2012. augusztus 3.

Krumplis kenyér

 

 


 
Szép emlékeim vannak erről a kenyérről, mert egyrészt a krumplival dúsított cipó az egyik kedvencünk, másrészt mert sok dicséretet kaptam érte.
A Kutyinyek 2 napra elment itthonról, és én egyedül maradtam a 4 macskával. A hazaérkezését finom, friss kenyérrel akartam megünnepelni, ui. neki ez felér egy 3 fogásos vacsorával. :D A múltkor megállapítottuk, hogy az eddig készült kenyereim közül a krumplis és a hagymás-paprikás áll a legközelebb az ízlésünkhöz, de mivel utóbbi macerásabb, ezért döntöttem az előbbi mellett. Most viszont kicsit másképp szerettem volna elkészíteni, ezért finom- és rétesliszt keveréke helyett az alábbi lisztekből sütöttem, és kicsivel több krumplit adtam hozzá. Nem csalódtunk, ez még finomabb lett, mint az előző, és szerintünk az arányokat illetően ez már nem is szorul további fejlesztésre. Természetesen egyéb fűszerekkel is meg lehetne azért bolondítani. A kenyérliszt-teljes kiőrlésű búzaliszt arányán változtathatunk, attól függően, hogy fehérebb vagy barnább kenyeret szeretnénk.


Hozzávalók 1 cipóhoz:

35 dkg fehér kenyérliszt + a tetejére
15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
15 dkg krumpli (tisztítva mérve)
1 ek. cukor
1 ek. só
3 dkg friss élesztő
kb. 2,5 dl krumpli főzőlé
lenmag

elkészítés:
  1. A megpucolt krumplit felkockázzuk, és annyi vízben, amennyi épp ellepi, puhára főzzük. A főzőlét megmentve, a krumplit leszűrjük és áttörjük. Félretesszük hűlni.
  2. Az élesztőt a cukorral csomómentesre keverjük 1 dl langyos főzőlében, és letakarva felfuttatjuk.
  3. A sóval vegyített lisztkeveréket elmorzsoljuk a főtt krumplival, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a többi főzőlét, és megdagasztjuk. (Ha nagyon ragad, apránként adhatunk még hozzá lisztet.) A tésztát vékonyan kiolajozott tálba tesszük, és letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
  4. A megkelt tésztát lisztezett munkalapon gyengéden átgyúrjuk, majd 3 egyforma rudat sodrunk belőle.
  5. A rudakat az egyik végüknél fogva összeragasztjuk, hármas fonással összefonjuk, és a végüket összecsippentve, koszorúformára alakítjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és letakarva 15-20 percet kelesztjük.
  6. A tetejét bespricceljük vízzel, megszórjuk lenmaggal és egy kis liszttel. Előmelegített sütőben ropogósra sütjük, majd rácson hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. sínen)
sütési idő: kb. 40 perc

Megjegyzés, tipp:
A kenyeret sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformában is megsüthetjük, vagy hatos fonással is készíthetjük.

 




5 megjegyzés:

  1. Ó, milyen szép lett! A hatos fonással készült is guszta, de ez a kis kerek... A szelet meg olyan, mint egy felhő. :) Nagyon tetszik. Biztos nagyon finom is! Szívesen megkóstolnám. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, örülök, hogy tetszik! :) Hatossal még csak egyszer csináltam, hármas fonással, kerekre alakítva pedig csak most másodjára. A többi alkalommal mindig vekni alakú volt.
      Igazad van, a szelet tényleg felhő alakú. Ez eddig fel sem tűnt. De aki ilyen klasszul tud asszociálni, mint te, annak rögtön 2 szelet jár kóstolónak. ;)

      Törlés
    2. Ó! Köszönöm szépen! ♥

      Törlés
    3. Köszönöm ezt a remek receptet az alakja nem is fontos az íze remek lett sok receptet megneztem és ez nyert! Eddig senkinek nem jutott eszébe h.apucolt burg. Is megfelelő hát még hogy a krumpli lébe futtatjuk fel az élesztőt. Most sütöm másodszorra! Köszönöm

      Törlés
    4. Nagyon örülök, hogy tetszett és bevált a receptem. :) Bizony, a főzőlét nem szabad kidobni, fel lehet használni kelt tésztákhoz, leves vagy főzelék készítéséhez is. ;)

      Törlés