Pizzaimádatunk töretlen, de mivel képtelen vagyok überelni azt a magyaros pizzát, amit rendelni szoktunk, ezért itthon nem szoktam készíteni. Eddig csak két alkalommal veselkedtem neki, jó is lett az eredmény, de mégse közelítette meg azt a bizonyosat. A régi, rozzant sütőnk nem is volt alkalmas kelt tészták sütésére, de mivel nemrég egy csudaklassz villanysütő került a helyére, és leteszteltem már egyéb kelt tésztákon, most bátorságot éreztem a pizzasütéshez is. Ezúttal nem hagyományos pizzamártással készítettem, hanem tejfölös alappal, mert egyszer már kóstoltam ilyet, és nagyon ízlett. A tészta szélének sajttal való megtöltése is izgatta a fantáziámat, ezért vegyítettem a kettőt. Az eredménnyel nagyon elégedett voltam, hipp-hopp bepusziltuk mind a 4 bébi buci pizzát – nem volt nehéz. És a poén a végén az volt, hogy a Kutyafül mintegy vallomásként elárulta, hogy mégis csak sikerült túlszárnyalni a kedvenc pizzánkat. :D Ez ám a dicséret!
Hozzávalók 4 darab, kb. 13 cm átmérőjű pizzához:
Tésztához:
25 dkg finomliszt
1,5 dkg friss élesztő
1,5 dl langyos víz
1 tk. cukor
1 tk. só
1 tk. bazsalikom
1,5 ek. olívaolaj
Tejfölös alaphoz:
2 púpozott ek. tejföl
1 mk. nyers, darált csípős paprika vagy ½ mk. őrölt csili
Feltéthez és a töltelékhez:
15 dkg maradék sült csirkehús (nálam grillfűszeres)
5 dkg csípős kolbász
15 dkg házi füstölt sajt, reszelve + 3 dkg a tetejére
1 szelet bacon
elkészítés:
- Az élesztőt simára keverjük a cukros, langyos vízben, és letakarva felfuttatjuk.
- A felfutott élesztőt és az olajat a sóval, bazsalikommal vegyített liszthez adjuk, és lágy tésztává dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
- A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, négyfelé osztjuk, és 18 cm átmérőjű körlapokra nyújtjuk.
- A tészta szélétől kicsit beljebb, körben elosztjuk a reszelt sajtot, a széleket ráhajtjuk a sajtra, jól lenyomkodjuk, és letakarva addig pihentetjük, amíg a sütő bemelegszik.
- Amíg a tészta pihen, a felaprított sült húst és a kolbászt serpenyőben összesütjük.
- Az alaphoz a tejfölt összekeverjük a csípős paprikával. A bacont felszeleteljük.
- A pizzácskák közepét megkenjük a csípős tejföllel (kicsit felkenhetjük a tészta széleire is), a tölteléket a tésztafészkekbe kanalazzuk, kevés sajtot szórunk rá, és elosztjuk rajta a húsos szalonnát. Előmelegített sütőben megsütjük.
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 15 perc
Hűű, ez tényleg nagyon finom lehet! Hasonló okból nem sütök én sem pizzát itthon, mert finom, de a rendelős csak jobb... Ezt viszont kipróbálom! :-)
VálaszTörlésNo most még egyszer alaposan áttanulmányoztam ezeket a csodahelyes kis pizzákat! Nagyon ügyi vagy! A sajttal töltött tésztaszél nálunk is menő. :) Nem is csodálom, hogy simán becsápoltátok mindet, mert nagyon finomak lehettek! :D
VálaszTörlésKöszi Zsuzska! Igen-igen eddig nálunk is a rendelős volt a favorit, de elárulom, hogy ennek a kis pizzának a tésztája szerintük még jobb is lett az éttermiénél. Sőt, azóta megsütöttem a kedvenc pizzánkat is, majd figyeld, mert hamarosan felteszem azt is. Mindkettőt érdemes lesz majd megsütnöd. :)
VálaszTörlésKöszönöm Ágicám, nagyon ari vagy! Ez a sajtos szél tök izgi, imádtam betöltögetni, gyönyörködtem a még nyers, töltött szélű pizzácskákban már akkor is, amikor még nem tettem rá a feltétet, éreztem, hogy imádni fogjuk. :)
VálaszTörlés