2012. augusztus 1.

Túrós fasírtgolyó

 

 


 
Más tollával ékeskedni nem szép dolog… lenne, ha titokban tartanám, honnan kölcsönöztem a receptet. – Mignonnál láttam, de eredetileg a Nők Lapjában jelent meg, tehát ez már egy többszörösen átvett recept. Mivel jelezve van a forrás, ezért így talán már nem számít szemérmetlen lopásnak. :D
Nem először sütöttem meg ezeket a golyócskákat, és állítom, hogy ez az egyik legfinomabb fasírtvariáció, amit valaha ettem, ezért örömmel népszerűsítem én is. A túrónak köszönhetően kellemesen puha. A sütőben sült fasírt pedig még kevesebb zsiradékot tartalmaz, mint olajban sült társai.


Hozzávalók 42 darabhoz:

50 dkg darált sertéshús (nálam comb és lapocka felesben)
25 dkg túró
2 kis tojás
1 nagy fej vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
1 ek. őrölt pirospaprika
1 csapott tk. őrölt fekete bors
őrölt csili ízlés szerint
1 tk. só
kb. 7 ek. zsemlemorzsa (nálam a panko morzsa apraja)

elkészítés:
  1. A tojásokat tálba ütjük, felverjük és belereszeljük a vöröshagymát, a fokhagymát. Hozzáadjuk a fűszereket, a túrót, a darált húst, és alaposan összekeverjük. Annyi zsemlemorzsát teszünk bele, hogy jól formázható állagú legyen.
  2. A túrós húsmasszából kb. 2 cm átmérőjű golyócskákat formázunk, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. Előmelegített sütőben pirosra sütjük; közben egyszer megfordíthatjuk, ha szükséges.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés (a végén esetleg 5 perc grillezve sütés)
sütési idő: kb. 30 perc

Megjegyzés, tipp:
A fasírtalapot aprított petrezselyemmel is ízesíthetjük.
Én mustáros tejfölt kínáltam hozzá mártogatónak, és köretnek fetás koktélparadicsom salátát készítettem.
Illik hozzá a sült vagy a tepsis krumpli, esetleg batáta, de főzelékek feltétjeként is ehetjük.




 

Újrafotózva 2025-ben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése