Féltem egy kicsit a Graham-liszttől, mert még sohasem sütöttem belőle kenyeret. Nem is mertem csupán ezt a lisztet használni, inkább vegyítettem egy kis kenyérliszttel, no meg belecsempésztem egyik kedvencemet, a fokhagymát.
„Bizony hosszú utat tett meg a fokhagyma azóta, hogy Hermész varázsszerként ajánlotta a világjáró Odüsszeusznak a boszorkányos Circé praktikái ellen – amiről Homérosz művében olvashattunk. Amellett, hogy a fokhagyma ételeink kedvelt, szívesen használt fűszere, rég bebizonyosodott, hogy különféle gyógyhatásokkal is bír. Hippokratész – minden orvosok őse – hashajtónak és vizelethajtónak javallotta, Mohamed próféta a skorpiók csípése ellen tartotta hasznosnak. Plíniusz 61 féle betegség esetén ajánlotta a fokhagymát mint gyógyhatású szert, míg Galenusz egyszerűen »mindent gyógyítónak« nevezte…”
A másnapos kenyeret vízzel megspriccelve, pár pillanatra forró sütőbe téve, könnyen felfrissíthetjük, és azon melegében tálaljuk.
„Bizony hosszú utat tett meg a fokhagyma azóta, hogy Hermész varázsszerként ajánlotta a világjáró Odüsszeusznak a boszorkányos Circé praktikái ellen – amiről Homérosz művében olvashattunk. Amellett, hogy a fokhagyma ételeink kedvelt, szívesen használt fűszere, rég bebizonyosodott, hogy különféle gyógyhatásokkal is bír. Hippokratész – minden orvosok őse – hashajtónak és vizelethajtónak javallotta, Mohamed próféta a skorpiók csípése ellen tartotta hasznosnak. Plíniusz 61 féle betegség esetén ajánlotta a fokhagymát mint gyógyhatású szert, míg Galenusz egyszerűen »mindent gyógyítónak« nevezte…”
A másnapos kenyeret vízzel megspriccelve, pár pillanatra forró sütőbe téve, könnyen felfrissíthetjük, és azon melegében tálaljuk.
Hozzávalók 4 kis veknihez:
25 dkg Graham-búzaliszt
20 dkg kenyérliszt vagy fehér tönkölybúzaliszt + a dagasztáshoz, ha szükséges
6 gerezd fokhagyma
3 ek. olívaolaj + a kelesztéshez
1 csapott ek. só
1 ek. cukor
3 dkg friss élesztő
3 dl víz
elkészítés:
- A felaprított fokhagymát 1 evőkanál felforrósított olívaolajon kis lángon megfuttatjuk, majd hűlni hagyjuk.
- A liszt közepébe morzsolt élesztőhöz adjuk a cukrot, és a langyos vízzel simára keverjük, miközben egy kis lisztet adagolunk hozzá. Liszttel betakarva felfuttatjuk.
- Hozzáadjuk a sót, a dinsztelt fokhagymát, a többi olívaolajat, és megdagasztjuk. Ha szükséges, kevés lisztet adunk még hozzá dagasztás közben. Vékonyan kiolajozott tálba tesszük, és letakarva megkelesztjük.
- A megkelt tésztából 4 egyforma gombócot gömbölygetünk, majd mindegyiket kb. 15 cm hosszúra sodorjuk, és az egyik végüket kissé csúcsosra formázzuk.
- A cipókat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és ollóval jobbról, balról bevagdossuk a széleiket. (Ilyen módon kalászhoz hasonló alakjuk lesz.) Letakarva addig kelesztjük, amíg a sütő bemelegszik.
- A tetejüket és a sütőpapírt bespricceljük vízzel, és sütőbe toljuk. A ropogósra sült cipócskákat rácson hagyjuk kihűlni.
sütési mód: alul-felül sütés (középső sín)
sütési idő: kb. 35 perc
Nagyon csinos kis cipók lettek! Igazán hangulatosak a fotók ♥
VálaszTörlés♥ Kösziii! :) Küldök kóstolót, hogy te is megízlelhesd. ;)
VálaszTörlés