Visszavonhatatlanul beköszöntött a fagyiszezon (leszámítva az utóbbi napokra jellemző hűvös és csapadékos időt), és ebben a melegben szinte semmilyen más édesség nem esik olyan jól, mint a fagylalt vagy a jégkrém. Sajnos nálunk a sorbet jellegű fagyik nem fogynak el olyan hamar (akkor már inkább gyümölcsös jégkását iszunk), bezzeg a házi mascarponésakat, amit tejfölből készítek, hamar elpusztítjuk. Éppen ezért ritkábban csinálok fagyit akkor is, ha ez az édesség a nyár slágere, mert nem kedvez a kilóinknak a zsírtartalom miatt.
Most savanykás ízű fagyira vágytam, üde citromosra, de hogy az édessége is meglegyen - bár még a szezonja előtt vagyunk - egy kis sárgabarackot is csempésztem bele. Jó párosításnak bizonyult. Ezúttal házi készítésű joghurtkrémsajtot is tettem bele, amit előzőleg jól lecsepegtetettem, hogy a lehető legtöbb folyadék eltávozzon belőle. Így lesz igazán krémes a fagylaltunk.
Én 3 db 4,5 dl-es és egy 3 dl-es műanyag dobozkába tettem ezt a jeges finomságot, ezért hamarabb be is pusziltuk, mint ha nagyobb dobozba tettem volna, amiből fejenként egyszerre csak 2-3 gömböt szoktam kiporciózni. Persze vastag falú üvegpohárban is lefagyaszthatjuk, ha elegánsabb külalakkal akarjuk tálalni. Teljesen mindegy, lényeg, hogy minél hamarabb kanalazhassuk. :D
Most savanykás ízű fagyira vágytam, üde citromosra, de hogy az édessége is meglegyen - bár még a szezonja előtt vagyunk - egy kis sárgabarackot is csempésztem bele. Jó párosításnak bizonyult. Ezúttal házi készítésű joghurtkrémsajtot is tettem bele, amit előzőleg jól lecsepegtetettem, hogy a lehető legtöbb folyadék eltávozzon belőle. Így lesz igazán krémes a fagylaltunk.
Én 3 db 4,5 dl-es és egy 3 dl-es műanyag dobozkába tettem ezt a jeges finomságot, ezért hamarabb be is pusziltuk, mint ha nagyobb dobozba tettem volna, amiből fejenként egyszerre csak 2-3 gömböt szoktam kiporciózni. Persze vastag falú üvegpohárban is lefagyaszthatjuk, ha elegánsabb külalakkal akarjuk tálalni. Teljesen mindegy, lényeg, hogy minél hamarabb kanalazhassuk. :D
2 zöldcitrom
25 dkg házi mascarpone
15 dkg natúr joghurtkrémsajt
12 dkg + 2 ek. cukor (vagy ízlés szerint)
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
2,5 dl habtejszín
22 dkg sárgabarack (vagy konzerv sárgabarack)
citromfű a díszítéshez
elkészítés:
- Az alaposan megmosott zöldcitromok héját lereszeljük (egy keveset félreteszünk a díszítéshez), levüket kipréseljük.
- A mascarponét krémesre keverjük a joghurtkrémsajttal, a kétféle cukorral, a citromhéjjal és -léve, majd hozzáforgatjuk a habbá vert tejszínt.
- A meghámozott, kimagozott barackokat 2 evőkanál cukorral pürésítjük (konzerv barack esetén cukor nélkül).
- A krémet a barackpürével felváltva műanyag dobozkákba rétegezzük, majd egy teáskanál segítségével finoman belekeverünk a krémbe. Min. 6 órára fagyasztóba tesszük.
- Tálalás előtt 20 perccel kivesszük a fagyasztóból, majd a dobozkákat jéggel megszórt tálcára rendezzük, és a fagylaltot a félretett citromhéjjal, ill. citromfűvel díszítjük.
Hmm nagyon jól néz ki ez a fagyi. Hétvégén vendégek jönnek. Szerintem kipróbálom, mert minden van itthon hozzá. Nagyon szépek a képek is :).
VálaszTörlésNagyon finom lehet! :) Szívesen kanalaznám én is. :D
VálaszTörlésKöszi, Hard_cyclone! Szerintem ízleni fog a vendégeidnek, főleg, ha készítesz mellé édesebb fagyit is, pl. gesztenyéset vagy rumos diósat, amit szintén megtalálsz itt a blogon. Mindenképp írd meg, hogy sikert arattál-e vele! Drukkolok! :)
VálaszTörlésÁgicám, szívesen csinálnék is neked, elhiheted. ;)
VálaszTörlésAh, istenien nez ki!
VálaszTörlésTudom! ;)
VálaszTörlésKöszi Mirtill Csiga, nagyon kedves vagy! ;)
VálaszTörlésKönnyű, frissítő, gyümölcsös... kell ennél több? :)
VálaszTörlésNem kell, jól írod kedves Konyhavirtuóz! ;)
VálaszTörlés