2024. november 10.

Körtés-túrókrémes tartlet citromsziruppal

 

 


Ennek a minipitének az elődjét szinte pont egy évvel ezelőtt sütöttem meg, de akkor egy kicsit nagyobb sütőformát használtam hozzá, és krémes túró helyett botmixerrel pépesített „rendes” túróból készítettem, némi tejföllel lágyítva. A díszítéshez a lehulló tésztaszélekből körte formájú sütiket szaggattam, aminek egy részével kidekoráltam a piték szélét. Imádtam! :) A sütiről készült képeket már kevésbé. A fotókat ugyan kiválogattam, kiszerkácsoltam, de akárhányszor elém kerültek, mindig úgy éreztem, jobb ezeket nem mutogatni, mert ha nekem kiég tőlük a szemem, akkor nyilván másnak is. Ugyanis akárhogy próbáltam helyrehozni az erős napsütés okozta színeltolódást és fényességet, a süti nem hatott természetesnek. Addig-addig halogattam a posztolást, hogy eltelt egy év, és ismét bejött a körteszezon. Eszembe jutott a pite. Most mini sütőformákat vettem elő, a túróból a krémes fajtát választottam, ami miatt kicsit alakítottam a korábbi recepten, sőt ezúttal kedv és lehulló tésztaszél híján nem sütöttem pluszban körte formájú kekszeket sem. A jóval kisebb méretű körtéknek köszönhetően szerintem még mutatósabb lett a végeredmény. :) A mini sütőforma miatt a tésztakosárban lévő túrókrém mennyisége most ugyan kevesebb lett, ezáltal nem annyira hangsúlyos, de szerintem így is pont elegendő – ezúttal a zamatos körte dominál. :)
És ami nekem ebben a történetben még lényeges: reggel 8-kor épp jók voltak a fények a fotózáshoz! :D

Hozzávalók 9 darabhoz:

a tésztához:
25 dkg finomliszt
12 dkg vaj
8 dkg finomítatlan nádcukor
1 tojás
1 kezeletlen citrom reszelt héja
1 csapott mk. sütőpor

a töltelékhez:
4 és ½ Bosc kobak körte (kis méretű, nem túlérett)
25 dkg krémes túró
9 dkg porcukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
½ tojás (27 g)
1 kezeletlen citrom reszelt héja
10 dkg kristálycukor
½ citrom leve
1,5 dkg vaníliaízű pudingpor vagy étkezési kukoricakeményítő
4 dl víz
kekszmorzsa

a citromsziruphoz és a díszítéshez:
25 ml frissen facsart citromlé
2 ek. cukor
2-2 ek. aprított dió és pisztácia (vagy mandulaforgács)

elkészítés:
  1. A tésztához a cukorral vegyített lisztet elmorzsoljuk a felkockázott, hideg vajjal, és belereszeljük a citromhéjat. A közepébe ütött tojást villával felverjük, összedolgozzuk a cukros liszttel, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk.
  2. A tésztából 8 golyót gömbölygetünk, enyhén lisztezett munkalapon 11 cm átmérőjű körlapokra nyújtjuk és kibéleljük velük a kivehető aljú piteformákat. A túlnyúló tésztaszéleket levágjuk, és ebből elkészítjük a 9. kis tésztakört.
  3. A tésztakosarak belsejét villával megszurkáljuk, majd a pitéket deszkára sorakoztatjuk, és nejlonzacskóba húzva, 30 percre hűtőbe tesszük.
  4. A krémhez a felvert tojás felét tálba öntjük, és csomómentesre keverjük a pudingporral/keményítővel. Ebbe az elegybe beledolgozzuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és a krémes túrót.
  5. A megmosott, szárazra törölt körtéket héjastól félbevágjuk, a magházukat kivesszük (ha túl nagyok, levágunk belőlük annyit, hogy ne lógjanak majd túl a sütőformán), és úgy szeljük fel 3-4 mm-es szeletekre, hogy nem vágjuk végig a csúcsukig.
  6. Egy nagyobb lábasba beletesszük a kristálycukrot, a citromlevet, óvatosan rátesszük az előkészített körtéket, és felengedjük a vízzel. Közepes lángon elkezdjük melegíteni, és amint a cukor felolvadt, onnantól számítva 2 perc alatt puhára főzzük a gyümölcsöt. Óvatosan kiemeljük a fazékból, és deszkára téve hagyjuk lefolyni róluk a főzővizet.
  7. A tésztakosarak belsejét beszórjuk kevés kekszmorzsával, mindegyikben elosztunk 1-1 jó evőkanál túrókrémet, és úgy helyezzük rá a körtéket, hogy a szeleteket kissé szétnyitjuk. A sütőt közben előmelegítjük.
  8. A pitéket alulról a 2. sütőrácsra sorakoztatjuk és megsütjük. Azon melegében kiemeljük a formákból, tortarácsra szedjük és hűlni hagyjuk.
  9. Az átszűrt citromléből és a cukorból – néha megkeverve – szirupot főzünk. A felaprított diót és a pisztáciát zsiradékmentes serpenyőben kis lángon megpirítjuk.
  10. A kihűlt piték teljes felületét lekenjük citromsziruppal, és megszórjuk pirított dióval, pisztáciával.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 30 perc

Megjegyzés, tipp:
A nagyon érett körtét természetesen nem kell előfőzni.
A még forró süteményt úgy tudjuk kiapplikálni a formából, hogy fakanál végével alányúlunk, és középen kissé felnyomjuk a kivehető alját. A tészta így megemelkedik, amit ügyeskedve át tudunk tolni a tortarácsra. Fontos, hogy a kiemelkedő tészta alja egy szintben legyen a tortaráccsal. A süti alján lévő fémlapocskát pedig vékony pengéjű késsel tudjuk eltávolítani. A linzer így gyorsabban ki tud hűlni.
Én azért veszem ki még forrón a tésztát a formából, mert jártam már úgy, hogy kihűlve beleragadt, és emiatt széttöredezett a széle. Úgyhogy azóta nem kockáztatok. ;)