Egyszer már sütöttem gesztenyés muffint, de egyáltalán nem ízlett, pedig imádom a vele készült édességeket. Karácsonykor elmaradt a gesztenyekrémes torta, elég volt nekünk a diós is, ezért a gesztenye, mint alapanyag az ünnepek utánra maradt, mondván, hogy azért az mégse lehet, hogy ne együnk. Ezúttal mégse tortát, hanem valami mást szerettem volna. Eszembe jutott, hogy újra megpróbálkozhatnék a gesztenyés muffinnal, de ezúttal olyat kellene készítenem, aminek a tésztájában is van gesztenye, de közben krémes is. Így hoztam össze ezt a rengeteg gesztenyével készült sütit. :D Egy darab bőven elég belőle, pedig nem túl édes, mégis igen kiadós. A tésztája a tejfölnek köszönhetően finom puha.
A tészta 16 muffinhoz is elég, ha a sütőforma mélyedéseit csak ¾-ig töltjük meg, de én magas kalapokat akartam, ezért csurig töltöttem a masszával. Picit megijedtem, hogy helyenként kicsit repedezettek lettek, de aztán pont ettől lett olyan jópofán rusztikus, ami szerintem még illik is a gesztenyéhez. Biztosan feltűnik, milyen sok gesztenyét használtam fel hozzá, de a töltés éppen így lett olyan, amilyet eredetileg szerettem volna. Aki kevesebb krémmel is megelégszik, az felére csökkentheti a tölteléket.
A habzsák+csillagcsővel készült mintázást még tanulni kell, de mentségemre szóljon, hogy még csak most tanulom a fortélyát. Ehhez a muffinhoz szerencsére jól megy a „darabosabb” vonalvezetés. :D
A tészta 16 muffinhoz is elég, ha a sütőforma mélyedéseit csak ¾-ig töltjük meg, de én magas kalapokat akartam, ezért csurig töltöttem a masszával. Picit megijedtem, hogy helyenként kicsit repedezettek lettek, de aztán pont ettől lett olyan jópofán rusztikus, ami szerintem még illik is a gesztenyéhez. Biztosan feltűnik, milyen sok gesztenyét használtam fel hozzá, de a töltés éppen így lett olyan, amilyet eredetileg szerettem volna. Aki kevesebb krémmel is megelégszik, az felére csökkentheti a tölteléket.
A habzsák+csillagcsővel készült mintázást még tanulni kell, de mentségemre szóljon, hogy még csak most tanulom a fortélyát. Ehhez a muffinhoz szerencsére jól megy a „darabosabb” vonalvezetés. :D
Hozzávalók 12 darabhoz:
Tésztához:
25 dkg finomliszt
1 cs. sütőpor
1 tojás
0,8 dl napraforgóolaj
10 dkg cukor
1,5 dl tej
1,5 dl tejföl
25 dkg cukrozott gesztenyemassza
10 dkg étcsokoládé
vaj a tepsihez
Krémhez:
50 dkg cukrozott gesztenyemassza
12 dkg puha vaj
2-3 ek. Portorico rum
1 ek. porcukor (elhagyható)
2 dl tejszínhab
porcukor a tálaláshoz
elkészítés:
- A tojást a cukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk a tejfölt, a tejet, az olajat, a reszelt csokoládét, és alaposan elkeverjük benne a gesztenyemasszát.
- Beleszitáljuk és hozzáforgatjuk a sütőporos lisztet, és a tésztamasszát a muffintepsi kivajazott mélyedéseibe kanalazzuk.
- Előmelegített sütőben megsütjük, majd a muffinokat pár perc után kivesszük a tepsiből, és rácson hagyjuk kihűlni. A muffinok kalapját levágjuk.
- A krémhez a gesztenyemasszát áttörjük, kikeverjük a vajjal, a likőrrel, és habzsákba töltjük. (Ha a krémet túl tömörnek találjuk, adhatunk hozzá felvert tejszínhabot, ill. ha nem elég édes, tehetünk bele ízlés szerint porcukrot.)
- A muffinok alsó részén elosztjuk a krémet, ferdén rájuk ültetjük a kalapokat, és porcukorral hintve tálaljuk.
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 20 perc
Ez aztán a gesztenyebomba! :D Nagyon kis szépek lettek, úgyhogy biztos legalább annyira finomak is! Kérek szépen!
VálaszTörlésBizony, tobzódtam a gesztenyében. Elég durván sok van benne. :D Örülök, hogy tetszik. A krém külalakja már más kérdés, tényleg kell még gyakorolni a habzsákos témát.
TörlésNa ne tessék itt szerénykedni... Igazán szépek lettek! Némelyik cukrászdában nem tudnak ilyen guszta sütit készíteni. :)
TörlésDe cuki vagy, köszi! Most itt somolygok szerényen. :)
TörlésCsupa gesztenyés, csakis finom lehet! És nagyon guszták lettek. :)
VálaszTörlésDe kedves vagy, köszönöm! :)
TörlésGyönyörű! Ínycsiklandozó! Hmmmm....
VálaszTörlés:) Kösziiiii!
TörlésSzia!
VálaszTörlésKipróbáltam ezt a receptedet is és nagy sikert aratott a születésnapi kerti partin.
Nagyon ügyes vagy!
Kinga
Kedves Kinga, örülök, hogy jól vizsgázott a muffin, ráadásul pont egy jeles alkalomkor! :) Én már el is felejtettem ezt a receptemet, olyan régen sütöttem. :D Köszönöm, hogy megírtad! :)
Törlés