2012. augusztus 3.

Kétféle hagymás kenyérrúd

 

 


 
Hagyma, hagyma, hagyma – nem lehet vele betelni! Én legalábbis képtelen vagyok. :D
Régen ettünk hagymás kenyeret. Most megint erre vágytam. A formája eltér az eddig általam sütöttekétől – a bagetthez hasonló, de valójában nem az. Egyszerűen csak rúd formájú, és partifalatokhoz ideális méretű szeleteket vághatunk belőle. Csak úgy, darabkákat letörögetni belőle is élvezetes. ;)

 


Hozzávalók 2 kenyérrúdhoz:

30 dkg fehér kenyérliszt
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
10 dkg zabpehelyliszt
1 kis fej vöröshagyma
1 kis fej lila hagyma
1 tk. őrölt kömény
1 tk. barna cukor
1 csapott ek. só
3 ek. olívaolaj + a kenéshez
2,5 dkg friss élesztő
3 dl tej és víz fele-fele arányú keveréke

elkészítés:
  1. A felaprított hagymákat a felhevített olajon, kevés sóval megpörgetve megpirítjuk. Hűlni hagyjuk.
  2. Az élesztőt 1,5 dl langyos, vizes tejben simára keverjük a cukorral, 1 evőkanál kenyérliszttel, és letakarva felfuttatjuk.
  3. A pirított hagymát, a felfutott élesztőt, a többi vizes tejet a sóval, őrölt köménnyel vegyített lisztkeverékhez adjuk, és megdagasztjuk. Vékonyan kiolajozott kelesztőtálban, letakarva megkelesztjük.
  4. A megkelt tésztát lisztezett munkalapon finoman átgyúrjuk, majd 2 egyforma gombócot formázunk belőle, és 10 perc pihentetés után 35x20 cm-es téglalapokra nyújtjuk.
  5. A tésztalapokat a hosszabbik oldaluknál fogva feltekerjük, és illesztéssel lefelé, egymástól kicsit távolabb, a sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.
  6. A tetejüket lekenjük olajjal, megszórjuk liszttel, és ferdén itt-ott bemetsszük. Letakarva további kb. 20 percet kelesztjük.
  7. Előmelegített gőzös sütőben megsütjük, majd rácson hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 200ºC
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 35 perc





2 megjegyzés:

  1. Hagyma = ♥ Csodás kenyérkék, csodás fotókkal! Már csak az íz hiányzik! ...de már az sem, mert elemeltem néhány szeletkét innen a kosárból! :D Isteni! ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, köszi! :) Örülök, ha ízlik. De hát nem is csodálom, hiszen hagymaimádó vagy te is. ;) Küldök még, hátha maradt hely a pocidban.

      Törlés