2013. február 21.

Csavart, rozsos patkó magvakkal


  
 


Ma nem volt túl sok kedvem a főzéshez, ezért virsliebédet terveztem. Sajnos a kenyér elfogyott, de nélküle nem lehet olyan jóízűt enni a virsliből.
Mivel régen készítettem magvas kenyeret vagy péksütit, ezért ma feltétlenül olyan kelt tésztát akartam sütni, ami magokat tartalmaz. Eredetileg kenyérrúdnak indult, de a csavarás miatt kirúgta magát. Így lett belőle patkó, mert az megtartja a csavart formát. Hű, de jót ettünk belőle! :)
Ági barátnőmnek nagy szeretettel ajánlom, és nem csak azért, mert duplán van jelen! ;) :D
 
Hozzávalók 8 darabhoz:

35 dkg fehér kenyérliszt
15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
2 dkg aprított tökmag
2 ek. lenmag
2 ek. tökmagolaj
1 ek. méz
2,5 dkg friss élesztő
kb. 3 dl víz
kevés napraforgóolaj a kenéshez
finomliszt a szóráshoz

elkészítés:

  1. Az élesztőt elkeverjük 1 dl langyos, mézes vízben, letakarva felfuttatjuk, majd a többi vízzel és az olajjal együtt a sóval, magvakkal vegyített lisztkeverékhez adjuk. Lágy tésztává dagasztjuk, majd vékonyan kiolajozott tálban, letakarva a kétszeresére kelesztjük.
  2. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, majd 8 egyforma darabra vágjuk, és rudakat sodrunk belőlük. Mindegyiket megcsavarjuk, és patkó alakban meghajlítjuk.
  3. Lekenjük napraforgóolajjal, meghintjük liszttel, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatva, jó negyedórát folpack + konyharuha alatt pihentetjük.
  4. A tepsit 200°C-ra előmelegített sütőbe toljuk, majd 5 perc elteltével 190°C-ra mérsékelve a hőfokot, készre sütjük a péksüteményeket.
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc
 
 



A recept a Kifőztük gasztromagazin augusztusi számában is megjelent.


6 megjegyzés:

  1. Fantasztikusan jól néznek ki! Gondolom ugyanilyen finomak is voltak! Nagyon tetszenek! :) Puszi: Ági

    VálaszTörlés
  2. Köszi, köszi! Örülök, hogy tetszik. :-) Tényleg nagyon fincsi. Még van belőle 2 db, de nem sokáig. Puszi!

    VálaszTörlés
  3. Naná, hogy tetszik! Viccelsz? Gondolom mostanra már egy csücsök sem maradt. Muszáj leszek sütni már csak hivatalból is! :D Puszi: Á

    VálaszTörlés
  4. Direkt azért ajánlottam neked, mert te profi kelt tésztás vagy, ráadásul még meg is érdemled az ajánlgatást. :-)

    VálaszTörlés
  5. De aranyos vagy! Most elpirultam. ;)

    VálaszTörlés
  6. Na né mán', ne pirulj, inkább bólogass, mert biza' ügyi vagyol! ;-)

    VálaszTörlés