2012. augusztus 7.

Sárgarépás rizspogácsa







Ezt a köretet Fahéj barátnőmnek köszönhetem. Pontosabban nem ezt, hanem a recept eredetijét. Mivel az sokkal dúsabb volt a belevalókat tekintve, de nekem alig volt itthon hozzávalóm, így puritánabb felfogásban voltam kénytelen elkészíteni. Szerintem ilyen formában is megállja a helyét.
Kívül ropogós a sült rizsnek köszönhetően. :)







Hozzávalók 16 darabhoz:

12 dkg Basmati rizs
1 vastag szál sárgarépa
1 fej vöröshagyma
2 tojás
1 ek. rizsfűszer (vagy más fűszerkeverék)
őrölt fekete bors
1 csapott ek. morzsolt majoránna

2 ek. olívaolaj
kb. 3 dkg zsemlemorzsa a masszához + a forgatáshoz
kókuszolaj a sütéshez

elkészítés:

  1. A rizst a rizsfűszerrel ízesített vízben megfőzzük, majd tálba tesszük.
  2. A felaprított vöröshagymát a nagy lyukú reszelőn lereszelt sárgarépával együtt az olívaolajon megdinszteljük, közben megsózzuk, borssal, majoránnával ízesítjük, és kissé megpirítjuk.
  3. A hagymás répát összekeverjük a rizzsel, és miután langyosra hűlt, hozzádolgozzuk a felvert tojást. Ha túl folyós, apránként zsemlemorzsát adunk hozzá, amíg az állaga megfelelő nem lesz.
  4. Nedves kézzel pogácsákat formázunk a masszából, megforgatjuk a zsemlemorzsában, és a felforrósított olajban, közepes lángon mindkét oldalukon kisütjük. Papírtörlőre szedjük, majd tálaljuk.

Megjegyzés:

Basmati rizs híján másfajta rizzsel is elkészíthetjük, de ez esetben előfordulhat, hogy 1 tojás is elegendő hozzá.

Tipp:

Főzelékekhez feltétnek vagy húsok mellé köretként kínálhatjuk. Magában is fogyaszthatjuk valamilyen mártogatóval.










2 megjegyzés:

  1. De guszták ezek a kis pogik! :) Szívesen megkóstolnám némi mártogatóval. ;) Kaphatok holnap ebédre?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, örülök, ha annak látod. :) Most nem késlekedem, ma délben meg is kóstolhatod. Jó sok lila hagymás-fokhagymás tejfölt küldök hozzá mártogatónak. ;)

      Törlés