Imádom a kelt tésztát, legyen az kenyér, péksütemény, pizza vagy valami édes buktaféle, és még sorolhatnám. Nem vagyok egyedül ezzel, mert a Kutyánszki talán még nálam is jobban odáig van érte.
Amikor ezt az ételt megláttam egy receptkönyvben, azonnal tudtam, hogy egyszer sort kerítek rá. El is jött a megfelelő alkalom, mert a Kedves mostanában majd' minden nap sokáig dolgozik - ezzel akartam kedveskedni neki. Nagy volt az öröm, amikor ezzel a lepénnyel kínáltam. Be is puszilta a nagy részét.
Direkt magasabb tésztaperemet szerettem volna, de akinek szimpatikusabb, az készítse úgy, ahogy a pizzát szokás. A rengeteg hagyma pedig senkit se rettentsen el, ennek a lepénynek épp ez a lényege! Akinek érzékeny a gyomra a hagymára, az se féljen egy cseppet se, mert a töltelék nagyon lágy, enyhén édeskés ízű, és utólag a leheletünk sem lesz tőle kellemetlen, ill. a gyomrunk sem szenved károkat. Nyugodtan el lehet hinni. Pl. Anya is tart a hagymától, mégis jó szívvel gondol erre a lepényre.
Amikor ezt az ételt megláttam egy receptkönyvben, azonnal tudtam, hogy egyszer sort kerítek rá. El is jött a megfelelő alkalom, mert a Kedves mostanában majd' minden nap sokáig dolgozik - ezzel akartam kedveskedni neki. Nagy volt az öröm, amikor ezzel a lepénnyel kínáltam. Be is puszilta a nagy részét.
Direkt magasabb tésztaperemet szerettem volna, de akinek szimpatikusabb, az készítse úgy, ahogy a pizzát szokás. A rengeteg hagyma pedig senkit se rettentsen el, ennek a lepénynek épp ez a lényege! Akinek érzékeny a gyomra a hagymára, az se féljen egy cseppet se, mert a töltelék nagyon lágy, enyhén édeskés ízű, és utólag a leheletünk sem lesz tőle kellemetlen, ill. a gyomrunk sem szenved károkat. Nyugodtan el lehet hinni. Pl. Anya is tart a hagymától, mégis jó szívvel gondol erre a lepényre.
Hozzávalók 2 db 22 cm-es lepényhez:
Tésztához:
40 dkg finomliszt
8 dkg vaj
1 tojás
2 dkg friss élesztő
kb. 1,2 dl tej
1 mk. cukor
1 tk. só
Töltelékhez:
70 dkg vöröshagyma
25 dkg füstölt, húsos szalonna felkockázva
4 dkg vaj
15 dkg Crème fraîche vagy tejföl
3 kis tojás
őrölt fehér bors
őrölt kömény
só
elkészítés:
- A tésztához a liszt közepében kialakított mélyedésbe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, majd simára keverjük egy kevés langyos tejjel, és betakarjuk egy kis liszttel. Letakarva felfuttatjuk.
- Hozzáadjuk a sót, a villával előzőleg felvert tojást, a többi tejben felolvasztott, langyosra hűlt vajat, és tésztává dagasztjuk. Letakarva 1 órát kelesztjük.
- A megkelt tésztát kettéosztjuk, gombócokká formázzuk, és letakarva kelesztjük 10 percet.
- Lisztezett felületen mindkettőt akkorára nyújtjuk, hogy a kerek pitesütő- vagy kapcsos tortaformába illesztve legyen egy kis pereme. Letakarva kelesztjük, amíg a tölteléket elkészítjük.
- A szalonnát a vajon üvegesre sütjük, rátesszük a vékony karikákra szelt hagymát, megsózzuk, és addig dinszteljük, amíg meg nem puhul. Langyosra hűtjük.
- A crème fraîche-t simára dolgozzuk a felvert tojásokkal, borssal, fűszerköménnyel ízesítjük és összekeverjük a hagymás alappal.
- A tölteléket elsimítjuk a tésztán, és előmelegített sütőben készre sütjük. Langyosan fogyasztjuk.
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 35 perc
Wow! Hát ez istenien néz ki! Feltétlenül meg kell sütnöm, mert imádjuk a hagymát! :) Hagymát eszünk hagymával! :D
VálaszTörlésKöszi, nagyon aranyos vagy! :) Mi is hagymarajongók vagyunk, de ettől a lepénytől kicsit féltem, mert valóban rengeteg hagyma van benne. De amikor elkészült - húúú, nagy örömet szereztem vele magunknak. Puha és édeskés volt a hagyma, meg se érezte a gyomrunk.
VálaszTörlésNagyon jól néz ki, én is imádnám!
VálaszTörlésKöszi Zsuzska, biztos vagyok benne. :)
VálaszTörlésÓha! Hát ez a lepény még mindig nagyon tetszik. Az új fotókon, meg aztán pláne! :D Eléggé helytelen, hogy még mindig nem készítettem el... :O De ami késik, nem múlik, már csak egy kis ihletadó kóstoló hiányzik. ;)
VálaszTörlésKöszi, örülök, hogy tetszenek az új képek! :) Rajtam ne múljon az ihletadás, máris küldöm a kóstolót. ;)
Törlés