Gyerekkorom kedvence a "rizskók". Emlékszem, évekkel később mennyire elcsodálkoztam, amikor megláttam, hogy igazából így írják helyesen: rizskoch. :D De bárhogyan kell is írni, ez az édesség bizony nagy kedvenc volt. Anya elég sűrűn készítette, aztán valahogy ez is feledésbe merült, mint sok más étel, amit gyerekkoromban ettünk. Most eszembe jutott, és annyira megkívántam ezt az egyszerű, de nagyszerű süteményt, hogy másnap neki is álltam elkészíteni, annál is inkább, mert még sosem sütöttem. Az ízesítés ötletét a maradék narancs adta. Az állaga tökéletes lett. :)
Ennek ellenére a mostani újrafotózáshoz mégis alakítottam rajta egy kicsit, hogy még inkább érezhető legyen a narancs savanykásan édes és kissé fanyar íze. Ennek érdekében még több kandírozott narancshéj került bele, és hogy különlegesebb legyen, narancsszószt készítettem hozzá. A Kutyafüllel mindketten telitalálatnak éreztük ezt a kis változtatást, és megállapítottuk, hogy a rizskoch nálunk mit sem veszített a népszerűségéből. :)
Ennek ellenére a mostani újrafotózáshoz mégis alakítottam rajta egy kicsit, hogy még inkább érezhető legyen a narancs savanykásan édes és kissé fanyar íze. Ennek érdekében még több kandírozott narancshéj került bele, és hogy különlegesebb legyen, narancsszószt készítettem hozzá. A Kutyafüllel mindketten telitalálatnak éreztük ezt a kis változtatást, és megállapítottuk, hogy a rizskoch nálunk mit sem veszített a népszerűségéből. :)
Hozzávalók 22 cm-es sütőformához:
Rizsfelfújthoz:
30 dkg rizs (kerek szemű, pl. Alnatura Milchreis)
4,5 dl tej
4 dl víz
egy csipet só
4 tojás
15 dkg porcukor
2 dkg vaníliás porcukor
8 dkg vaj + a sütéshez
5 dkg kandírozott narancshéj
zsemlemorzsa
porcukor a tálaláshoz
Narancsszószhoz:
6 görög narancs
1 vaníliarúd
1 púpozott ek. cukor
10 g vaníliaízű pudingpor
elkészítés:
- A rizst alaposan átmossuk, lecsepegtetjük, majd lábasba téve felöntjük a vízzel. Felforraljuk, és fedő alatt, kis lángon félpuhára főzzük.
- Hozzáöntjük a tejet, és készre főzzük. A késes aprítóval ledarált kandírozott narancshéjat a még forró tejberizshez forgatjuk. Hűlni hagyjuk.
- A tojások sárgáját a porcukorral kihabosítjuk, majd beledolgozzuk a puha vajat. A tojásmasszát a tejberizshez keverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét.
- A rizsmasszát a kivajazott, zsemlemorzsával behintett sütőtálba vagy tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben megsütjük. Tortarácsra téve hagyjuk langyosra hűlni.
- A narancsszószhoz 5 narancsot meghámozunk úgy, hogy a gyümölcsök belső, fehér héját is teljesen eltávolítjuk. A gyümölcsöket kifilézzük, és a hártyák közül kinyomjuk a narancs levét.
- 4 narancsból nyert filét a levével együtt lábasba teszünk, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliarúd kikapart magjait, és felforraljuk. Botmixerrel összeturmixoljuk.
- A megmaradt narancsfilét elkeverjük a pudingporral, és a forrásban lévő rostos narancsléhez vegyítve, kissé besűrítjük. A szószt teljesen kihűtjük.
- A rizsfelfújtat 8 szeletre vágjuk, a tetejét meghintjük porcukorral, és narancsszószt kínálunk hozzá.
sütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. rácson)
sütési idő: kb. 60 perc
Ó, de szeretem! :D Nagyon szép tortád lett! Kérhetek egy szeletkét? ...vagy kettőt... biztos, ami biztos... ;)
VálaszTörlésÉn már nem is csodálkozom, hogy te is szereted. ;) ...és nem csak egy kis szeletkét kapsz, hanem 2 hatalmasat kanyarítok ki belőle, hogy legyen esti nasinak is, "biztos, ami biztos". ;)
Törlés:D Most majszoltam el az esti nasi-szeletet! ...és igen, még mindig isteni! ♥
TörlésÓ, nagyon ügyi vagy, hogy tartalékolni tudtad estig! Örülök, hogy ízlett. <3 Legközelebb is küldök.
TörlésNagyon guszta , de imádom én is !
VálaszTörlésÉva, nagyon köszi! :) Bizony ezek a régi, jól bevált receptek kedvesek a szívünknek.
TörlésNagyon szép lett a tiéd! Én is szeretem jó sok lekvárral! :)
VálaszTörlésKöszi-köszi! :) Igen, a lekvár nagyon fontos hozzávaló. Azt hiszem, legközelebb kipróbálom csokiszósszal is, nagyon izgatja a fantáziámat. :D
TörlésJót mosolyogtam a rizskókon, mi gyerekkorunkban rizskófnak értettük... :-D :-D
VálaszTörlés:D Jaj, de aranyos! Marha jó, hogy gyerekként micsoda félrehallásaink voltak. pl. himlusz=himnusz, magyorázni=magyarázni stb. és még vitatkoztam Anyukámmal, hogy ő tudja rosszul. :D
TörlésNagyon szép! De mi az a zöld a tetején???
VálaszTörlésZé
Köszi! :) A nagy nehezen újjáélesztett mentám apró levélkezdeményei. :D
TörlésHű, de jó, szépséges lett! :) Imádjuk mi is, és milyen régen készült már! :O Én csokiszósszal kérném! :P
VálaszTörlésDina kedves, akkor itt az idő, hogy újra elkészítsd! :) Örülök, hogy tetszik, köszönöm! Csokiszósszal rendel, csokiszósszal megy. :D
VálaszTörlés