogy ez sokkal inkább tejeskávé, hiszen egyrészt nincs benne tejhab, másrészt nem réteges, mint a fent említett olasz tejhabos kávés-tejes ital. Persze, ha a folyadékok megfelelő hőmérsékletűek, akkor így is kialakíthatóak a rétegek, amint az a második főzetnél nálam is kiderült, de a fotók még azt az első próbálkozást ábrázolják.
A recepten nem nagyon változtattam, csupán picit más arányokkal készítettem, és nem tettem bele fahéjat.
Meg kell mondjam, mindkettőnknek nagyon ízlett, sőt azóta már „Szempáj” barátom is kóstolta, és ő is szívesen kortyolgatta.
Egyúttal kiderült, hogy ez az a kávé, amit percekig képes vagyok szürcsölgetni, az sem zavar, ha langyosra hűl, nem úgy, mint a tejszínhabos presszókávé esetében, amit bizony elég hamar el tudok tüntetni, mert csak forrón szeretem.
Az ital tetejére a fotózás miatt alig tettem karamellkrémet, mert azonnal belesüppedt volna a tejszínhabbal együtt a tejeskávéba, de utólag bizony rákanalaztam egy kisebb adagot. Így dupla élvezetet nyújtott, és tökéletes ebéd utáni frissítőül szolgált.
A recepten nem nagyon változtattam, csupán picit más arányokkal készítettem, és nem tettem bele fahéjat.
Meg kell mondjam, mindkettőnknek nagyon ízlett, sőt azóta már „Szempáj” barátom is kóstolta, és ő is szívesen kortyolgatta.
Egyúttal kiderült, hogy ez az a kávé, amit percekig képes vagyok szürcsölgetni, az sem zavar, ha langyosra hűl, nem úgy, mint a tejszínhabos presszókávé esetében, amit bizony elég hamar el tudok tüntetni, mert csak forrón szeretem.
Az ital tetejére a fotózás miatt alig tettem karamellkrémet, mert azonnal belesüppedt volna a tejszínhabbal együtt a tejeskávéba, de utólag bizony rákanalaztam egy kisebb adagot. Így dupla élvezetet nyújtott, és tökéletes ebéd utáni frissítőül szolgált.
Hozzávalók 2 személyre:
Tejeskávéhoz:
2,5 dl tej
2 dl tejszín
8 dkg fehér csokoládé
80 ml presszókávé
Karamellkrémhez:
1,5 dkg vaj
3 dkg cukor
0,5 dl tejszín
Tetejére és díszítéshez:
2 púpozott ek. tejszínhab
egy csipet fahéj
fehér csokoládéforgács
elkészítés:
- A karamellkrémhez a vajat felolvasztjuk, rászórjuk a cukrot, és kis lángon világosra karamellizáljuk. Felöntjük a tejszínnel, és lassan forralva, krémmé főzzük.
- A tejet és a tejszínt lábasba öntjük, és pár percig kis lángon forraljuk, hozzáadjuk és felolvasztjuk benne a felaprított csokoládét.
- A forró fehér csokoládés tejet vastag falú üvegpoharakba töltjük, és kétfelé osztva hozzáöntjük a frissen lefőzött kávét.
- A tetejükre tejszínhabot halmozunk, meglocsoljuk karamellkrémmel, megszórjuk egy-egy csipet fahéjjal, és csokoládéforgáccsal díszítjük.
A kávékészítésről itt olvashattok érdekességeket.
Ó! ♥
VálaszTörlésIlyen szuper tejeskávét én is szívesen szürcsölgetnék! :D
De jó, hogy szereted! :) Van még pont egy adag, már öntöm is a poharadba. :)
TörlésIde is értem a kávémért, késő este/éjszaka ide vagy oda, simán lecsúszna egy pohárral, nagyon guszta! :)
VálaszTörlésHihi, de jó, örülök, hogy itt vagy! :D Akkor máris készítek egy adagot, és 9 órakor már kortyolhatod is a finom kávét. ;)
Törlés