Nem tudom elképzelni, hogy valaki ezt az egytálételt ne szeretné. Aki kedveli a hagymás-paprikás ízvilágot, de nem veti meg a túrót sem, az biztosan a 10 ujját is megnyalja ezután az étel után. Anya túrógaluskája szerintem boldogan lényegült át ezzé a turbózott változattá. Nem lehet abbahagyni, annyira eteti magát. Nagyon sűrűn készítem, és hogyhogy nem, még kihűlve is finom. :D
Hozzávalók 4 személyre:
Galuskához:
50 dkg házi túró (vagy bolti "tégla" túró)
4 tanyasi tojás
4-6 ek. búzadara
2-4 ek. finomliszt
só
Paprikás hagymamártáshoz:
1 nagy fej vöröshagyma (kb. 25 dkg)
5 nagy gerezd zúzott fokhagyma
2 ek. őrölt pirospaprika
2 ek. mangalicazsír
2-4 púpozott ek. 20%-os tejföl (elmaradhat)
10 dkg reszelt sajt a tálaláshoz (elmaradhat)
elkészítés:
- A felvert tojásokat megsózzuk, alaposan elkeverjük a túróval, a búzadarával, negyedórát állni hagyjuk, majd belekeverjük a lisztet. (A grízmennyiség változhat, de fontos, hogy ne legyen kemény a massza, ill. a kifőtt galuska.)
- A vöröshagymát nagyon finomra aprítjuk vagy lereszeljük, és a zsíron megdinszteljük. Hozzákeverjük a zúzott fokhagymát, és kis lángon rövid ideig dinszteljük. A tűzről lehúzva hozzáadjuk a pirospaprikát, és felöntjük fél deci vízzel (ill. adhatunk hozzá 2 evőkanál tejfölt). Összeforraljuk, majd elzárjuk alatta a lángot.
- A túrómasszából teáskanál segítségével galuskákat szaggatunk a forrásban lévő, sós vízbe – a lángot közben mérsékelve.
- Miután a galuskák feljöttek a víz felszínére, még 2 percig főzzük, majd leszűrjük, lecsepegtetjük, és rátesszük az újramelegített paprikás hagymára. Alaposan, de óvatosan összeforgatjuk.
- Kicsit összerotyogtatjuk. Ha szükséges, sózzuk még (keverhetünk hozzá egy kis tejfölt). Megszórhatjuk reszelt sajttal is, és tálaljuk.
Na jó! Most már tényleg ipari mennyiségű túrót kell vennem. :D Ez az étel valóban telitalálat!
VálaszTörlés:D Hajrá-hajrá! Úgy örülök, hogy megszeretted a sós túrós ételeket! :) Emlékszel, régebben pont a túrógaluskát ajánlgattam neked. ;)
Törlés